ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Πλαστικά Θράκης

Πλαστικά Θράκης: Συνεχίζει τις επενδύσεις κόντρα στη χαμηλή ζήτηση

Στήνει φωτοβολταϊκό στο εργοστάσιο στην Ιρλανδία, επενδύει σε γραμμές παραγωγής στην άκαμπτη συσκευασία. Πτώση της αξίας πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο, αλλά η αύξηση των όγκων έδωσε ώθηση στα EBITDA.

H μείωση των πωλήσεων κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οδήγησε τον όμιλο των Πλαστικών Θράκης να καταγράψει πτώση καθαρών κερδών κατά 16% στα 3,2 εκατ. ευρώ. Η μείωση των πωλήσεων σε αξία αποδίδεται στην πτώση της τιμής της πρώτης ύλης (πολυπροπυλένιο), η οποία πέρασε και στο τελικό προϊόν.

Αντιθέτως, οι όγκοι πωλήσεων παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,5%, γεγονός που όπως υποστηρίζει η διοίκηση δείχνει ότι σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη και διατηρεί τα μερίδια αγοράς. 

Η διατήρηση των όγκων οδήγησε σε ανεπαίσθητη πτώση (0,7%) τα μικτά κέρδη στα 20,5 εκατ. ευρώ και σε αύξηση 5,4% τα κέρδη EBITDA στα 12,3 εκατ. ευρώ. Βελτιωμένα ήταν και τα περιθώρια κέρδους EBITDA από 12,5% σε 13,9%.

Στις προβλέψεις της για το πρώτο εξάμηνο, σε ό,τι αφορά στα κέρδη EBITDA η εταιρεία αναφέρει ότι η λειτουργική κερδοφορία του oμίλου, σε απόλυτα νούμερα, θα κυμανθεί σε αντίστοιχα ή ελαφρώς βελτιωμένα επίπεδα, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με την ετήσια κερδοφορία για το 2024, η διοίκηση λαμβάνοντας υπόψιν την έντονη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Ευρώπης είχε διαμορφώσει την εκτίμηση ότι η κερδοφορία EBITDA  του 2024 θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο έτος, όταν είχαν ανέλθει σε 44 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία παρουσιάζει και το πρώτο τρίμηνο μια υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, καθώς διατηρεί χαμηλό καθαρό δανεισμό και ταυτόχρονα συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο και τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους. 

Ο καθαρός δανεισμός στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 17,4 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση (net debt/EBITDA 12μήνου) να βρίσκεται μόλις στο 0,4x. Φέτος το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ -έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 10 εκατ ευρώ- και η διανομή στους μετόχους -προμέρισμα και μέρισμα- ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ. 

Εξαγωγές σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική

 Ο όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο με τον κλάδο συσκευασίας (τρόφιμα, χρώματα) και στα τεχνικά υφάσματα με εφαρμογές στις κατασκευές και τον αγροτικό τομέα, δραστηριότητα που φέρνει και το μεγαλύτερο τζίρο.

Στα τεχνικά υφάσματα μόνο το 5% της παραγωγής διοχετεύεται στην Ελλάδα, το 45% στην ΕΕ, το 23% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 12% στην υπόλοιπη Ευρώπη, το 11% στην Αμερική και 4% σε άλλες χώρες. Αντιθέτως, στη συσκευασία το 55% των πωλήσεων γίνεται στην Ελλάδα, το 31% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 8% στην υπόλοιπη Ευρώπη, το 5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1% σε Ασία και Αφρική.

Ο όμιλος την τελευταία τριετία έχει ολοκληρώσει επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ εκμεταλλευόμενος τις ροές από την κατασκευή των υγειονομικών μασκών, για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και τη βελτίωση του προϊοντικού μίγματος.  

Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα των 30 εκατ. ευρώ αφορά μεταξύ άλλων στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμoύ 0,5MW στο εργοστάσιο της Ιρλανδίας, σε επενδύσεις στην άκαμπτη συσκευασία, στην εγκατάσταση νέων εκτυπωτικών μηχανών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιρλανδία αλλά και σε επενδύσεις αυτοματοποίησης και ρομποτικής κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Ο όμιλος έχει ίδια κεφάλαια 280 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ. Σε σχετικό report της Eurobank Εquities (με χορηγία του εκδότη) η χρηματιστηριακή προβλέπει άνοδο 6% σε τζίρο και EBITDA το 2024 και δίνει αξία μετοχής στα 8,2 ευρώ, διπλάσια από την τρέχουσα τιμή.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς τα Πλαστικά Θράκης εκμεταλλεύτηκαν τα έκτακτα έσοδα της πανδημίας

Με τα κέρδη από την παραγωγή υγειονομικών μασκών ο όμιλος υλοποίησε ένα «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα και μείωσε δραστικά τον καθαρό δανεισμό. Λιγότερες παραγγελίες το α' εξάμηνο 2023 για βασικά προϊόντα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμβόλαια με πολυεθνικές και νέα προϊόντα δυναμώνουν την Παπουτσάνης

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος έχει μειώσει τα κόστη και έχει αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της μονάδας στη Ριτσώνα. Οι προβλέψεις για το 2024. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη μετοχή.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλασιασμό πωλήσων την επόμενη πενταετία προβλέπει η Lavipharm

Νέες επενδύσεις στην Παιανία για αύξηση της παραγωγής στα διαδερμικά φάρμακα. Επέκταση με το Catapresan σε άλλες 10 χώρες. Τα πρώτα μηνύματα από τη διάθεση της θεραπευτικής κάνναβης. Μέρισμα μετά από 18 χρόνια.
aleyri-flour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες στην Ινδία: Τι περιμένουμε από το ταξίδι

Η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό της στην Ευρώπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» τη χώρα των 1,4 δισ. καταναλωτών. Ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal από Παπουτσάνη με πολυεθνική για παραγωγή προϊόντων private label

Η συμφωνία θα συνεισφέρει ετήσιο τζίρο 6 εκατ. ευρώ. Αυξημένα EBITDA το 2023 αλλά με μείωση πωλήσεων. Με την εξαγορά της εταιρείας Αρκάδι, ο όμιλος εισέρχεται και στα απορρυπαντικά. Οι προβλέψεις για το μέρισμα.