Φώτο: Shutterstock

Αναβολή πληρωμής μερισμάτων εξετάζουν πολλές εγχώριες εισηγμένες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το σενάριο της καθυστέρησης στην καταβολή του μερίσματος έχει απασχολήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις διοικήσεις εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.α.

Στη χρονική μετάθεση της καταβολής του μερίσματος για τη χρήση του 2019 προσανατολίζονται πολλές μεγάλες εισηγμένες εταιρίες, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι συνθήκες στην οικονομία και το κυριότερο να αποκατασταθεί η ορατότητα για το μέγεθος και το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, το θέμα έχει απασχολήσει τα διοικητικά συμβούλια εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, η ΕΧΑΕ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Jumbo κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις προσανατολίζονται να επανεξετάσουν το χρόνο πληρωμής του μερίσματος τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και πραγματοποιούνται οι περισσότερες Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σε συνάρτηση με τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας.

Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα ακύρωσης και μη πληρωμής μερισμάτων, κάτι που και διαδικαστικά θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.

Οι εισηγμένες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται απέναντι σε μια πρωτόγνωρη οικονομική διαταραχή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιοσδήποτε αξιόπιστος υπολογισμός για τη διάρκεια της πανδημίας και την πίεση που θα ασκήσει στη ρευστότητά τους. Αυτό που προέχει πλέον είναι να διατηρούν επαρκή ρευστότητα για να μπορέσουν να διαχειριστούν ακόμη και τα χειρότερα σενάρια οικονομικής πίεσης, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα ικανοποιηθούν οι μέτοχοι.

Ήδη στην Ευρώπη έχει απαγορευθεί η διανομή μερισμάτων από τις εποπτικές αρχές των τραπεζών ως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2020. Όπως εξήγησε ο Αντρέ Ενρία, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) «η σύστασή μας σχετικά με τους περιορισμούς διανομής μερισμάτων έχει ως στόχο να διατηρήσει πολύτιμους πόρους κεφαλαίου εντός του τραπεζικού συστήματος σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να ενισχύσει την ικανότητά του να δανείζει στην πραγματική οικονομία» και να στηρίζει άλλους τομείς της οικονομίας που δέχονται πίεση. Η συμμόρφωση με τη σύσταση αυτή θα επιτρέψει τη διατήρηση στο σύστημα συνολικού πρόσθετου κεφαλαίου αξίας 30 δισ. ευρώ».

Το προσωρινό πάγωμα στη διανομή μερίσματος επιβάλλεται για λόγους επιχειρηματικής τακτικής, καθώς η διαφύλαξη της ρευστότητας, με την εγχώρια οικονομία να βρίσκεται σε lockdown και την παγκόσμια οικονομία υπό τεράστια πίεση, αποτελεί ζωτικό στοιχείο τόσο για την επιβίωση μιας εταιρίας όσο και την γρήγορη ανάκαμψη μόλις οι συνθήκες ομαλοποιηθούν και οι οικονομίες επανέλθουν σε κανονικό καθεστώς λειτουργίας.

Επιπλέον και από ηθικής πλευράς θα ήταν προβληματική η διανομή κερδών στους μετόχους, σε αυτή τη συγκυρία όπου το σύνολο σχεδόν των εταιριών είτε έχει αναστείλει λειτουργίες, είτε δέχεται μεγάλες πιέσεις οδηγώντας τες στην αναζήτηση πρόσθετων γραμμών χρηματοδότησης από τις τράπεζες αλλά και στην αξιοποίηση των προγραμμάτων στήριξης που προσφέρει το κράτος με μετάθεση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων.

Στελέχη εταιριών υπογραμμίζουν την αισιοδοξία τους ότι η χρονική μετάθεση στην πληρωμή των μερισμάτων δεν θα ξεπεράσει τους λίγους μήνες, καθώς το βασικό σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας προβλέπει μια μεγάλη βραχυπρόθεσμη βύθιση την οποία θα διαδεχθεί η γρήγορη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Citigroup τόνιζε ότι η πίεση στις περισσότερες εισηγμένες στην Ευρώπη από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα οδηγήσει πολλές εταιρείες σε σημαντική μείωση των μερισμάτων ή και σε πλήρη αναστολή των διανομών. Σε κάθε περίπτωση, τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται ότι θα υποστούν μεγάλη μείωση, κάτι που θα οδηγήσει και περικοπή τουλάχιστον κατά 50% στα μερίσματα που θα διανεμηθούν την επόμενη χρονιά. Η έντονη αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης, όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, θα οδηγήσει ακόμη και εταιρείες που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και ρευστότητα να διανείμουν μικρότερα ή και καθόλου μερίσματα, για να διατηρήσουν «πυρομαχικά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για τα CoCos - Tι σημαίνει για τη μετοχή

Στις 12 - 13 Νοεμβρίου λαμβάνει ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ την απόφαση για την πληρωμή του κουπονιού και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την επιτρέψει, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή σε μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι λόγοι πίσω από το άλμα 80% των τραπεζικών μετοχών

Η αγορά προεξοφλεί επιστροφή στην κανονικότητα, γρήγορη εξυγίανση χαρτοφυλακίων και μεγάλα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κλειδί το χαμηλό σημείο εκκίνησης και η «πιεσμένη» σχέση τιμών με λογιστική αξία.