ΓΔ: 1453.1 0.32% Τζίρος: 59.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:55:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
plastika-thrace
Φώτο: Πλαστικά Θράκης

Πώς τα Πλαστικά Θράκης εκμεταλλεύτηκαν τα έκτακτα έσοδα της πανδημίας

Με τα κέρδη από την παραγωγή υγειονομικών μασκών ο όμιλος υλοποίησε ένα «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα και μείωσε δραστικά τον καθαρό δανεισμό. Λιγότερες παραγγελίες το α' εξάμηνο 2023 για βασικά προϊόντα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης εμφάνισε πτώση των κερδών EBITDA κατά 35,5% στα 24 εκατ. ευρώ και κερδών προ φόρων κατά 39% στα 12,2 εκατ ευρώ.

Οι επιδόσεις αυτές αποδίδονται στους μικρότερους όγκους πωλήσεων λόγω της ύφεσης και της μικρότερης ζήτησης σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος αλλά και στα ανύπαρκτα πλέον κέρδη που απέφερε σε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις η παραγωγή προϊόντων για την covid-19.

Η εταιρεία τον Απρίλιο του 2020 ήταν μεταξύ των εταιρειών που ανέλαβαν να τροφοδοτήσουν τη χώρα με υγειονομικές μάσκες. Η Πλαστικά Θράκης είχε σχετική τεχνογνωσία, ιδίως με τη θυγατρική της Don & Low στη Σκωτία. Έγιναν και στις εδώ γραμμές παραγωγής ορισμένες τροποποιήσεις και ακολούθησε η «χρυσή» τριετία 2020-2022, όπου ο όμιλος εκτός από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες σε τεχνικά υφάσματα και συσκευασία κατασκεύαζε και υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Η δραστηριότητα αυτή απέφερε ισχυρή κερδοφορία που πλέον δεν υπάρχει, αφού η ζήτηση για προϊόντα κατά της πανδημίας έχει σχεδόν μηδενιστεί. Έτσι, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, το πρώτο τρίμηνο του 2023 και τώρα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία εμφανίζει σημαντική μείωση κερδών σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των περασμένων ετών.

Πόσο συνέβαλαν όμως τα προϊόντα για την πανδημία στους ισολογισμούς του ομίλου και κυρίως πώς η διοίκηση αξιοποίησε αυτό το έκτακτο έσοδο;

Το 2019 -τελευταίο έτος πριν την εμφάνιση της πανδημίας- ο όμιλος είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 4 εκατ. ευρώ. Το 2020 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 38 εκατ ευρώ, το 2021 εκτινάχθηκαν στα 72,5 εκατ. ευρώ και το 2022 -χρονιά που σταδιακά η ζήτηση για υγειονομικά προϊόντα υποχωρούσε- διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 22 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις παραδοσιακές της δραστηριότητες.

Αυτή την τριετία με τις ταμειακές ροές ενισχυμένες από τις μάσκες η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις 97 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει τον καθαρό δανεισμό της. Αντιθέτως, τον μείωσε δραστικά.

Ειδικότερα, το 2019 ο καθαρός δανεισμός ήταν 84 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του πρώτου εξαμήνου του 2023 έχει περιοριστεί στα 21,7 εκατ ευρώ. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί επιπλέον επενδύσεις 30 εκατ ευρώ. 

Ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης αξιοποίησε τη ρευστότητα από τις μάσκες σε στοχευμένες επενδύσεις για αύξηση όγκου και αποδοτικότητας κόστους και θεωρεί πως τα οφέλη δεν θα αργήσουν να φανούν, αρκεί οι συνθήκες ύφεσης στις αγορές που δραστηριοποιείται (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) να εκλείψουν σταδιακά. 

Η εταιρεία στην τελευταία της ενημέρωση προς τους αναλυτές τον περασμένο Μάϊο είχε εκτιμήσει πως στο τέλος της χρήσης τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 43 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου δεν επαναλαμβάνει την πρόβλεψη, απλώς αναφέρει πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι στα ίδια επίπεδα με το περσινό. Με αυτή την παραδοχή προκύπτει πως στο 9μηνο η εταιρεία θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 37 εκατ. ευρώ και απομένει ο άγνωστος «Χ» του τέταρτου τριμήνου που παραδοσιακά δεν είναι από τα ισχυρά τρίμηνα του ομίλου.

Όπως και να έχει, η εταιρεία θα εμφανίσει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα EBITDA του 2019 που ήταν 30 εκατ. ευρώ και αποτελεί μια αξιόπιστη βάση σύγκρισης για την πρόοδό της αυτό το διάστημα.

Ένα πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η χρηματοοικονομική της θέση. Με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου η σχέση καθαρό χρέος προς EBITDA των τελευταίων 12 μηνών βρίσκεται στο 0,51, γεγονός που περιορίζει τον αντίκτυπο από την αύξηση των επιτοκίων. 

Η ζήτηση για προϊόντα συσκευασίας για τους κλάδους των τροφίμων και των χρωμάτων  δεν πιέστηκε πολύ το πρώτο εξάμηνο και η δραστηριότητα εμφάνισε αύξηση λειτουργικών εξόδων σε σχέση με το περσινό διάστημα. Αντιθέτως οι όγκοι στα τεχνικά υφάσματα (μονώσεις για κατασκευές, φίλτρα σε οδοποιίες, ελαιόπανα και άλλες εφαρμογές στον αγροτικό τομέα) υποχώρησαν και επηρέασαν πωλήσεις και κερδοφορία.

Συνολικά, οι πωλήσεις του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ από 212,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

aleyri-flour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση των παραγγελιών, αλλά έμειναν χαμηλά οι τιμές

Η εταιρεία στέλνει για τρίτη φορά τους μετόχους στο ταμείο εντός του 2023. Προβλέπει ότι τα συγκρίσιμα EBITDA φέτος θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022. Σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για την Αττική Οδό: Προσδοκίες για τίμημα - ρεκόρ

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των έξι διεκδικητών. Ενδεχομένως και σήμερα να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης. Το τίμημα ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονόδρομος η πώληση της Avramar για να μειώσουν οι τράπεζες τη ζημιά

Αναζήτηση αγοραστή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο. Οι τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ενώ λευκή πετσέτα έριξαν οι οικονομικά εύρωστοι μέτοχοι. Ο ρόλος της Deloitte.