ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Τιταν

Αύξηση 8% του τζίρου της Τιτάν με ώθηση από την Αμερική

Οι δραστηριότητες του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στις ΗΠΑ οδήγησαν για ακόμη μια χρονιά την θετική πορεία των αποτελεσμάτων καθώς η κατανάλωση τσιμέντου στις ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται.

Ο Όμιλος TITAN διατήρησε την αναπτυξιακή του πορεία κατά τη διάρκεια του 2019, παρά τις προκλήσεις των αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δραστηριότητες του Ομίλου στις ΗΠΑ οδήγησαν για ένα ακόμη έτος τη θετική πορεία των αποτελεσμάτων. Η Titan America κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις και το 2019, καθώς η κατανάλωση τσιμέντου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε να αυξάνεται σε μια συγκυρία θετικών μακροοικονομικών δεικτών.

Η Ελλάδα άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσε σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη. Οι επιδόσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεινώθηκαν, καθώς οι αγορές τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Τουρκία, συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2019 διαμορφώθηκε στα € 1.609,8 εκ., σημειώνοντας αύξηση 8,0% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,8% σε € 267,1 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT), ανήλθαν σε € 50,9 εκ., εμφανίζοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2018.

Οι πωλήσεις εμφάνισαν μικτές τάσεις ανάλογα με τη χώρα δραστηριοποίησης και την κατηγορία προϊόντων. Οι πωλήσεις τσιμέντου στις τοπικές αγορές αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο όπου σημειώθηκε πτώση.

Επίσης, ο έντονος ανταγωνισμός στις εξαγωγικές αγορές είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές τσιμέντου του Ομίλου, ενώ η έλλειψη διαθέσιμων ποσοτήτων προκάλεσε μείωση των πωλήσεων ιπτάμενης τέφρας στις ΗΠΑ. Συνολικά, οι πωλήσεις τσιμέντου του Ομίλου μειώθηκαν κατά 7%.

Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος σημείωσαν αύξηση, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά αντισταθμίστηκαν από την έντονη πτώση στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγώντας σε οριακή μείωση 1%. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών σημείωσαν αύξηση 5% ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του Ομίλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τιτάν
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Πάει για νέα ρεκόρ το 2025 με διεύρυνση περιθωρίου κέρδους

Η διοίκηση της Τιτάν εκτιμά ότι η αύξηση των όγκων θα συνοδευτεί από τη μείωση του κόστους χάρη σε εναλλακτικά καύσιμα και αύξηση παραγωγικότητας. Τον Οκτώβριο το Investor Day. Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ το 2025.
TITAN-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρές επιδόσεις το 2025 «βλέπει» η Τιτάν, τι εκτιμά για την Αμερική

Πολλά έργα στις ΗΠΑ καθυστέρησαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και θα εκτελεστούν το 2025. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα Μπάιντεν για τις υποδομές. Το α' 3μηνο 2025 το ΙPO της Τitan America.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Δυνατό πρώτο τρίμηνο, παρά την πίεση στα κέρδη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Η συντήρηση των εργοστασίων στις ΗΠΑ και το αυξημένο κόστος ρεύματος στην Ελλάδα επηρέασαν τα EBITDA. Σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη λόγω μειωμένων τόκων. Θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια λόγω ισχυρής ζήτησης και καλών τιμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική επένδυση 37 εκ. δολαρίων της ΤΙΤΑΝ στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ

Η επένδυση στη Βιρτζίνια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, προβλέπει την επέκταση του σταθμού εισαγωγής στο Νόρφολκ με νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 70.000 τόνων
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αμερικανικό όνειρο» για τον Όμιλο Τιτάν: Από τις ΗΠΑ το 57% των εσόδων

Πως η απόβαση στην Αμερική εκτόξευσε τον Όμιλο που έχει αναδειχθεί πλέον ως η πιο διεθνοποιημένη ελληνική βαριά βιομηχανία με 11 εργοστάσια τσιμέντου εκτός συνόρων. Οι προσδοκίες για το «πακέτο Μπάιντεν» και το Ταμείο Ανάκαμψης.