ΓΔ: 1854.98 -0.66% Τζίρος: 161.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Frozen-Food
Φωτο: Shutterstock

Η ανθεκτικότητα του κλάδου καταψυγμένων λαχανικών, ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν

Η πορεία τους δεν επηρεάζεται από το ΑΕΠ καθώς τα προϊόντα τους καλύπτουν βασικές τάσεις της σύγχρονη διατροφής. Ο κλάδος εκτιμάται ότι θα «τρέξει» με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 6% την περίοδο 2024-2026. Tι αναφέρει μελέτη της Στόχασις.

Mε μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής  6% εκτιμάται ότι θα «τρέξει» η αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών την περίοδο 2024-2026. Η αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών αποτελεί μία από τις κατηγορίες τροφίμων που εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε περιόδους αρνητικών οικονομικών συνθηκών, δεδομένου ότι τα προϊόντα της καλύπτουν βασικές τάσεις της σύγχρονης διατροφής, που χαρακτηρίζονται κυρίως από το υγιεινό φαγητό και την ευκολία στην παρασκευή, την αποθήκευση και την κατανάλωση.

Η εν λόγω αγορά σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες τροφίμων εμφανίζει εντονότερες μεταβολές σε σύγκριση με το ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές και η πορεία της δεν παρουσιάζει πάντα την ίδια τάση με το ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την κλαδική μελέτη «Κατεψυγμένα Λαχανικά», που εκπόνησε πρόσφατα η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.


Όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Λουκόπουλος, Consultant της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς κατεψυγμένων λαχανικών (τιμές χονδρικής) ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) 5,2% την περίοδο 2015- 2023. Η αγορά παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, με την ηγέτιδα εταιρεία (Μπάρμπα Στάθης) να κατέχει περίπου το ήμισυ της εξεταζόμενης αγοράς, σε αξία, το 2023. Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται ότι η αγορά θα παρουσιάσει αύξηση με ΜΕΡΜ που θα προσεγγίσει το 6% την περίοδο 2024-2026.

Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου, όπως επισημαίνει ο συντάκτης της μελέτης κ. Κωνσταντίνος Κολέτσης, προκύπτει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ως ποσοστό επί των πωλήσεων του κλάδου, παρουσιάζουν σχετική σταθερότητα την επταετία 2017-2023 και «κινούνται» σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι τιμές του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών των επιχειρήσεων του κλάδου βελτιώθηκαν ιδιαίτερα από το 2017 και έπειτα, δείχνοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιθανές αρνητικές μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου υπερκαλύπτουν τα χρηματοοικονομικά του έξοδα, ιδιαίτερα την επταετία 2017-2023.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων του κλάδου σε σχέση με την αύξηση του λειτουργικού κόστους το 2023, σε σύγκριση με το 2022, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών και κατ’ επέκταση των καθαρών κερδών την ίδια περίοδο. Η μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών του κλάδου το 2021 οφείλεται σε μη λειτουργικά έσοδα (έσοδα από συμμετοχές) της μεγαλύτερης  εταιρείας του κλάδου. Οι κυριότερες εταιρείες του κλάδου είναι οι εξής:

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trofima, Super Market
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση κατά 2% σημειώθηκε στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων το 2024

Οι μειώσεις αυτές αντισταθμίσθηκαν εν μέρει από την άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων (+9,4%), των γαλακτοκομικών προϊόντων (4,7%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του βουτύρου) και των κρεάτων (2,7%).
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματικές αλλαγές στη διατροφή: Κόψαμε λάδι, κρέας, φρούτα, λαχανικά

Μεταξύ 2009 και 2023, η κατανάλωση ελαιολάδου, μοσχαρίσιου κρέατος, ψαριών και μήλων μειώθηκε κατά το ένα τρίτο. Στροφή σε φθηνές πρωτεΐνες με αύξηση 198% στα αυγά, κερδίζουν έδαφος και τα όσπρια.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγοράζουν λιγότερο γάλα οι Έλληνες: Κόπωση από τις υψηλές τιμές

Μείωση όγκου πωλήσεων έως 1,7% καταγράφηκε το 2023 στις επιμέρους κατηγορίες γάλακτος. Οι κατηγορίες γιαουρτιού και κρέμας γάλακτος είχαν αύξηση του όγκου των πωλήσεων με μικρότερες ανατιμήσεις.