Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης. Πηγή: Alpha Bank

Β. Ψάλτης: Υποδειγματική η αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς προηγούμενο η στήριξη από ΕΚΤ

Σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους της τράπεζας ο διευθ. σύμβουλος της Alpha Bank υπογράμμισε τα εξαιρετικά αντανακλαστικά της πολιτείας στην αντιμετώπιση της κρίσης και την συντονισμένη στήριξη από ΕΚΤ - ΕΕ.

Τα εξαιρετικά εγχώρια αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης και την χωρίς ιστορικό προηγούμενο, συντονισμένη στήριξη από την ΕΚΤ και την ΕΕ υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, εκφράζοντας παράλληλα την συγκρατημένη αισιοδοξία του για επιστροφή σε αναπτυξιακή δυναμική το επόμενο έτος.

Σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως τα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης υπήρξαν άμεσα. Στο υγειονομικό μέτωπο, το ελληνικό κράτος λειτούργησε –κατά γενική ομολογία– υποδειγματικά. Ως προς την οικονομία, έχουμε από τη μια πλευρά την, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, συντονισμένη νομισματική και εποπτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη πλευρά, ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας Ευρώ 6,8 δισεκατομμυρίων που υλοποιεί ήδη η ελληνική Πολιτεία. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι έχουν αντιληφθεί το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας».

Σε ό,τι αφορά την θέση της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτη υπογράμμισε ότι «η κρίση αυτή μας βρίσκει σε πολύ ισχυρή θέση. Διαθέτουμε εύρωστη κεφαλαιακή βάση και ενισχυμένη ρευστότητα. Όλα όσα μαζί πετύχαμε πέρυσι, βελτίωσαν την ανθεκτικότητά μας και μας δίνουν ευελιξία σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον».

«Αυτό όμως δε σημαίνει πως η πορεία μπροστά δεν θα έχει δυσκολίες –κάθε άλλο. Η οικονομία μας, βρισκόμενη στα πρώτα αναπτυξιακά της βήματα και βασιζόμενη σημαντικά στον τουρισμό, είναι βέβαιο πως θα βιώσει έντονη ύφεση, ως αποτέλεσμα των μέτρων για  περιορισμό της πανδημίας. Όμως, τα μέτρα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, σε συνδυασμό με νέες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε εθνικό κι ενδεχομένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να απορροφήσουν σημαντικό τμήμα των κραδασμών. Έτσι, προβλέπουμε μια επιστροφή σε αναπτυξιακή δυναμική το επόμενο έτος».

Εθνική υποδομή οι τράπεζες

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και ότι οι τράπεζες είναι «μέρος της εθνικής υποδομής και για το λόγο αυτό εξαιρούμαστε από κάθε περιοριστικό μέτρο, όπως αυτά που σαρώνουν παγκοσμίως τις κοινωνίες».

«Εμείς οι τράπεζες επιτελούμε μια κρίσιμη κοινωνική υπηρεσία: έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε μέσα στην κρίση ζωντανό το σύστημα πληρωμών και το συναλλακτικό κύκλωμα».

«Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κληθήκαμε να επανασχεδιάσουμε πλήρως το μοντέλο λειτουργίας μας. Με αποκλειστικό ενδιαφέρον την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων μας, με ευρηματικότητα και μεθοδική εργασία, αξιοποιήσαμε τις επενδύσεις μας στα ψηφιακά δίκτυα και καταφέραμε σε λίγα μόλις 24ωρα κυριολεκτικά να μεταμορφώσουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Πλέον, εννέα στους δέκα συναδέλφους των κεντρικών υπηρεσιών εργάζονται καθημερινά από το σπίτι, αφομοιώνοντας ταχύτατα τους βασικούς κώδικες συμπεριφοράς σε αυτό το νέο πλαίσιο εργασίας».

Στην κρίση σφυρηλατούνται οι πιο ισχυροί δεσμοί

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της τράπεζας στο νέο αυτό περιβάλλον, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως «η κρίση αυτή βρίσκει την Alpha Bank σε πολύ ισχυρή θέση καθώς διαθέτουμε εύρωστη κεφαλαιακή βάση και ενισχυμένη ρευστότητα. Όλα όσα μαζί πετύχαμε πέρυσι, βελτίωσαν την ανθεκτικότητά μας και μας δίνουν ευελιξία σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον».

«Ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρος: πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε τους πελάτες μας, αυτό το δύσκολο διάστημα. Προχωράμε σε ρυθμίσεις των δανείων χιλιάδων επιχειρήσεων και προτείνουμε σημαντικές ελαφρύνσεις στους ιδιώτες και τους αυτοαπασχολούμενους, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Παραμένουμε κοντά τους, εξυπηρετούμε τις συναλλαγές τους, τους υποστηρίζουμε στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας».

«Σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα θα βιώσουμε έντονη μεταβλητότητα, που θα επηρεάσει με ασύμμετρο τρόπο τους πελάτες μας. Πολλοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και προσβλέπουν στη δική μας στήριξη.

Εδώ, ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρος: πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους στηρίξουμε αυτό το δύσκολο διάστημα. Για αυτό και προσεγγίζουμε ήδη σε εξατομικευμένη βάση τους πελάτες μας. Προχωράμε σε ρυθμίσεις των δανείων χιλιάδων επιχειρήσεων και προτείνουμε σημαντικές ελαφρύνσεις στους ιδιώτες και τους αυτοαπασχολούμενους, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Παραμένουμε κοντά τους, εξυπηρετούμε τις συναλλαγές τους, τους υποστηρίζουμε στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε: Στην κρίση είναι που σφυρηλατούνται οι πιο ισχυροί δεσμοί – και η οικογένεια της Alpha Bank έχει αποδείξει στα 140 χρόνια της ιστορίας της ότι γνωρίζει άριστα πώς να στέκεται δίπλα στους πελάτες της στα δύσκολα και να δίνει λύσεις.»

«Υπέρτατο καθήκον μας είναι να συμβάλλουμε στο να βγουν όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας αλώβητοι από την κρίση, και να διαφυλάξουμε, έτσι, τον εθνικό παραγωγικό ιστό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα διοχετεύσουμε με σύνεση ρευστότητα, ώστε να υποστηρίξουμε την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Μία επιστροφή που θα μας βρει όχι απλά ισχυρούς, αλλά πρώτους!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ρύθμιση δανείων 20.000 επιχειρήσεων έχει προχωρήσει η Alpha Bank

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, τόνισε ότι η τράπεζα θα σταθεί δίπλα στους πελάτες της, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία μετά το σοκ θα επανέλθει γρήγορα σε τροχιά ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 4,25% η ομολογιακή έκδοση της Alpha, υπερκάλυψη κατά 11 φορές

Εντυπωσιακή είναι η υπερκάλυψη της έκδοσης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικές προσφορές των επενδυτών για την έκδοση ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ  υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 11 φορές.