ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Vassilis Karamouzis, Ethniki Trapeza, ETE
Φωτό: Εθνική Τράπεζα

Στην ενέργεια «ποντάρει» η Εθνική: Δάνεια 600 εκατ. ευρώ το 2025

Η συνολική έκθεση της τράπεζας στην ενέργεια ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3 δισ. αφορούν έργα ΑΠΕ. Το πρώτο δάνειο για μπαταρία και η μεσολάβηση σε διμερείς συμφωνίες (PPAs).

Σε αύξηση των χρηματοδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας κατά 20% στοχεύει η Εθνική Τράπεζα για το 2025, καθώς επεκτείνεται και χρηματοδοτεί έργα αποθήκευσης και πράσινες επενδύσεις του εξωτερικού.

Η συνολική έκθεση της τράπεζας στην ενέργεια ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3 δισ. αφορούν έργα ΑΠΕ, ανέφερε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους χθες .

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δάνεια ύψους 1,5 δισ. παραμένουν «αχρησιμοποίητα». Έχουν εγκριθεί από την τράπεζα και διατίθενται προς χρήση ωστόσο δεν έχουν αξιοποιηθεί λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο υλοποιούνται ορισμένες επενδύσεις.

Στόχος της τράπεζας είναι η φετινή χρηματοδότηση να ανέλθει στα 600 εκατ. από τα οποία τα 100 εκατ. ευρώ θα υποστηρίξουν έργα του εξωτερικού, σε χώρες όπως η Ισπανία όπου ήδη χρηματοδοτεί δύο έργα.

«Η ξένη αγορά για εμάς είναι και ένας τρόπος να αποκτήσουμε και παραπάνω τεχνογνωσία», ανέφερε η Αργυρώ Μπανίλα, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Structured Finance και Investment Banking.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση από τα επίπεδα του 2024, όπου τα νέα δάνεια ανήλθαν στα 500 εκατ ευρώ, ωστόσο καταγράφονται μεγάλες μεταβολές. Το 2023, η χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας σε έργα ενέργειας ανήλθε σε 1 δις ευρώ.

«Η πτώση του 2024 έχει να κάνει με συγκυριακούς λόγους λόγω των διαγωνισμών και των νέων επενδύσεων. Πέρυσι η ζήτηση μειώθηκε, όχι η διάθεσή μας για νέα δάνεια», δήλωσε ο κ. Καραμούζης. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο ρόλος των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός, καθώς μόνον για τις ΑΠΕ θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις ύψους 15 έως 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Από αυτά τα κεφάλαια, περίπου το 50% θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό.

Η Εθνική Τράπεζα, τόνισε ο κ. Καραμούζης, έχει στόχο να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο, με ποσοστό πάνω από 30% στην αγορά της ενέργειας.

Έκανε λόγο για τον ρυθμό με τον οποίο αλλάζει η αγορά που γίνεται πιο συγκεντρωτική, καθώς αποσύρονται όλο και περισσότεροι μικροί παραγωγοί, ενώ οι αποδόσεις (IRR) των έργων με ταρίφες έχουν πέσει κάτω από το 5% εκεί που ήταν 10%, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα τόσο για τους επενδυτές όσο για τους χρηματοδότες.

Με το βλέμμα στην αποθήκευση ενέργειας

Όπως όλη η αγορά ενέργειας εστιάζεται πλέον στην αποθήκευση ενέργειας, έτσι και η Εθνική Τράπεζα προσβλέπει σε νέα χρηματοδοτικά ντιλ στον χώρο.

Πρόσφατα χορήγησε το πρώτο δάνειο για έργο μπαταρίας. Συγκεκριμένα, αφορά νέο δάνειο 70 εκατ ευρώ για μπαταρία stand alone 50MW από την αιγυπτιακή εταιρεία Elsewedy που έχει φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων.

Επίσης, «καλοβλέπει» η τράπεζα έργα αντλησιοταμίευσης, ανεξαρτήτως μεγέθους, και υποστηρίζει μεγάλα έργα εθνικής σημασίας, όπως το Great Sea Interconnector (Ελλάδας-Κύπρου).

Και στην αγορά PPA

Ένα κενό ακόμα που στοχεύει να καλύψει η τράπεζα έχει να κάνει με την αγορά διμερών συμβάσεων (PPA).

Μέσα από το Energy Baseload Swap (EBS) που ενεργοποιήθηκε εντός του 2024, η Εθνική Τράπεζα ασχολείται πλέον με την διαπραγμάτευση ενέργειας.

Η τράπεζα μεσολαβεί στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φέρνοντας μαζί τους παραγωγούς με τους μεγάλους καταναλωτές ρεύματος.

«Από τις 52 TWh που καταναλώνονται στην Ελλάδα, πάνω από το 50% είναι πελάτες μας», σημείωσε ο κ. Καραμούζης. «Οπότε όταν δίνουμε ένα δάνειο σε ένα παραγωγό, παίρνουμε τηλέφωνο τους μεγάλους καταναλωτές και ενημερώνουμε για την ενέργεια που προσφέρεται ώστε να γίνει μια συμφωνία», προσθέτει ο ίδιος.

Το εν λόγω προϊόν δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό τους κόστος (στην περίπτωση των καταναλωτών) ή το έσοδο τους (στην περίπτωση των παραγωγών ΑΠΕ) για περίοδο έως και 10 ετών, μέσω διμερούς χρηματοοικονομικής σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα. 

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι αλλά και μικροί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν κλειδωμένη ταρίφα χωρίς απαραίτητα να συνάψουν διμερή συμφωνία (PPA) με κάποιο μεγάλο καταναλωτή και ως εκ τούτου αποκτούν την ευχέρεια να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην υλοποίηση της επένδυσης και να εξασφαλίσουν πιο εύκολα χρηματοδότηση, δεδομένου του μειωμένου ρίσκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: 40 δισ. ευρώ σε επενδύσεις ενεργειακών σχεδίων την επόμενη 10ετία

Ο διευθ. σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως η χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων είναι περίπλοκη και είναι έργα μεγάλης κλίμακας και εντάσεως κεφαλαίου.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Μπαταρίες, ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ: Ανεβαίνει ο πήχης στις μπαταρίες, η αγορά φοβάται τις υπερβολές

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν δύο σημαντικά βήματα (από ΥΠΕΝ και ΡΑΑΕΥ) στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Παραγωγοί μιλούν για ρίσκο που μπορεί να καταστήσει τις επενδύσεις ακόμη και μη βιώσιμες.
ευτυχία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μια τραπεζική εμπειρία αποκλειστικά σχεδιασμένη για εσάς

Το Premium Banking της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι απλώς μια υπηρεσία, αλλά μια τραπεζική σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ενώ εξελίσσεται διαρκώς ακολουθώντας τις απαιτήσεις του Σήμερα.