ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
TUV HELLAS
Φωτο: Tuv Hellas

Πληρώνει 45.000 ευρώ τον χρόνο αλλά δεν βρίσκει προσωπικό η TUV Hellas

Έλλειμμα σε τεχνίτες εντοπίζει η εταιρεία στην ελληνική αγορά. Σε ανοδική πορεία ο μεγαλύτερος φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα με 25 εκατ. τζίρο το 2023.

Με τζίρο 25 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2023 η ΤUV Hellas (TUV NORD), ο μεγαλύτερος φορέας επιθεώρησης, πιστοποίησης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 και καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια να ενισχύει τα μεγέθη της με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην πρώτη θέση των θυγατρικών σε έσοδα και αποδοτικότητα του γερμανικού μητρικού ομίλου TUV NORD σε όλον τον κόσμο. 

Η αγορά των πιστοποιήσεων στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη με 207 φορείς πιστοποίησης αλλά οι τέσσερις πρώτοι όμιλοι σε τζίρο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του συνολικού τζίρου. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετά την TUV Hellas έχει τζίρο 14 εκατ. ευρώ. 

Οι υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης της TUV Hellas εκτείνονται σε όλους τους κλάδους όπως στα τρόφιμα, στον αγροδιατροφικό τομέα, στα δημόσια έργα, στην υγεία, στη βιομηχανία, στις ΑΠΕ, στη χημική βιομηχανία και την τουριστική βιομηχανία. Μεγάλο μέρος των εργασιών της προέρχεται από τις πιστοποιήσεις για ανελκυστήρες, παιδικές χαρές, water parks αλλά και από την πιστοποίηση προσωπικού. Ανερχόμενο είναι και το τμήμα εκπαίδευσης της εταιρείας με 5.000 σεμινάρια σε στελέχη 45.000 επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της TUV Hellas  κ. Σάββας Πελτέκης, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, το 90% των εργασιών της εταιρείας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Ιδίως οι πιστοποιήσεις προϊόντων είναι το διαβατήριο των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Η εταιρεία απασχολεί 175 εργαζόμενους, κυρίως επιστημονικό προσωπικό και άλλους 250 εξωτερικούς συνεργάτες. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος μισθός, σύμφωνα με τον κ. Πελτέκη είναι 45.000 ευρώ, η εταιρεία έχει πρόβλημα εξεύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς εκλείπουν οι σχολές που έβγαζαν τεχνίτες. 
 

Η εταιρεία κάθε χρόνο καταφέρνει να βελτιώνει τα μεγέθη της. Το 2000 είχε έσοδα 3 εκατ. ευρώ, το 2010 ανήλθαν στα 7 εκατ ευρώ και το 2023 έφτασαν τα 25 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις δραστηριότητες σε Κύπρο και Αίγυπτο για τις οποίες η TUV Hellas έχει την ευθύνη, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 3,7 εκατ. ευρώ, 8,7 εκατ. ευρώ και 32 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο κ. Πελτέκης, «η ανοδική πορεία της εταιρείας σε αυτά τα 37 χρόνια ζωής, είχε ως αποτέλεσμα το μετοχικό της κεφάλαιο να παραμείνει στα 88.000 ευρώ που ήταν το ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο αφού δεν χρειάστηκε κάποια κεφαλαιακή ένεση για να αναπτυχθούν οι εργασίες της». 

Η εταιρεία έχει γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, περιοχές από τις οποίες προήλθαν τα 20 εκατ. από τα 25 εκατ ευρώ του συνολικού τζίρου στην Ελλάδα το 2023. Η εταιρεία δουλεύει με ένα περιθώριο κέρδους κοντά στο 10%. 

Η TUV Hellas είναι 100% θυγατρική της γερμανικής TUV NORD. O όμιλος της TUV NORD ιδρύθηκε το 1869 και συγκαταλέγεται μαζί με τους νηογνώμονες στους μεγαλύτερους φορείς πιστοποιήσεων στον κόσμο. Σήμερα έχει παρουσία σε 100 χώρες, απασχολεί 15.000 εργαζόμενους και έχει ετήσιο τζίρο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. προέρχονται από την αγορά της Γερμανίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε διαρκή άνοδο η αγορά κλιματιστικών: Οι πρωταγωνιστές του κλάδου

Το 2023 πωλήθηκαν πάνω από 750.000 κλιματιστικά και η μέση ετήσια μεταβολή την πενταετία 2019-2023 ανέρχεται στο 9%. Ανοδική πορεία προδιαγράφεται και για την τριετία 2024-2026 εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Δυνατό πρώτο τρίμηνο, παρά την πίεση στα κέρδη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Η συντήρηση των εργοστασίων στις ΗΠΑ και το αυξημένο κόστος ρεύματος στην Ελλάδα επηρέασαν τα EBITDA. Σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη λόγω μειωμένων τόκων. Θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια λόγω ισχυρής ζήτησης και καλών τιμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η άνοδος του τουρισμού ευνόησε τα πολυτελή ξενοδοχεία της Λάμψα

Αύξηση εσόδων 20% το 2023 με θετικές προβλέψεις και για το 2024, καθώς εκτός από τον τουρισμό αναψυχής ανακάμπτουν ο συνεδριακός τουρισμός και τα επαγγελματικά ταξίδια. Τι σημαίνει η είσοδος στον χώρο των καζίνο.