ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Διεργασίες για μεγάλη «ανάσα» στις τράπεζες από Βρυξέλλες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Προσδοκίες ότι θα βρεθεί λύση σε συνεργασία με την Κομισιόν για να αποφύγουν οι τράπεζες την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου λόγω των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC).

Μια νέα παράμετρος έχει προστεθεί στις διαρκείς συζητήσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), καθώς η μεγάλη και απρόβλεπτη οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία ανατρέπει τους σχεδιασμούς των τραπεζών για σημαντική κερδοφορία το 2020 και εκ των πραγμάτων οδηγεί στην επανεξέταση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου, που έχουν εγκρίνει οι Βρυξέλλες, για το καθεστώς των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deffered Tax Credits - DTC).

Ο απρόβλεπτος, μέχρι πρόσφατα, κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους είναι ότι, σε περίπτωση που κλείσει μια τράπεζα τη χρήση του 2020 με ζημιές θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, η οποία θα αραιώσει (dilution) τη συμμετοχή των μετόχων.

Από την πλευρά των τραπεζών, τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει τη διάθεση να συζητήσει αυτό το θέμα εποικοδομητικά. Ερωτηθείς σχετικά από αναλυτή, στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Alpha Bank την Παρασκευή για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019, ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ψάλτης, τόνισε ότι το θέμα του DTC είναι σημαντικό και οι τράπεζες το παρακολουθούν συνεχώς.

Η DG Comp, όπως σημείωσε ο κ. Ψάλτης, έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης αυτού του θέματος, μέσω του προσωρινού θεσμικού πλαισίου για την παροχή κρατικών ενισχύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο κ. Ψάλτης, είναι δυνατή ακόμη και η παροχή απαλλαγής τραπεζών από την υποχρέωση έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

«Αυτό σημαίνει», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, «ότι η DG Comp είναι εκεί, στην παρούσα φάση, για να μελετήσει πολύ εποικοδομητικά έναν αριθμό σχετικών περιπτώσεων σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα περιμέναμε ότι θα γίνει συζήτηση σε κάποιο χρονικό σημείο για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις».

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει επίσημα στην Κομισιόν θέμα αλλαγής του νόμου που καταρτίσθηκε την εποχή Χαρδούβελη για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Προς το παρόν, άλλωστε, αν και όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη σφοδρότητα με την οποία πλήττει την οικονομία η κρίση που προκάλεσε η πανδημία, είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει ορατότητα για τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.

Είναι σαφές, όμως, ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα όσους επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια σε τραπεζικές μετοχές, καθώς είναι υποχρεωμένοι πάντα να σταθμίζουν τον κίνδυνο του dilution που θα προκαλούσε μια έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Όπως εκτιμούν αναλυτές, μια απόφαση από την Κομισιόν υπέρ της τροποποίησης του ελληνικού νόμου, ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, θα συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Σημειώνεται ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις αποτελούν δυσανάλογα μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών, όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 60% των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier 1) και, όπως έχει επισημάνει η ΤτΕ, το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για την κάλυψη ζημιών, επειδή θα υποχρεωθούν να εκδώσουν μετοχές υπέρ του Δημοσίου, δυσκολεύει την προσπάθεια γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση της έκθεσης Διοικητή για το 2019 στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε σημειώσει ότι «ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) όσο και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε ενοποιημένη βάση παρέμειναν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε ικανοποιητικό επίπεδο (15,9% και 16,9% αντίστοιχα). Ωστόσο, πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών αφορά κεφάλαια από αναβαλλόμενο φόρο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε η επόμενη ημέρα των τραπεζών: Μονοψήφια NPL, στα ύψη τα κέρδη

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα, που πέρασε από βαριές ζημιές σε κέρδη 3,4 δισ. στο 9μηνο.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευχάριστη έκπληξη της πανδημίας: μικρή αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

Υπό έλεγχο διατηρούνται οι ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις των τραπεζών. Όλα θα κριθούν όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης, προειδοποιούν οι εποπτικές αρχές.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιταχύνει η Alpha Bank τα νέα δάνεια, στόχος τα 10 δισ. έως το 2024

Με την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα επιδιώκει να πάρει μερίδιο 5 δισ. ευρώ στα νέα δάνεια, ύψους 24 δισ., που εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν μέσω αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.