ΓΔ: 1960.17 -0.44% Τζίρος: 200.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
reyma-energeia
Φώτο: Shutterstock

Τι αλλάζει στην αγορά του ρεύματος το μεγάλο deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

Η πρώτη μεγάλη ένωση δυνάμεων ανάμεσα σε δύο μεγάλους παρόχους της ελληνικής αγοράς ρεύματος. Πώς ωφελούνται οι δύο πλευρές και πώς αλλάζουν τα μερίδια αγοράς στη χαμηλή και μέση τάση.

Σημαντικές ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά αναμένεται να φέρει η στρατηγική συμφωνία ανάμεσα σε Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για συνένωση των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της ενέργειας. Μέσω μίας καθετοποιημένης δομής, της UtilityCo - που προέκυψε από το «πάντρεμα» των ΗΡΩΝ και nrg- δημιουργούν έναν νέο, ισχυρό πόλο, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη μέση και χαμηλή τάση αμέσως μετά τη ΔΕΗ, αν και συνολικά, με υπολογισμό και της υψηλής τάσης, η Metlen παραμένει δεύτερη μετά τη ΔΕΗ.

Με ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής 1,5 GW και πάνω από 550.000 πελάτες, η Utility Co φιλοδοξεί να διεκδικήσει μερίδιο έως και 30% τα επόμενα χρόνια (από 17% που είναι τώρα). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία-ορόσημο προβλέπει τη συνένωση των δραστηριοτήτων τους στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα, η Motor Oil θα εισφέρει το 100% της nrg και το 50% της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, καθώς και μετρητά ύψους 79 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εισφέρει το 100% της ΗΡΩΝ, το 50% της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, ενώ θα λάβει συνολικά 128 εκατ. ευρώ σε μετρητά - 79 εκατ. ευρώ ως άμεση καταβολή από τη Motor Oil και επιπλέον 49 εκατ. ευρώ μέσω «μηχανισμού διαρροών» (permitted leakage mechanism). 

Στη UtilityCo θα περιέλθουν πέρα από τις εταιρείες ΗΡΩΝ και nrg, και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή. Πέραν της μονάδας της Κομοτηνής, ισχύος 877 MW, η UtilityCo θα διαθέτει τον πλήρη έλεγχο της μονάδας ΗΡΩΝ II, ισχύος 441 MW και συμμετοχή 35% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κόρινθο (KorinthosPower), ισχύος 437 MW.

Η UtilityCo θα εξυπηρετεί συνδυαστικά 488.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας πωλήσεις 8,3 TWh και μερίδιο αγοράς περίπου 17%, βάσει μεγεθών του 2024. Επιπλέον, θα εξυπηρετεί 61.000 πελάτες φυσικού αερίου, με μερίδιο αγοράς 11% στον συγκεκριμένο τομέα.

«Διαμορφώνεται προοπτική ανάπτυξης σε τμήμα της αγοράς που υπερβαίνει τα 11 TWh τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την προσθήκη άνω των 6 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα την περίοδο 2025–2030, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες για ισχύ εξισορρόπησης στο σύστημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αλλάζουν τα μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Μάιο, στην Υψηλή Τάση, η Metlen -που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη και πλέον ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας την Αλουμίνιον - είχε την πρώτη θέση με ποσοστό  44,3%. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν η ΔΕΗ με 29,7%.

Τον ίδιο μήνα, στη Μέση Τάση, που κυρίως ηλεκτροδοτεί επιχειρήσεις, το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε στο 33,4% και ακολουθούν η Metlen με 22,2%, η Ήρων με 16,6%, η Φυσικό Αέριο με 8,67%, η NRG με 7,3%, η Elpedison με 6,2% ενώ οι υπόλοιποι παίκτες μοιράζονται το 5,7% της αγοράς.

Στη Χαμηλή Τάση, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις η ΔΕΗ κυριαρχεί με μερίδιο  61,5% και ακολουθούν η Metlen με άνοδο στο 13,3% έναντι 12,8%, η ‘Ήρων με 6,6%, η Elpedison με 4,6%, η NRG 4,2% και η Ζενίθ με 4,%. Οι υπόλοιποι παίκτες μοιράζονται το 5,8%.

Ωστόσο, η UtilityCo φέρνει τα πάνω κάτω στα μερίδια αγοράς, αποτελώντας έναν τρίτο ισχυρό πόλο, με μερίδιο περίπου 17% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, μετά τη ΔΕΗ (48,47%) και την Metlen (Protergia 21,45%). Οι τρεις αυτοί παίκτες συγκεντρώνουν σχεδόν το 90% της αγοράς, ενώ ακολουθεί η Elpedison (κοντά στο 6%), η Φυσικό Αέριο (3,55%) και η Ζενίθ (2,60%).

Όμως, όσον αφορά τη χαμηλή και τη μεσαία τάση το νέο σχήμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση  με ποσοστό 15,3% μετά τη ΔΕΗ, αφήνοντας πίσω του την έως τώρα δεύτερη Metlen.

«Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2,4% έως το 2030, ακολουθώντας τις παγκόσμιες μεγα-τάσεις. Παράλληλα, η εγχώρια αγορά προμήθειας παραμένει κατακερματισμένη, με παρόχους μικρής κλίμακας να ελέγχουν περίπου το 10%», σημειώνεται από τις δύο πλευρές.

Πολλαπλά τα οφέλη και για τις δύο πλευρές

H Eurobank Equities εκτιμά ότι η  συμφωνία προσφέρει αμοιβαία οφέλη για τους δύο ομίλους. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά έναν στρατηγικό εταίρο με ισχυρή παρουσία στην εφοδιαστική αλυσίδα ενέργειας και εισρέουσα ρευστότητα 128 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την οικονομική της θέση ενόψει επερχόμενων διαγωνισμών παραχωρήσεων που είναι στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία. Επιπλέον, αποενοποιεί δραστηριότητες με εκπομπές CO₂, ενισχύοντας το προφίλ βιωσιμότητας του ομίλου.

Από την πλευρά της, η Motor Oil ενισχύει καθοριστικά την παρουσία της στην ηλεκτρική ενέργεια όπου είχε υποχωρήσει τα τελευταία έτη, λόγω απουσίας καθετοποιημένης παραγωγής και αυξανόμενου ανταγωνισμού. Πλέον αποκτά πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας και παραγωγής, με δυνατότητα αξιοποίησης PPA συμβολαίων μέσω της πλατφόρμας ΑΠΕ ή του aggregating της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και συνεκμετάλλευσης έργων με τη Masdar. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, το νέο σχήμα θα έχει επαναλαμβανόμενα EBITDA της τάξης των 180-200 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά της και η Axia, εκτιμά την επιχειρηματική αξία της νέας εταιρείας σε περίπου 1,40 δισ. ευρώ και την καθαρή της θέση σε περίπου 950 εκατ. ευρώ. Για το 50% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συν τα 128 εκατ. ευρώ), αυτό συνεπάγεται αποτίμηση της θυγατρικής σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την προηγούμενη αποτίμηση της Axia (ή περίπου 1,5 ευρώ ανά μετοχή).

Καταλύτης για εξαγορές και συγχωνεύσεις

Είναι γεγονός ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική αγορά ενέργειας, δημιουργώντας έναν κάθετα ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με ισχυρή παρουσία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας - από την παραγωγή και αποθήκευση έως την προμήθεια και το εμπόριο ενέργειας.

Το νέο σχήμα συνδυάζει την τεχνογνωσία, τις υποδομές και τα χαρτοφυλάκια δύο κορυφαίων παικτών του κλάδου, προσδίδοντας σημαντικές συνέργειες και επιχειρησιακή ευελιξία, με ευρύτερες προεκτάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, τις επενδύσεις και τον ρόλο της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με ισχυρή βάση τόσο στη συμβατική παραγωγή όσο και στις ΑΠΕ, αποκτά τη δυνατότητα να ανταποκριθεί δυναμικά στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια.

Παράλληλα, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, να πιέσει προς καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τους καταναλωτές, αλλά και να προσφέρει αυξημένη διαφάνεια και δυνατότητα αποτίμησης για τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ένωση δυνάμεων ανάμεσα σε δύο μεγάλους παρόχους της ελληνικής αγοράς ρεύματος, αλλά πιθανότατα όχι την τελευταία. Έτσι, η τάση συγκέντρωσης και καθετοποίησης ενισχύεται, με το νέο αυτό σχήμα να λειτουργεί ως καταλύτης για περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το τοπίο φαίνεται ότι διαμορφώνεται με όρους αντίστοιχους των τηλεπικοινωνιών, όπου κυριαρχούν λίγοι και ισχυροί παίκτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank Equities: Με EBITDA έως 200 εκατ. το νέο σχήμα στην ενέργεια

Το νέο σχήμα από Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επιτρέψει σημαντικές συνέργειες και καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού κινδύνου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά επιπλέον ρευστότητα για παραχωρήσεις και η Motor Oil καθετοποιημένη παραγωγή.
Ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώνουν δυνάμεις σε νέα εταιρεία ενέργειας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil ενώνουν δυνάμεις δημιουργώντας την UtilityCo που θα εξυπηρετεί περίπου 550.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,5 GW.