Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, Σταύρος Ιωάννου

Στ. Ιωάννου: Οι ευκαιρίες στα ακίνητα και η στρατηγική της Eurobank

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank παρουσίασε τη στρατηγική της τράπεζας για την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της και προανήγγειλε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς ακινήτων, μετά από την περιπέτεια της μεγάλης κρίσης, και τις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στο real estate ανέδειξε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας.

«Πιστεύουμε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου στην ελληνική αγορά προδιαγράφονται σημαντικά στην παρούσα συγκυρία, καθώς υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια περίοδο που ισχυροποιείται το θετικό perception στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την ελληνική οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος είναι πια σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα σήμερα,

  • υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα,
  • ανοίγουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στο παραδοσιακό Real Estate (καταστήματα & γραφεία),
  • εντείνεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικά αλλά και σε οικιστικά ακίνητα,
  • ενδυναμώνεται αισθητά το ενδιαφέρον για επενδύσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης που είναι η κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη και τον κόσμο.

«Σε μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία λοιπόν για την ελληνική αγορά ακινήτων, η Eurobank βρίσκεται σήμερα να είναι ιδιοκτήτης ενός χαρτοφυλακίου περίπου 6.000 ακινήτων, με αξία πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κατά ένα βαθμό της κρίσης και των «κόκκινων» δανείων και κυρίως λόγω της συγχώνευσής της με την Grivalia Properties, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Eurobank απέκτησε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia, αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και συμμετοχή, κατά 25%, στην Grivalia Hospitality, η οποία δραστηριοποιείται επενδυτικά στον, πολλά υποσχόμενο από όλες τις απόψεις, ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα. Διαθέτουμε δηλαδή σήμερα ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο, υπό τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες, αποτελεί σημαντικό όχημα άντλησης εσόδων».

«Στην Eurobank κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση ενός δυναμικού, πολυεπίπεδου στρατηγικού σχεδιασμού, μέρος του οποίου είναι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που κατέχουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο όμιλος Eurobank στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποδοτικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του κινείται βάσει τεσσάρων αξόνων:

  • Αξιοποίηση ευκαιριών που δημιουργούν έσοδα, με ανάληψη προϋπολογισμένου κινδύνου.
  • Ανάπτυξη συνεργειών και δημιουργία ωφελειών για τους μετόχους μας.
  • Αύξηση της κεφαλαιακής αξίας της Τράπεζας, με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.
  • Επίτευξη των στόχων που έχουμε αναλάβει έναντι του SSM -του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού- για μείωση της έκθεσής μας σε ακίνητα και ειδικότερα για μείωση των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα της τράπεζας μέσω νομικών ενεργειών (καταγγελίες δανειακών συμβάσεων, πλειστηριασμούς κ.λπ.).

Νέες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ

Ο κ. Ιωάννου αναλύοντας την στρατηγική του ομίλου στον τομέα των ακινήτων εστίασε σε δύο βασικούς πυλώνες:

1. Στην ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, ώστε να αυξήσουμε τα έσοδα από μισθώσεις κατά την περίοδο διακράτησης αυτών των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να βελτιώσουμε τους δείκτες μας και να αυξήσουμε τα κεφαλαιουχικά μας κέρδη από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων μας, εκμεταλλευόμενοι τις αυξήσεις που καταγράφονται σήμερα στις τιμές.Σε αυτή τη δεξαμενή βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων τα οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Τράπεζα αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει ως δυνητικά επενδυτικά ακίνητα, δηλαδή, επενδύουμε σε αυτά προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητά τους, προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα μελλοντικά.

Στον προθάλαμο υλοποίησης βρίσκονται επίσης νέες επενδύσεις του Ομίλου σε ακίνητη περιουσία άνω των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022, γεγονός που τον κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Από τις επενδύσεις αυτές, ένα μεγάλο μέρος προϋπήρχε μέχρι τη συγχώνευση με την Grivalia, ενώ οι όποιες νέες προσθήκες αφορούν ευκαιρίες που εντοπίστηκαν πρόσφατα  καθώς και άλλους πιθανούς στόχους.

2. Στην αποτελεσματική ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων και μεμονωμένων ακινήτων με εντατικούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενοι το υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη το 2019 έχουν υλοποιηθεί τρεις σημαντικές συναλλαγές (Opus, Resi, Star) για τη μεταβίβαση περίπου 1.000 ακινήτων ενώ τα έσοδα από ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων ξεπέρασαν τα 140 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων της Leasing. Επίσης, έχει δρομολογηθεί μια ακόμα συναλλαγή που αφορά μεταβίβαση 250-300 ακινήτων η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.  Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα ενισχύει τα έσοδά της αλλά και εμφανίζεται συνεπής σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των  εποπτικών αρχών, για μείωση της έκθεσής της σε ακίνητα μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αραχνιάζουν» 6.800 κτίρια και αμέτρητα οικόπεδα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχωρά σε πολυετή μίσθωση ακινήτου για τα νέα της γραφεία, ενώ εδώ και δεκαετίες μένει αναξιοποίητη η τεράστια ακίνητη περιουσία της. Ποια ήταν τα σχέδια από την εποχή της χούντας και μετά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φιλέτα» της αγοράς ακινήτων πωλούνται από την Bain Capital

Το ακίνητο που μισθώνει η αλυσίδα Σκλαβενίτης στους Αμπελόκηπους πουλήθηκε πρόσφατα από την Bain Capital. Ρευστοποιούνται με γοργούς ρυθμούς ακίνητα που αποτελούσαν εξασφαλίσεις «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Boutique Hotel μετατρέπεται η ερειπωμένη Οικία Αλμυράντη στο Σύνταγμα

Το νέο ξενοδοχείο - μπουτίκ θα διαθέτει 11 δωμάτια εκ των οποίων 5 σουίτες. Το project υλοποιεί η εταιρεία ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ, η οποία το 2016 πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την 25ετή μίσθωση του ακινήτου.