Τις κινήσεις που θα βγάλουν τον ΟΤΕ από την αναπτυξιακή στασιμότητα, παρουσίασε στους αναλυτές η διοίκηση του ομίλου. Μετά από μια χρονιά όπου πέτυχε τους στρατηγικούς του στόχους και προχώρησε στην αλλαγή ηγεσίας, ο ΟΤΕ θέλει το 2025 να κερδίσει το στοίχημα των δικτύων και να σταματήσει την «αιμορραγία» στη Ρουμανία.
Αργή και δύσκολη πρόκειται να είναι η πρόοδος των μεγεθών του ΟΤΕ καθώς δεν φαίνεται να μπορούν να υπάρξουν δραστικά βήματα που να μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη. Η πώληση της Telekom Romania βρίσκεται επίσης στο προσκήνιο, καθώς αν δεν ολοκληρωθεί το deal εντός του 2025, εκτιμάται πως η επίπτωση στα οικονομικά του ομίλου θα είναι της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Κ. Νεμπής στο χθεσινό call με τους αναλυτές, σημείωσε πως τα έσοδα του ΟΤΕ αυξήθηκαν το 2024 κατά 4,5% και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία κατά 1,6% σημειώνοντας πως θα είναι καλύτερα τα μεγέθη το 2025.
«Το 2024 ήταν μια καλή χρονιά για τον ΟΤΕ, πετυχαίνοντας όλους τους στρατηγικούς στόχους και ενδυναμώνοντας την θέση του στην αγορά με σταθερή ανάπτυξη εσόδων», ανέφερε ο κ. Νεμπής, σημειώνοντας ότι ο όμιλος συνεχίζει να βελτιστοποιεί τις υπηρεσίες του στους πελάτες και συνεχίζει την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας και 5G, επιταχύνοντας το επενδυτικό του πλάνο και αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες όπως το FWA, απέναντι στη Starlink του Έλον Μασκ.
Στη σταθερή ο ΟΤΕ επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών με στόχο να φτάσει σε 3 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2026, και στην κινητή είναι ο πρώτος πάροχος που ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση του 5G SA δικτύου. Στη συνδρομητική τηλεόραση, η μείωση των πειρατικών συνδέσεων θα ενισχύσει τη πελατειακή βάση, ενώ και η μείωση του λειτουργικού κόστους θα ενισχύσει την πορεία ανάπτυξης του ομίλου.
Η διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε πως θα βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους με τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αναφέροντας πως μόνο από το ενεργειακό που ήταν αυξημένο κατά 7 εκατ. το 2024, θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ το 2025.
Παράλληλα, ο όμιλος δίνει guidance για αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά σχεδόν 2%, FCF (ελεύθερες ταμειακές ροές) ύψους 460 εκατ. ευρώ και συνολική αμοιβή των επενδυτών ύψους 451 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διαχωριστούν σε μέρισμα 298 εκατ. ευρώ (0,7216 ανά μετοχή) και επαναγορά μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ.
Οι πυλώνες της αναπτυξιακής πορείας του ΟΤΕ
Στη λιανική ο ΟΤΕ στοχεύει να ενισχύσει την πελατειακή του βάση ενισχύοντας ταυτόχρονα το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU). Στην κινητή ήδη σημαντικό μέρος των πελατών έχει μετακινηθεί από την καρτοκινητή στα συμβόλαια, με τους συνδρομητές συμβολαίου να αυξάνονται κατά 6,5% το 2024, με την ανοδική δυναμική να αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.
Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, ο ΟΤΕ στοχεύει στο τέλος του 2025 να έχει αναπτύξει το δίκτυο του κατά περίπου 20% και να φτάσει τα 2,1 εκατ. συνδέσεις FTTH ενώ παράλληλα θα επεκτείνει την κάλυψη του δικτύου 5G Stand-Alone.
Στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ο ΟΤΕ στοχεύει να αυξήσει τα μερίδια αγοράς μέσα από το Gigabit Voucher και εκμεταλλευόμενος την κατάργηση του φόρου 5% στους πελάτες για συνδέσεις άνω των 100mbps. Όπως σημείωσε ο κ. Νεμπής, η επίδραση των κουπονιών πρόκειται να γίνει ορατή τη φετινή χρονιά καθώς ξεκίνησαν στα τέλη του 2024, αναφέροντας ότι ήδη 25.000 καταναλωτές έχουν επωφεληθεί του Gigabit Voucher, με περίπου 2.000 πελάτες την εβδομάδα να μεταβαίνουν στην οπτική ίνα.
Στο τέλος του 2024, ο ΟΤΕ έχοντας προσθέσει 39.445 συνδρομητές οπτικής ίνας στο τελευταίο τρίμηνο, αριθμεί συνολικά 394.499 συνδρομητές που αντιπροσωπεύουν το 16,8% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων. Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ, το ποσοστό διείσδυσης των πελατών σε υποδομές FTTH έχει ήδη ξεπεράσει το 40%, επιβεβαιώνοντας τη υψηλή ζήτηση.
Επίσης η τεχνολογία FWA που λάνσαρε το προηγούμενο διάστημα πρώτος ο ΟΤΕ στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του ομίλου απέναντι στην Starlink του Έλον Μασκ που κερδίζει μερίδια αγοράς στην επαρχία και τις νησιωτικές περιοχές. Όπως ανέφερε ο κ. Νεμπής, ο ΟΤΕ στοχεύει με το FWA να καλύψει τις ανάγκες σε ένα πολύ μικρό μέρος της χώρας που δεν θα μπορεί να πάει η οπτική ίνα, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο στις περιοχές εκτός των αστικών κέντρων μέχρι να έρθει η οπτική ίνα.
Στη συνδρομητική, οι προσδοκίες είναι εξίσου αρκετά υψηλές μετά και την πρόσφατη νομοθέτηση σχετικά με την πειρατεία και την επιβολή προστίμων στους τελικούς χρήστες. Επίσης η συμφωνία με τη Nova για τον αμοιβαίο διαμοιρασμό αθλητικού περιεχομένου καθώς και η συμφωνία με το Netflix πρόκειται να ενισχύσουν σημαντικά τη συνδρομητική βάση της Cosmote TV, η οποία ετοιμάζει και νέες παραγωγές τη φετινή χρονιά. Όπως σημείωσε ο κ. Νεμπής «οι καλές επιδόσεις που καταγράφηκαν στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης το δ΄τρίμηνο του 2024, προσδοκούμε να συνεχιστούν και μέσα στη χρονιά που διανύουμε».
Αναφορικά με τον ανταγωνισμό και την ΔΕΗ, η διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποιο σχόλιο καθώς βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο ΟΤΕ έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει το ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται. «Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τον ανταγωνισμό που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε, όμως διαθέτουμε ισχυρά όπλα για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, όπως έχουμε αποδείξει επανειλημμένως στην ελληνική αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημαντικές είναι ωστόσο οι προκλήσεις στην αγορά χονδρικής. Αν και τα έσοδα από υπηρεσίες συνολικά σημείωσαν μικρή άνοδο κατά 1,9%, η πτώση κατά 13,9% στο τρίμηνο, καταδεικνύει τις προκλήσεις των χαμηλότερων εσόδων από διεθνή κίνηση χαμηλού περιθωρίου κέρδους, όσο και της αναμενόμενης πτώσης στις εγχώριες ροές χονδρικής, που σχετίζεται με τις υποδομές δικτύων των υπόλοιπων παρόχων.
Ωστόσο με το 41% των συνδρομητών FTTH του ανταγωνισμού να βασίζονται στις υποδομές του ΟΤΕ, έχοντας σημειώσει άνοδο έναντι του 36% το 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ εξέφρασε την πεποίθηση πως η αυξημένη διείσδυση της οπτικής ίνας που θα υπάρξει θα επιτρέψει στον όμιλο να μετριάσει κάπως τον αρνητικό αντίκτυπο των εκπτώσεων.
Η έξοδος από τη Ρουμανία
Η αποεπένδυση στην Ρουμανία αποτελεί επίσης κλειδί για την αναπτυξιακή πορεία του ΟΤΕ, καθώς αποτελεί «μαύρη τρύπα» για τον ισολογισμό του ομίλου, με τη διοίκηση να σημειώνει πως η πώληση της TKRM θα κρίνει και το τελικό μέρισμα που θα μοιραστεί στους μετόχους.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024, η TKRM, την οποία ο ΟΤΕ προσπαθεί να πουλήσει τα τελευταία χρόνια, κατέγραψε υποχώρηση του τζίρου κατά 8,2% καθώς ανήλθε στα 263,3 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν και τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής λόγω του έντονου ανταγωνισμού και τη μείωση των τελών τερματισμού. Επιβλήθηκαν επίσης πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 33,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών χρήσεων 2017-2021
Έχοντας πουλήσει το 54% της Telekom Romania Communications (σταθερή τηλεφωνία) το 2021 έναντι 296 εκατ. ευρώ και με την επικείμενη πώληση της TKRM κλείνει ένας κύκλος ρευστοποιήσεων θυγατρικών του ΟΤΕ στο εξωτερικό που δρομολόγησε τα τελευταία χρόνια η Deutche Telekom.