ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lamda Development, Elliniko
Πηγή: Lamda Development

Lamda: Πέρασε σε κέρδη 0,6 εκατ. το α' τρίμηνο από ζημιές 21,4 εκατ.

Ενοποιημένα κέρδη EBITDA ύψους 40,2 εκατ. ευρώ, με υψηλές επιδόσεις από εμπορικά κέντρα και μαρίνες. Κεφαλαιουχικές δαπάνες 46 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο για τα έργα στο Ελληνικό.

Σε οριακή καθαρή κερδοφορία ύψους 0,6 εκατ. ευρώ πέρασε η Lamda Development το α' τρίμηνο του 2024, έναντι ζημιών 21,4 εκατ., καθώς βελτιώθηκε σημαντικά η λειτουργική κερδοφορία από τα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες. Η εταιρεία «έτρεξε» τα έργα στο Ελληνικό με κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 46 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο.

Η Lamda ανακοίνωσε σημαντικά αυξημένα EBITDA από τις μαρίνες και τα τέσσερα εμπορικά κέντρα. Ειδικότερα, παρουσίασε ενοποιημένα κέρδη EBITDA ύψους 40,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2024, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων των Εμπορικών Κέντρων, των Μαρινών και του Έργου στο Ελληνικό (The Ellinikon). Τα συνολικά Ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) προ αποτιμήσεων & λοιπών αναπροσαρμογών διαμορφώθηκαν στα 35,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο σημειώνοντας άνοδο 327% έναντι του περσινού αντίστοιχου τριμήνου, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 0,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 21,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ Retail EBITDA (4 Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία) προ αποτιμήσεων στα 22,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα 8% έναντι του α’ τριμήνου 2023. Σημείωσε επίσης ρεκόρ κερδών EBITDA για τις Μαρίνες που ανήλθαν στα 4,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% έναντι του περσινού αντίστοιχου τριμήνου. Ισχυρά αποτελέσματα EBITDA και για το έργο Ελληνικού που διαμορφώθηκαν στα 15,5 εκατ. ευρώ μαζί με σχεδόν 700 εκατ. ευρώ εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων μέχρι σήμερα.

Στα 570 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα με τα δάνεια να είναι στα 1,164 δις, ευρώ και τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 594 εκατ. ευρώ.

Οδ. Αθανασίου: Ρεκόρ σε όλους τους τομείς

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ Τριμήνου 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε πως «όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του Ομίλου ξεκίνησαν το 2024 επιτυγχάνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας. Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Έργο Ελληνικού συνεχίζουν να αυξάνονται με πάνω από 670 εκατ. ευρώ εισπράξεις μέχρι σήμερα.

Οι πωλήσεις το Α’ Τρίμηνο 2024 πενταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη σχεδόν σε όλες τις αναπτύξεις στο παράκτιο μέτωπο, συγκεκριμένα στο Riviera Tower, στα Cove Residences, στα Cove Villas, στο Park Rise, στο Sports Complex και στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Τα Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία συνεχίζουν να δημιουργούν νέα ρεκόρ με τα αποτελέσματα Retail EBITDA να αυξάνονται 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, λόγω των αυξημένων πωλήσεων των καταστημάτων και της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών ο οποίος ξεπέρασε τα 5εκ το Α’ Τρίμηνο 2024. Οι Μαρίνες επίσης κατέγραψαν αύξηση κερδοφορίας EBITDA 13% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Όλα τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί διατηρώντας παράλληλα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν 0,6 δισ. ευρώ.

Στο μέλλον, αναμένουμε περαιτέρω επιτάχυνση των κατασκευαστικών εργασιών στο Έργο Ελληνικού καθώς και την έναρξη των εργασιών στη Riviera Galleria και στο The Ellinikon Mall, τα οποία κατά την ολοκλήρωση τους θα διπλασιάσουν σχεδόν την κερδοφορία EBITDA του ομίλου LAMDA MALLS».

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024

Τα 4 Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία σημείωσαν νέο ρεκόρ Retail EBITDA στα €22,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 8% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023), κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από βασικά μισθώματα (αύξηση 8% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023) και της αύξησης των εσόδων στάθμευσης (αύξηση 16% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023). Τα εν λόγω επιτεύγματα υποστηρίχθηκαν από την αύξηση της επισκεψιμότητας, με τους επισκέπτες να ανέρχονται σε 5,5 εκατ. (αύξηση 4% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023), και την επίτευξη νέου ρεκόρ πωλήσεων καταστημάτων στα €171 εκατ. (αύξηση 9% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023).

Επίσης επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στις εμπορικές μισθώσεις για τους δύο υπό ανάπτυξη προορισμούς λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας στο Έργο Ελληνικού. Συγκεκριμένα, έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) με μισθωτές για 70% της Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) και 62% του GLA στη Riviera Galleria, σε υψηλότερες τιμές έναντι των Εμπορικών Κέντρων σε λειτουργία, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη μιας αγοράς με χαμηλή προσφορά καθώς και το ισχυρό ενδιαφέρον των εμπόρων για αυτές τις νέες αναπτύξεις. Στοχεύουμε στο τέλος του έτους να έχουμε ολοκληρώσει συμφωνίες HoT για 83% του GLA στο The Ellinikon Mall και 75% του GLA στη Riviera Galleria.

Οι Μαρίνες επίσης κατέγραψαν σημαντικές επιδόσεις με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 7,3 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν 13% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023 στα 4,6 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω σημαντική επίδοση αποδίδεται κυρίως στις ισχυρές πελατειακές σχέσεις, υποστηριζόμενες από τις ετήσιες συμβατικές αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού. Τα υψηλότερα έσοδα από τις διελεύσεις σκαφών αναψυχής (yachts) συνέβαλαν επίσης στη βελτιωμένη επίδοση των Μαρινών.

Το έργο στο Ελληνικό

Αναφορικά με το Έργο Ελληνικού, έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά επιτευγμάτων εντός του 2023 αλλά και από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Πρώτον, επιτεύχθηκε λειτουργική κερδοφορία σε διάστημα σχεδόν 3 ετών από την έναρξη του έργου. Δεύτερον, έχουμε καταγράψει πάνω από 670 εκατ. ευρώ ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων μέχρι την 27.05.2024, και τρίτον, μετά την επιτυχημένη πορεία πωλήσεων των οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο, ξεκίνησαμε τη διάθεση επιλεγμένων διαμερισμάτων στη Γειτονιά Little Athens, με τις κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές να ανέρχονται σε 206 διαμερίσματα ή περίπου 60% αυτών των επιλεγμένων διαμερισμάτων.

Τέλος, συνεχίζουμε να καταγράφουμε πρόοδο τόσο στα έργα υποδομών όσο και στις κατασκευές κτιρίων, τα οποία είναι πλέον εμφανή από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Το Α’ Τρίμηνο 2024 πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) 46 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσό των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών για κτίρια και έργα υποδομών από την έναρξη του έργου έως την 31.03.2024 στα 361 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκρίνιες» στη ΓΣ της Lamda Development για την πορεία της μετοχής

Ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Οδ. Αθανασίου, υποστήριξε ότι η υποαπόδοση σε σύγκριση με τον Γεν. Δείκτη οφείλεται και στη γενικότερη τάση που επικρατεί διεθνώς για τις μετοχές εταιρειών Real Estate.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Στην Κοντιάς ΑΕ έναντι 19,4 εκατ. το κτίριο γραφείων Cecil

Η ως άνω συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της Εταιρείας που στοχεύει στην επικέντρωση των δραστηριοτήτων στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, τα Εμπορικά Κέντρα/Αναπτύξεις και τις Μαρίνες.