Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms

Χωρίς να περάσει τελικά από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms. Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τελικά το σχέδιο να περάσει από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

Όπως ήταν γνωστό, η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα είναι εβδομάδα εξελίξεων και δη για το νευραλγικό ζήτημα της κατάθεσης της συμφωνίας εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο, με γνώμονα ότι στις 29 Φεβρουαρίου εξέπνεε η σχετική προθεσμία, και μαζί της η προστασία που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία από τους πιστωτές της.

Αν και το σενάριο να περνούσε το σχέδιο για τη συμφωνία εξυγίανσης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση έμοιαζε το επικρατέστερο, τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, ίσως επειδή μια τέτοια εξέλιξη έχει προκαλέσει, στο παρελθόν, την αντίδραση μερίδας των πιστωτριών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση βρισκόταν στο παρά πέντε αφού ο συνολικός χρόνος για να γίνουν οι διαδικασίες ήταν πέντε εργάσιμες ημέρες με την εταιρεία τελικά να καταθέτει σήμερα το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Στο γιατί καταγράφηκε πολυήμερη καθυστέρηση στο θέμα της κατάθεσης του σχεδίου στο Δικαστήριο, παρότι η συμφωνία μεταξύ τραπεζών και νέου επενδυτή έχει υπογραφεί από τις αρχές του μήνα, πηγές προσκείμενες στους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα διάσωσης της Creta Farms υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη καθώς υπήρχαν εκκρεμότητες υπογραφής κάποιων συμβατικών εγγράφων.

Στο δια ταύτα, η κατάθεση του αιτήματος επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης στο δικαστήριο εγκαίρως θα δώσει την δυνατότητα για ανανέωση για τουλάχιστον τέσσερις μήνες του καθεστώτος προστασίας της αλλαντοβιομηχανίας από τους πιστωτές της, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει και τις στρόφιγγες για το δεύτερο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαθέσουν ισόποσα τράπεζες και επενδυτής (ήτοι 2 εκατ. ευρώ εκάστη πλευρά) με βάση τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει δημοσιοποιηθεί. Σημειώνεται ότι ήδη οι τράπεζες δηλώνουν ότι έχουν χορηγήσει το πρώτο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, αντίστοιχου ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια θα ενισχύσουν και την προσπάθεια επανεισόδου των προϊόντων της Creta Farms στα εγχώρια ράφια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη ο νέος επενδυτής προσεγγίζει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνουν και την βελτίωση των σχέσεων με τους βασικούς προμηθευτές της αλλαντοβιομηχανίας, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία ενδυνάμωση της παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα που ρίχνει φως στην οικονομική κατάρρευση της εισηγμένης αλλαντοβιομηχανίας παραμένει «μυστικό», αφού δεν έχει υπάρξει κάποια νέα ανακοίνωση που να γνωστοποιεί ότι βρέθηκαν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι ώστε να αποπληρωθεί η Deloitte και κατ΄ επέκταση να παραδοθούν στην εταιρεία τα αποτελέσματα του ειδικού ελέγχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε καθεστώς προστασίας από πιστωτές η Creta Farms

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Δικαστηρίου απαγορεύεται προσωρινά η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ασφαλιστικών μέτρων, η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών καθώς και η έκδοσης προσωρινής διαταγής κατά της εταιρίας.