Φώτο: Shutterstock

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον κλάδο της αιολικής ενέργειας

Ούτε ο κλάδος της αιολικής ενέργειας μένει ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει η WindEurope.

Η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και προκαλεί καθυστερήσεις στην εμπρόθεσμη υλοποίηση των επενδύσεων. 

Το εύρος των επιπτώσεων είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope.

Η πρώτη ανάλυση δείχνει ότι ο κορονοϊός θα έχει μάλλον μέτριες επιπτώσεις στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες για την αιολική ενέργεια. Ωστόσο, οι πρώτες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη παρατηρηθεί.

«Ο COVID-19 είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων αιολικών έργων, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να χάσουν τις προθεσμίες που επιβάλουν οι διαγωνισμοί των διαφόρων χωρών και να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τους κανόνες τους», δήλωσε ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson. 

Σημείωσε ακόμη ότι εάν εμφανιστούν φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής σε μελλοντικούς διαγωνισμούς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προκηρύξουν τις μη διατιθέμενες ποσότητες ισχύος σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Ελλάκτωρ - ΕDP Renewables για αιολικά πάρκα 900 ΜW

Σχηματίζεται ένα επιχειρηματικό όχημα με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, το οποίο διασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του εν λόγω «πράσινου» επενδυτικού προγράμματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Μειοδότησε για τη μετατροπή του Αη Στράτη σε «πράσινο νησί»

Το έργο αφορά τη λειτουργία ενός Υβριδικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό. Στα 7,7 εκατ. ο προϋπολογισμός του έργου.