ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πλοιο, κοντεινερ
Φωτο: Shutterstock

Με... easy money από τη ναυτιλία η νέα πορεία για την Τεχνική Ολυμπιακή

Ο άλλοτε κατασκευαστικός όμιλος έχει αλλάξει φυσιογνωμία και με τα έσοδα από τη ναυτιλία επενδύει σε νέες δραστηριότητες. Η διοίκηση εξετάζει νέο πόρισμα από την KPMG που μειώνει το τίμημα για το Πόρτο Καρράς.

Με σταθερές ροές από τα κέρδη της ναυτιλίας, η Τεχνική Ολυμπιακή επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλες δραστηριότητες όπως είναι η διαχείριση μαρινών, η ιδιωτική οικοδομή, η ενέργεια και η διαχείριση κόκκινων δανείων. Ο άλλοτε μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που κάνει δύσκολη την αποτίμησή του. Για παράδειγμα, από τις κατασκευές πέρσι είχε μηδενικά έσοδα και αναμένει μόνο κάποιες διαιτητικές αποφάσεις από τη Ρουμανία για αποζημιώσεις από παλιά έργα που είχε εκτελέσει στη χώρα.

Στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Στέγγος εκτίμησε πως το 2024 τα EBITDA του ομίλου θα ανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα 8,7 εκατ ευρώ του 2023. 

Όπως έγινε γνωστό, οι συμμετοχές σε 7 πλοία μεταφοράς containers αφήνουν καθαρά μερίσματα αφού το σύνολο της επένδυσης που είχε κάνει ο όμιλος είχε αποσβεστεί στα πρώτα δύο χρόνια. Στα έξι πλοία η συμμετοχή είναι με ποσοστό 15% και μόνο σε ένα η Τεχνική Ολυμπιακή ελέγχει την πλειοψηφία με 85%. Τα συμβόλαια των πλοίων εκτείνονται σε βάθος τεσσάρων ετών και εξασφαλίζουν σταθερές ροές για την εταιρεία μεσομακροπρόθεσμα. 

Για να γίνει αντιληπτή η συμβολή  της ναυτιλίας στον νέο όμιλο που είναι υπό διαμόρφωση, αρκεί να αναφερθεί πως από τα συνολικά έσοδα του ομίλου πέρυσι, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, τα 15,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη ναυτιλία, τα 550.000 από τη Μαρίνα Σάμου και 300.000 από λοιπές δραστηριότητες. Το EBITDA της ναυτιλίας ανήλθε σε 12,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι άλλες δραστηριότητες είχαν αρνητικά EBITDA 3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει καθαρό ταμείο περίπου 11 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 185 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις στην πενταετία θα ανέλθουν στα 60 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2024 το Capex θα είναι 6,5 εκατ. ευρώ. 

Τα ακίνητα της Intrum και η μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο

Η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της, Luxury Life απέκτησε από την Intrum χαρτοφυλάκιο 186 ακινήτων. Ήδη, 30 έχουν περάσει στην κατοχή της εταιρείας, εκ των οποίων 27 έχουν πουληθεί. Μέσα στον Ιούνιο θα περάσουν άλλα 60 και τα υπόλοιπα - εκτός από αυτά που έχουν εκκρεμοδικίες- τον Ιούλιο.

Επίσης, βίλα 550 τ.μ. που αγοράστηκε πέρυσι στο Ψυχικό έχει ανακαινιστεί και θα βγει προς πώληση. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή κατοικιών στα Πηγαδάκια Βούλας.

Στον τομέα της διαχείρισης κόκκινων δανείων ο όμιλος έχει εκκινήσει δραστηριότητα με την MOUNT STREET HELLAS HOLDCO LIMITED η οποία έχει ενεργητικό κόκκινων δανείων 300 εκατ. ευρώ και εμφανίζει οριακό αποτέλεσμα.

Στον τομέα της ενέργειας έχει λάβει τις σχετικές άδειες για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 999kW, την οποία σχεδιάζει να αναπτύξει εντός ιδιόκτητης έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών. Η μονάδα θα έχει σταθερά EBITDA 1 εκατ. ευρώ, καθώς το κράτος είναι υποχρεωμένο να αγοράζει την ενέργεια από τη βιομάζα. H επένδυση θα ανέλθει σε 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, εντός του έτους θα αρχίσει η κατασκευή φωτοβολταϊκού ισχύος  2MW. 

Επενδύσεις 10 εκατ. στη Μαρίνα της Σάμου

Στον τομέα του τουρισμού ο όμιλος προχωρεί σε νέες επενδύσεις στον χώρο της μαρίνας Σάμου στο Πυθαγόρειο προκειμένου να αυξήσει την αποδοτικότητα της, εκμεταλλευόμενος την θετική συγκυρία του κλάδου.

Έτσι, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου υπέβαλε φάκελο στις 31/1/2024 συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ που αφορά λιμενικά έργα, έργα στο περιβάλλοντα χώρο κτιρίου επισκευών, dry dock, κτιριακές & ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις κ.α. για να επιδοτηθεί με 60%.

Τέλος, σχετικά με το τίμημα για την πώληση του Πόρτο Καρράς σε εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, δεν υπήρξε κάποιο νεότερο. Ο τρίτος ανεξάρτητος σύμβουλος KPMG Advisors κατέθεσε στην εταιρεία το από 30.04.2024 πόρισμά του (final completion statement) βάσει του οποίου από το συνολικό τίμημα των 168,88 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκπέσουν 65 εκατ. ευρώ για χρηματοοικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις.

Έτσι το τελικό τίμημα της πώλησης μειώνεται σε 103,8 εκατ ευρώ. Όπως ανέφερε η διοίκηση, η εταιρεία εξετάζει ενδελεχώς το πόρισμα του ανεξάρτητου σύμβουλου και θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος, μέχρι να αποδεσμευτούν τα χρήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «θαύμα» της Mytilineos με αύξηση κερδών σε περιβάλλον μειωμένων τζίρων

Οι συνέργειες μεταξύ των κλάδων της ενέργειας και του αλουμινίου προστατεύουν τον όμιλο από τις χαμηλές τιμές και διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους. Γιατί επιλέγει τώρα την είσοδο σε ξένο χρηματιστήριο.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ΔΕΗ για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026

Η ΔΕΗ έχει πλέον ώριμα έργα σε ΑΠΕ σε αντίθεση με το παρελθόν, ενώ τα δίκτυα από τη Ρουμανία θα συνεισφέρουν σχεδόν το 20% των λειτουργικών κερδών. Διακόσιοι επενδυτές στο Λονδίνο για το νέο business plan.
DEPA Emporias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ναυάγησε η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα νέα σενάρια για την εταιρεία

Οι δικαστικές εκκρεμότητες με την ELFE και η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έβαλαν φρένο στην ιδιωτικοποίηση. Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηelleniq Energy: Άνω του 1 δισ. ευρώ τα κέρδη EBITDA για το σύνολο του 2023

Τι είπε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τον τομέα των ΑΠΕ, τη συντήρηση των διυλιστηρίων και για το ποσοστό που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ικανοποίηση για το β' τρίμηνο παρά τη μεγάλη πτώση των μεγεθών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει «γκάζι» η Motor Oil με «καύσιμο» τις καλύτερες τιμές πετρελαίου

Μετά τη δίμηνη διακοπή του διυλιστηρίου για εργασίες συντήρησης ο όμιλος αναμένει ανάκαμψη των εργασιών του. Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού με αιχμή τις ΑΠΕ. Πως επηρεάζεται από την άνοδο των επιτοκίων.