ΓΔ: 1458.54 -0.89% Τζίρος: 45.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Skylakakis-Mytilineos
Φωτο: Mytilineos

Επίσκεψη του Θ. Σκυλακάκη στο Αλουμίνιον της Ελλάδος της Mytilineos

Αντικείμενο της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Ενεργειακό Κέντρο Αγ. Νικολάου, ήταν οι δυνατότητες παραγωγής σπάνιων γαιών.

Το Ενεργειακό Κέντρο Αγ. Νικολάου, στη Βοιωτία, της Mytilineos Energy & Metals, καθώς και το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, προκειμένου να ενημερωθούν για τη βιομηχανική παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου και τις δυνατότητες παραγωγής σπάνιων γαιών και κρίσιμων υλικών για την ενεργειακή μετάβαση (π.χ. σκάνδιο και γάλλιο) που υπάρχουν στους ελληνικούς βωξίτες, αλλά και για τις ενεργειακές υποδομές της εταιρείας, που συμβάλλουν, σημαντικά, στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, προσφέροντας σταθερότητα και αξιοπιστία.

Τον υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos Energy & Metals, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο Αντιπρόεδρος της Mytilineos Energy & Metals, κ. Ευάγγελος Χρυσάφης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον Chief Executive Director Metallurgy, κ. Δημήτρη Στεφανίδη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κ.κ. Σκυλακάκης και Αϊβαλιώτης ενημερώθηκαν από τον κ. Στεφανίδη για τη λειτουργία του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, αλλά και για την ορθή διαχείριση των καταλοίπων βωξίτη, της πρώτης ύλης παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας. Μέσω επενδύσεων και πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μειώνεται στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανικής της δραστηριότητας και δημιουργείται επιπλέον αξία, μέσω παραγωγής σπάνιων γαιών, όπως λ.χ. το σκάνδιο και το γάλλιο, υλικά που υπάρχουν στους κατεξοχήν εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικούς βωξίτες.

Ειδικότερα για το Αλουμίνιον της Ελλάδας, είναι ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα. Επιπλέον, είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Είναι, μάλιστα, μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται σταθερά στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους.

Στη συνέχεια, ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκαν το Ενεργειακό Κέντρο του Αγ. Νικολάου, το μεγαλύτερο στη χώρα με τη συνολική παραγόμενη ισχύ από θερμικές μονάδες να ξεπερνά το 1,5 GW, καθιστώντας το κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η Mytilineos, μάλιστα, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισέφερε στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας.

Επιπλέον, ξεναγήθηκαν στο νέο σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της MYTILINEOS, ισχύος 826MW, με 63% θερμική απόδοση, μία επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο, αποδοτικότερο και πλέον σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας λειτουργούν, επίσης, μία μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας, ισχύος 334 MW και μία μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 444,48 MW.

Η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική στρατηγική μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει λιγότερο από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε εμπορική λειτουργία η μονάδα 200MW ρεύματος της Ιρλανδίας

H σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί στο τέλος του 2022 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν - όπως είχε τεθεί - με την μορφή του επείγοντος (fast track) εντός χρονοδιαγράμματος, παρά την δύσκολη συγκυρία σε διεθνές επίπεδο.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Mytilineos

Η κίνηση αναμένεται να γίνει τους επόμενος 12 - 18 μήνες λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.
businessdaily-Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε λειτουργία ο δεύτερος αεριοστροβίλος στη Λιβύη

Ο δεύτερος αεριοστρόβιλος στο έργο παραγωγής ενέργειας στο Tobruk της Λιβύης, τροφοδοτεί το δίκτυο της χώρας με επιπλέον 171MW. Μετά την ολοκλήρωσή της, η μονάδα θα είναι σε θέση να παρέχει περισσότερα από 740MW.