Φωτο: Shutterstock

«Φιλέτα» της αγοράς ακινήτων πωλούνται από την Bain Capital

Το ακίνητο που μισθώνει η αλυσίδα Σκλαβενίτης στους Αμπελόκηπους πουλήθηκε πρόσφατα από την Bain Capital. Ρευστοποιούνται με γοργούς ρυθμούς ακίνητα που αποτελούσαν εξασφαλίσεις «κόκκινων» δανείων.

Ακίνητα αξίας που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ έχει πωλήσει μέχρι σήμερα το επενδυτικό fund Bain Capital, αξιοποιώντας την «δεξαμενή» των ακινήτων, που περιλαμβάνονταν ως εξασφαλίσεις στο πακέτο «κόκκινων» δανείων που απέκτησε από την Τρ. Πειραιώς, μέσω της εξαγοράς, το 2018, του Project Amoeba, όταν και κατέβαλλε συνολικά 432 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω πακέτο περιείχε εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,95 δισ.ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 1,45 δισ.ευρώ. Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, με την Bain Capital να ξεκινά την διάθεση των πρώτων ακινήτων εισοδήματος, έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα από τα μέσα του καλοκαιριού του 2019.  

Η πιο πρόσφατη συναλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στην πώληση του καταστήματος που μισθώνει σήμερα η αλυσίδα Σκλαβενίτης, στην Λ. Κηφισίας, στο ύψος των Αμπελοκήπων. Το εν λόγω κατάστημα, επιφάνειας άνω των 10.000 τ.μ. αποκτήθηκε από την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα του ξένου επενδυτικού ομίλου Brevan Howard και του συνιδρυτή αυτού, κ. Τρύφωνα Νάτση. Το τίμημα της συναλλαγής αυτής εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε πέριξ των 25 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το ισόγειο και ημιόροφο του εν λόγω κτιρίου, που περιλαμβάνει επίσης και γραφεία στους πιο πάνω ορόφους, που όμως ανήκουν σε άλλους πιστωτές. Το κτίριο αυτό αποτέλεσε τμήμα της ανάπτυξης της Μπ. Βωβός στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Μετά την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας, πέρασε αρχικά υπό τον έλεγχο των τραπεζών και πιο πρόσφατα στην Bain Capital.

Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ εισέπραξε η εταιρεία από πώληση άλλων πέντε ακινήτων του Project Amoeba στο επενδυτικό fund Dromeus Capital. Αντικείμενο της εν λόγω συναλλαγής ήταν πέντε κτίρια, με το πλέον σημαντικό εξ αυτών, να αφορά σε κτίριο γραφείων επί της Πλατείας Συντάγματος και συγκεκριμένα επί της οδού Όθωνος 6. Μισθωτές στο εν λόγω κτίριο είναι διεθνούς κύρους όμιλοι, όπως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η πολυεθνική εταιρεία συμβούλων McKinsey και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης).

Στα ακίνητα που επίσης έχει πουλήσει μέχρι σήμερα η Bain περιλαμβάνεται και κτίριο που βρίσκεται στην οδό Σέκερη στο Κολωνάκι, στη συμβολή της με τη Βασ. Σοφίας, το οποίο μισθώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα ακίνητα που διέθεσε η Bain μέχρι σήμερα, είναι μισθωμένα και βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Η εν λόγω διαδικασία συνεχίζεται με την ενεργό συμμετοχή όλων των μεγάλων γραφείων παροχής υπηρεσιών ακινήτων της χώρας, τα οποία έχουν αναλάβει την προώθηση σειράς ακινήτων στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, στόχος της Bain το προσεχές διάστημα είναι να μπορέσει να διαθέσει προς πώληση και τα δεκάδες ξενοδοχεία, που βρίσκονται «κρυμμένα» στο Project Amoeba. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα εμπορικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου, τα εν λόγω ακίνητα είναι πολύ πιο δύσκολο να ανακτηθούν, καθώς οι κάτοχοί τους, συνήθως υπερχρεωμένες τουριστικές επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα, αντιδρούν με πληθώρα νομικών και άλλων μέσων στη σχετική διαδικασία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προ των πυλών μεγάλη συμφωνία μεταβίβασης πέντε ξενοδοχείων

Κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στο αμερικανικό fund H.I.G. Capital και τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αραχνιάζουν» 6.800 κτίρια και αμέτρητα οικόπεδα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχωρά σε πολυετή μίσθωση ακινήτου για τα νέα της γραφεία, ενώ εδώ και δεκαετίες μένει αναξιοποίητη η τεράστια ακίνητη περιουσία της. Ποια ήταν τα σχέδια από την εποχή της χούντας και μετά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στ. Ιωάννου: Οι ευκαιρίες στα ακίνητα και η στρατηγική της Eurobank

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank παρουσίασε τη στρατηγική της τράπεζας για την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της και προανήγγειλε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.