ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Intralot
Φωτο: Intralot

«Σάρωσαν» 5.000 ιδιώτες επενδυτές το ομόλογο 130 εκατ. της Intralot

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές υπέβαλαν προσφορές 142 εκατ. ευρώ, ενώ 60 εκατ. ήταν οι προσφορές των θεσμικών. Από Ελλάδα το σύνολο της ζήτησης. Η εταιρεία ανακοινώνει νέα εμπορική συμφωνία στην Ασία.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το retail ομόλογο της Intralot ύψους 130 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η έκδοση να καλυφθεί 1,55 φορές. Τόσο το κουπόνι με απόδοση 6%, όσο και η επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας τεχνολογίας μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ, προσέλκυσαν τους επενδυτές.

Ειδικότερα. η εταιρεία ζητούσε 130 εκατ. ευρώ και η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε στα 201,87 εκατ. ευρώ. Η τελική απόδοση και το επιτόκιο των ομολογιών διαμορφώθηκε στο 6% που ήταν και το κατώτατο εύρος της απόδοσης.

Η ζήτηση των ιδιωτών επενδυτών ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ και των θεσμικών επενδυτών στα 60 εκατ ευρώ. Σχεδόν το σύνολο των προσφορών προήλθε από την Ελλάδα. Το χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για «φρέσκο» δανεισμό, καθώς τα έσοδα της έκδοσης θα κατευθυνθούν όχι για να αποπληρώσουν δάνεια στην Ελλάδα, αλλά δάνεια στο εξωτερικό. 

Οι 130.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη, κατανεμήθηκαν ως εξής: 100.000 ομολογίες (76,92% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και 30.000 ομολογίες (23,08% του συνόλου) σε θεσμικούς επενδυτές. 

Μετά την έκδοση του ομολόγου, που διεύρυνε την επενδυτική βάση της εταιρείας, καθώς οι αιτήσεις των ιδιωτών ξεπέρασαν τις 5.000, θα ακολουθήσει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ ώστε με τα κεφάλαια του ομολογιακού και του δανείου να αποπληρωθεί ολοσχερώς το ομολογιακό δάνειο της Intralot με ανεξόφλητο υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το κοινοπρακτικό δάνειο είναι συμφωνημένο με τις πιστώτριες τράπεζες και η εκταμίευσή του θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς προαπαιτούμενο ήταν να καλυφθεί η ομολογιακή έκδοση της Intralot.

Έτσι, ολοκληρώνεται το πλάνο αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου. Ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί περίπου στα 340 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 2,4x.

Η εταιρεία αναμένει σε ετήσια βάση ελεύθερες ταμειακές ροές 35-40 εκατ. ευρώ γεγονός που θα της επιτρέψει να μειώνει κάθε χρόνο το δανεισμό της. Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δαπάνες για νέα έργα, αυτές θα γίνονται με τη μέθοδο του project finance. Οι τράπεζες θα δανείζουν την εταιρεία για κάθε έργο ξεχωριστά με συγκεκριμένους όρους και το δάνειο θα εξυπηρετείται από τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται από το έργο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτή η μείωση του κεντρικού δανεισμού του ομίλου. 

Η ανάπτυξη της εταιρείας θα προέλθει από τη διεκδίκηση νέων συμβολαίων σε αναπτυγμένες αγορές όπου τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλά αλλά και την ψηφιοποποίηση των λοταριών στις ΗΠΑ, όπου η ελληνική εταιρεία έχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Τις επόμενες ημέρες η Intralot θα ανακοινώσει μια νέα εμπορική συμφωνία που θα αφορά σε υφιστάμενο συμβόλαιο στην Ασία.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, στις 27 Φεβρουαρίου θα γίνει η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων από την εταιρεία και η παράδοση των ομολογιών στους επενδυτές και στις 28 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των ομολογιών στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ. 

Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς ήταν η Attica Bank, η Optima Bank, η Ambrosia Capital Hellas και η Euroxx Χρηματιστηριακή. Σύμβουλος έκδοσης είχε οριστεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: «Χτυπάει» νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ, ποντάρει σε ψηφιακές λοταρίες

Από σήμερα έως την Παρασκευή η δημόσια προσφορά για το retail ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος αναμένει ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές 35-40 εκατ. Αλλάζει το μοντέλο χρηματοδότησης για να μειωθεί ο δανεισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στο turn around η Intralot, πώς θα καλυφθεί η αύξηση

Αρχίζει σήμερα η αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Τι θα εισφέρουν παλιοί και νέοι μέτοχοι. Μετά την οικονομική εξυγίανση, η διοίκηση επικεντρώνεται στην εφαρμογή των επιχειρηματικών της σχεδίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε road shows η Intralot και κατέθεσε το ενημερωτικό για την αύξηση

Οι όροι της ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά η πιθανή σχέση ανταλλαγής θα είναι 1,2 νέες μετοχές για δύο παλαιές. Πώς θα αναχρηματοδοτηθεί το ομολογιακό δάνειο των 356 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.