ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Glass-Factory-Yalourgia
Φωτο: Shutterstock

Υαλουργία Γιούλα: Πώς μετά τον αφελληνισμό ακολούθησε το «λουκέτο»

Η ελληνική πολυεθνική του γυαλιού πουλήθηκε το 2016 στους Πορτογάλους της BA Vidro για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Οκτώ χρόνια μετά, οι ξένοι μέτοχοι κλείνουν το εργοστάσιο στο Αιγάλεω και βάζουν τέλος στην υαλουργία στην Ελλάδα.

To 2016, μια από τις μεγαλύτερες υαλουργίες στην Ευρώπη, η πορτογαλική BA Vidro, με εργοστάσια σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία και Πολωνία ήθελε να αποκτήσει παρουσία και στην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι, συμμετείχε στο διαγωνισμό της Citigroup, η οποία είχε εντολή πώλησης για την ελληνική υαλουργία Γιούλα.

Η τελευταία ήταν μια ελληνική πολυεθνική του γυαλιού με εργοστάσια στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία. Μια ιστορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1947 και το 2016 είχε μετόχους τα τέσσερα αδέρφια Βουλγαράκη οι οποίοι διατηρούσαν το 75% του ομίλου και μετόχους μειοψηφίας τις τράπεζες Εθνική και Eurobank.

Ο ελληνικός όμιλος εκείνη την περίοδο είχε τζίρο περί τα 200 εκατ. ευρώ, EBITDA 56 εκατ. ευρώ, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφάνιζε ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν τότε οι μέτοχοί της: «Η εταιρεία δούλευε για να πληρώνει τις τράπεζες και τη ΔΕΗ». 

Αυτό συνέβαινε γιατί από το 2010 και μετά οι ελληνικές κυβερνήσεις, για να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό κενό αύξησαν υπέρμετρα τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά και η ΔΕΗ τις χρεώσεις της, καθώς δεν μπορούσε να φέρει σε λογαριασμό τις δικές της δαπάνες.

Παράλληλα, το ρίσκο της χώρας είχε εκτινάξει τα επιτόκια δανεισμού, δημιουργώντας πρόσθετα χρηματοοικονομικά βάρη στις ελληνικές εταιρείες. Η «Γιούλα» ήταν πάλι μία από αυτές, αφού η επέκταση στο εξωτερικό που πραγματοποιήθηκε κυρίως τη δεκαετία του 2000 έγινε με δανεικά.

Στην Ελλάδα, τα αδέρφια Βουλγαράκη πλήρωναν το ρεύμα και το φυσικό αέριο που είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος παραγωγής 40% πάνω σε σχέση με τα τιμολόγια που πλήρωναν οι αντίστοιχες δικές τους μονάδες σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Η χαριστική βολή επήλθε όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στην Ουκρανία το 2014 και οι δύο μονάδες της «Γιούλα» εκεί άρχισαν να υπολειτουργούν. Το 2015 η διοίκηση της Γιούλα έδωσε mandate στη Citigroup για την πώλησή της και στο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2016 επικράτησε η πορτογαλική BA Vidro. 

Η αποτίμηση της Γιούλα καθορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 355 ήταν τα δάνεια. Οι βασικοί μέτοχοι δεν έλαβαν χρήματα αλλά κράτησαν ελεύθερες βαρών τις δύο μονάδες στην Ουκρανία (φαρμακευτικό γυαλί) και μία στη Βουλγαρία (ποτήρια). Οι Πορτογάλοι απέκτησαν τη μονάδα στην Ελλάδα, τη μονάδα στη Ρουμανία και δύο εργοστάσια στη Βουλγαρία. Χρήματα από τους Πορτογάλους έλαβαν οι τράπεζες, μέτοχοι μειοψηφίας της »Γιούλα».

Η διαφορά στα επιτόκια καταλύτης για το deal

Η Vidro επικράτησε γιατί θα αναχρηματοδοτούσε τα δάνεια της Γιούλα με δανειακά κεφάλαια άλλων τραπεζών με πολύ χαμηλά επιτόκια.  Εκείνη την περίοδο αν ήθελε να αγοράσει η Γιούλα τη Vidro μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης, επειδή είναι ελληνική εταιρεία, τα επιτόκια θα ήταν πάνω από 8%. Η Vidro όμως εξαγόρασε τη Γιούλα με δανεικά και επιτόκιο λίγο πάνω από το 1%.

Η ΒΑ Vidro είχε περίπου τριπλάσιο όγκο παραγωγής σε σχέση με τη «Γιούλα» και τότε πραγματοποιούσε τζίρο 530 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 80 εκατ. ευρώ. 

Τι ισχυρίζονται οι Πορτογάλοι - Κρατική παρέμβαση ζητεί η ΓΣΕΕ

Η πώληση τότε της «Γιούλα» στους Πορτογάλους υποτίθεται ότι εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της υαλουργίας. Δυστυχώς, όμως, οκτώ χρόνια μετά οι Πορτογάλοι έλαβαν την απόφαση να κλείσουν το εργοστάσιο στην Ελλάδα (Αιγάλεω).

Επικαλούνται την πτώση της ζήτησης, τις δυσκολίες στον κλάδο των μεταφορών, την ακριβή ενέργεια και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Το 2022 η μονάδα στην Ελλάδα είχε τζίρο 60 εκατ. ευρώ και ζημιές 239.000 ευρώ που ήρθαν να προστεθούν στις ζημιές των 2,16 εκατ. ευρώ του 2021. Επίσης, στο τέλος του 2022 είχε και αρνητικά ίδια κεφάλαια 562.000 ευρώ. Ενδεχομένως η BA Vidro να μπορούσε να «αντέξει» για ορισμένο διάστημα τις ζημιές, αλλά αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Πορτογάλους είναι ότι δεν βλέπουν «φως στο τούνελ». Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου θα περιοριστούν σε εμπορική δραστηριότητα.

Η είδηση έγινε γνωστή από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η οποία αποκάλυψε πως για να ολοκληρώσουν γρήγορα οι Πορτογάλοι τη διαδικασία πρότειναν στους εργαζόμενους διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

Η ΓΣΕΕ ζητεί παρέμβαση των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί επενδυτής και να συνεχίσει το εργοστάσιο τη λειτουργία του. 

Στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η εταιρεία ήταν ακόμη στην ιδιοκτησία των ιδρυτικών της μετόχων δεν θα έκλεινε τόσο εύκολα και ρίχνουν διαχρονικές ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν στηρίξει τις εγχώριες βιομηχανίες όπως κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ανάσα» στη βιομηχανία από φθηνό ρεύμα και ενίσχυση ύψους 1,36 δισ. ευρώ

Σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους τον Ιανουάριο μετά το «ηλεκτροσόκ» του Δεκεμβρίου. Εγκρίθηκε κρατική ενίσχυση από την Κομισιόν. Καθυστερεί το υπ. Ενέργειας τη ρύθμιση που θα απελευθερώσει τα διμερή συμβόλαια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχίζει on/off στο ρεύμα της βιομηχανίας, γιατί αντιδρούν οι εταιρείες

Υποχρεωτικές περικοπές ρεύματος από τις 18.00 έως τις 21.00 καθημερινά με τροπολογία του ΥΠΕΝ για να μειωθεί η εθνική κατανάλωση κατά 5%. Οι βιομηχανίες φοβούνται ότι δεν αρκούν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να αποζημιωθούν.
ximika - chemical
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καίνε» τις βιομηχανίες χημικών τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών

Οι ενεργειακές δαπάνες του κλάδου θα τετραπλασιαστούν φέτος σε σχέση με το 2020 και θα ανέλθουν στα 275 εκατ ευρώ. Χτύπημα και από τα κόστη αγοράς πρώτων υλών που στην πλειοψηφία τους είναι εισαγόμενες.
cordia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαχείριση εγκαταστάσεων: Η νέα «καυτή» αγορά που θα φτάσει τα 2 δισ.

Τέσσερις εξαγορές μέσα σε τρία χρόνια από το fund του Νίκου Καραμούζη για εταιρείες συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας εγκαταστάσεων. Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο κάνει outsourcing τις υπηρεσίες αυτές.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνωστισμός στην έξοδο από την Helleniq Energy με μπόνους 250.000 ευρώ

Ο αρχικός στόχος ήταν 200 αποχωρήσεις, αλλά οι αιτήσεις έφτασαν τις 370 και το σωματείο έχει υποσχεθεί στα μέλη του ότι θα γίνουν δεκτές όλες. Περίπου 250.000 (μεικτά) το μπόνους για εργαζόμενους, πάνω από 300.000 ευρώ για στελέχη.