ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: (απο αριστερά) Φ. Καραβίας (Eurobank), Π. Μυλωνάς (Εθνική), Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha)

Ιστορική ημέρα για τις εγχώριες τράπεζες, μέρισμα μετά από 16 χρόνια

Ο SSM σφραγίζει την επιστροφή των τραπεζών στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Εγκρίσεις σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023. Ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές.

Το πράσινο φως έδωσε ο SSM στις διοικήσεις των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, σφραγίζοντας και τυπικά την ολική επαναφορά τους στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο καθώς με την έγκριση από την ΕΚΤ κλείνει οριστικά ο κύκλος της μεγάλης κρίσης που ξεδιπλώθηκε σταδιακά από το τέλος του 2009 και για περίπου 10 χρόνια οδήγησε την χώρα και την οικονομία στα άκρα με την απειλή ενός Grexit να μας καταδιώκει για χρόνια.

Η έγκριση διανομής μερίσματος αποτελεί ένα ισχυρό σήμα προς τους επενδυτές και την αγορά για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση, την ποιότητα των κερδών τους και τις προοπτικές του κλάδου.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, «η έγκριση των εποπτικών αρχών για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων συνιστά την επισφράγιση της πλήρους επιστροφής της Τράπεζας στην κανονικότητα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης»Η Eurobank στην ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την πρώτη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια, υπογραμμίζοντας την ευρωστία και το καλά διαφοροποιημένο λειτουργικό μοντέλο της Eurobank, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της».

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μέρισμα  0,0933 ανά μετοχή, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη διανομή 332 εκατ. ευρώ ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, η Alpha Bank ανακοίνωσε τη διανομή 61 εκατ. ευρώ ή 0,026 ευρώ ανά μετοχή (επιπλέον 61 εκατ. θα διατεθούν για αγορά ιδίων μετοχών) και η Πειραιώς ανακοίνωσε την διανομή 79 εκατ. ευρώ ή 0,063 ευρώ ανά μετοχή..

Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,58% για την Eurobank, στο 4,55% για την Εθνική Τράπεζα, στο 1,697% για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 1,645% για την Alpha Bank.

(ποσά σε εκατ. ευρώ)Κέρδη προς διανομήΜέρισμα ανά μετοχήΤιμή ΜετοχήςΜερισματική Απόδοση
Eurobank3420,09332,0334,59%
Εθνική Τράπεζα3320,367,914,55%
Πειραιώς790,0633,7241,69%
Alpha Bank610,0261,581,65%

 

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προχώρησαν στη διανομή μερίσματος οι εγχώριες τράπεζες ήταν το 2008, διανομή που αφορούσε τα κέρδη της χρήσης του 2007, με με το τραπεζικό σύστημα από το 2009 να παρασύρεται σε έναν φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας με μαζικές εκροές καταθέσεων, ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων και απαιτήθηκαν πολλές ανακεφαλαιοποίησης για να παραμείνουν βιώσιμες.

Μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και με ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας οι τράπεζες βρίσκονται από το 2020 σε έναν ενάρετο κύκλο. Το 2023 ολοκλήρωσαν την χρήση με κέρδη ρεκόρ 3,7 δισ. ευρώ, επωφελούμενες τα μέγιστα από την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία ενώ μεγάλες είναι οι προσδοκίες για την τριετία 2024 – 2026.

Χθες, η Πειραιώς ανακοίνωσε, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της τράπεζας τους πρώτου μήνες του 2024, την αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και διανομής μερίσματος για την εφετινή χρήση. Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες όπως έγραψε την περασμένη Τρίτη το BD.

Τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες

  • Eurobank: «Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., («Eurobank») ανακοινώνει ότι έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 5.6.2024 για να καταβάλει μέρισμα σε μετρητά ύψους 342 εκατ., ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό διανομής 30% επί των Καθαρών Κερδών του έτους 2023. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την πρώτη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια, υπογραμμίζοντας την ευρωστία και το καλά διαφοροποιημένο λειτουργικό μοντέλο της Eurobank, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της. Η έγκριση δόθηκε σε συνέχεια αίτησης που υποβλήθηκε από τη Eurobank, στα πλαίσια των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων και της επιτυχούς ολοκλήρωσης στρατηγικών πρωτοβουλιών. Ο Δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1 Capital Ratio), προσαρμοσμένος για το προτεινόμενο μέρισμα, ανέρχεται σε 16.4% κατά την 31 Μαρτίου 2024, σημαντικά υψηλότερος των εποπτικών απαιτήσεων. Η τελική διανομή του μερίσματος υπόκειται (a) στην πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και (β) την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων θα πραγματοποιηθεί την 23.7.2024.»
  • Εθνική Τράπεζα: «Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι έλαβε στις 05.06.2024 την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“ΕΚΤ”) για τη διανομή μερίσματος σε μετρητά ύψους €332 εκατ., ή €0,36 ανά μετοχή, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό (“payout ratio”) ύψους 30% επί των Καθαρών Κερδών του 2023. H επιστροφή στη διανομή μερισμάτων συνιστά εξέλιξη ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα, ενώ αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ισχυρού ισολογισμού, της διατήρησης της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, καθώς και της συνεχούς δημιουργίας κεφαλαίων της Τράπεζας. Η διανομή μερίσματος υπόκειται στην πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων του 2024 και τη λήψη της σχετικής έγκρισης».  
  • Alpha Bank: Η Alpha Services and Holdings S.A. ανακοινώνει ότι έλαβε έγκριση από τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος ύψους Ευρώ 122 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στο 20% των κερδών του 2023 Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. («Alpha Holdings» ή «η Εταιρεία») , μητρική εταιρεία της Alpha Bank Α.Ε. (η «Τράπεζα»), έλαβε στις 05.06.2024 την απαραίτητη εποπτική έγκριση για τη διανομή μερίσματος ύψους Ευρώ 122 εκατομμυρίων από τα κέρδη του 2023. Το ποσό ισοδυναμεί με διανομή του 20% των κερδών του 2023 και υπόκειται στη σχετική έγκριση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (η «ΕΓΣ»), συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της επαναγοράς μετοχών. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο επενδυτικό κοινό, πρόθεση της Alpha Holdings είναι να διανείμει το μισό του ποσού ή 61 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά, που ισοδυναμεί με ποσό Ευρώ 0,026 ανά μετοχή. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την διαδικασία επαναγοράς μετοχών υπό τους συνήθεις όρους και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η έγκριση των εποπτικών αρχών για την ακύρωση των μετοχών, οι οποίες θα αποκτηθούν από την Εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς, έχει ήδη ληφθεί. Η έγκριση των εποπτικών αρχών για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος αποτελεί απόδειξη των ισχυρών επιδόσεων του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Για την Alpha Holdings, η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεπούς υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου, με την κερδοφορία της να ανέρχεται στο επίπεδο του 13,5% το Α' τρίμηνο του 2024 και τα ίδια κεφάλαιά της (fully loaded CET1) στο 16,2%, λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος και συνυπολογίζοντας τα οφέλη από την ολοκλήρωση των εκκρεμών συναλλαγών, καθώς επίσης και της πλήρους αποκατάσταση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού της. Ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι που επιστρέφουμε στη μακρά παράδοση της Τράπεζάς μας να ανταμείβει τους Μετόχους της. Η έγκριση των εποπτικών αρχών για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων συνιστά την επισφράγιση της πλήρους επιστροφής της Τράπεζας στην κανονικότητα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, απαιτήθηκε σκληρή δουλειά, γενναίες και δύσκολες αποφάσεις, η δέσμευση όλων των εργαζομένων μας και, φυσικά, η σταθερή υποστήριξη των Μετόχων. Είμαι βέβαιος ότι, με προσήλωση στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις διανομές μερισμάτων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το επιχειρηματικό μας σχέδιο».
  • Πειραιώς: «Η Piraeus Financial Holdings Α.Ε. («Πειραιώς» ή «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι σε συνέχεια σχετικής αίτησης που υπέβαλε στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τον Απρίλιο 2024, έλαβε την απαραίτητη έγκριση για διανομή σε μετρητά ποσού 79 εκατ. στους μετόχους της Πειραιώς. Σε συνέχεια λήψης της εποπτικής έγκρισης και υπό την αίρεση της έγκρισης διανομής από την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2024, η διανομή προς τους μετόχους της Εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2024.»
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φ. Καραβίας (Eurobank), Π. Μυλωνάς (Εθνική), Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Έρχονται αναθεωρήσεις των στόχων για την κερδοφορία του 2024

Μπόνους στα κέρδη της εφετινής χρήσης από την καθυστέρηση μείωσης των επιτοκίων και τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Πράσινο φως από την ΕΚΤ για τα μερίσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Κέρδη 1 δισ. στο α’ τρίμηνο, έρχονται μεγαλύτερα μερίσματα

Ατμομηχανή της κερδοφορίας αποτέλεσαν τα επιτοκιακά έσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές. Διψήφια αύξηση στα έσοδα προμηθειών. Ποια είναι τα σχέδια για διανομές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τον Ιούνιο «κληρώνει» για τα μερίσματα, αισιοδοξούν οι τράπεζες

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μερισμάτων. Δεν ανησυχούν οι διοικήσεις και επισημαίνουν τα χαμηλά ποσοστά διανομής. Προβλέπουν γρήγορη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου την προσεχή τριετία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής, τι προβλέπουν για τα μερίσματα

Μερίσματα 800 εκατ. για τη χρήση του 2023 θα διανείμουν Eurobank, Εθνική, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank μετά από 16 χρόνια ανομβρίας. Για την τριετία 2024-26 τα business plans προβλέπουν μερίσματα άνω των 4 δισ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 3,7 δισ., μεγάλες προσδοκίες για την 3ετία 2024-26

Καθαρά επιτοκιακά έσοδα (+50%) και έσοδα από προμήθειες (+7,2%) οδήγησαν στα ύψη την κερδοφορία. Επιτάχυνση πιστωτικής επέκτασης και υψηλή κερδοφορία - αποδοτικότητα προβλέπουν τα αναθεωρημένα business plans.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.