ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναβάλλει την αύξηση κεφαλαίου η Prodea Investments

Η διαταραχή στις αγορές οδηγεί σε αναβολή της αύξησης κεφαλαίου, αλλά και της πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea στην Ιταλία. Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα με ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ.

Για το 2021 μετατίθεται πλέον η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Το ίδιο ισχύει και με την πρόθεση πώλησης, έναντι σημαντικού κέρδους, με βάση τις αποτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί, του επενδυτικού χαρτοφυλακίου Picasso Fund, στο οποίο εντάσσονται 13 επενδυτικά ακίνητα στην Ιταλία.

Πρόκειται κυρίως για κτίρια γραφείων σε Μιλάνο και Ρώμη και μερικά καταστήματα, με το κόστος κτήσης τους να υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία τους μέχρι και το τέλος του 2019, υπολογιζόταν σε 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, χθες, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος της εταιρείας, «η πώληση των ακινήτων της Ιταλίας θα γινόταν, κατόπιν σχετικής σύστασης των συμβούλων της εταιρείας για την επιχειρούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως μας ανέφεραν, θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθούμε στους ξένους επενδυτές με ένα αμιγώς ελληνικό story. Ασφαλώς θα καταγράφαμε και σημαντικό κέρδος από την κεφαλαιοποίηση των υπεραξιών του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου», τόνισε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

Ανάλογη τύχη θα έχει ασφαλώς και η ίδια η αύξηση κεφαλαίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικής τοποθέτησης ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων κι εγχώριων επενδυτών, με στόχο την άντληση ενός ποσού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι επί του παρόντος, τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της που απειλούνται με μείωση εσόδων είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας. Το θετικό όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η χώρα φαίνεται να είναι σε θέση να επανέλθει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας μέχρι το τέλος Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η αρνητική επίδραση δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο μηνών.

Αν βέβαια το μέτρο της έκπτωσης ενοικίου κατά 40% επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ως ένας τρόπος να υποστηριχθεί το λιανεμπόριο, ή ο τουριστικός κλάδος, δεν αποκλείεται η επίπτωση στα εισοδήματα της Prodea να είναι μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς εσόδων από ενοίκια, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο (π.χ. να μην εισπραχθούν καθόλου ενοίκια), δεν αναμένεται μεγαλύτερη ζημία από ένα ποσό της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ, επί συνολικών μισθωμάτων ύψους 135 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2019).

Σύμφωνα με τον κ. Άρι Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea Investments, 40% των εσόδων από ενοίκια προέρχεται από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σημαντικοί μισθωτές είναι επίσης το δημόσιο (10%), αλυσίδες σουπερμάρκετ (10%) και ο όμιλος της Cosmote, που μισθώνει αρκετά κτίρια γραφείων της εταιρείας.

Πάντως, η εισηγμένη δεν προβλέπεται να αναθεωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, τόσο σε ό,τι αφορά τις αναπτύξεις/ανακατασκευές ακινήτων, όσο και στις επενδύσεις για την αγορά νέων ακινήτων, που είχαν δρομολογηθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό, έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαχριστοφόρου, είναι πιθανό να προκύψουν και νέες επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της κρίσης, μέσω της μείωσης των αποτιμήσεων ορισμένων ακινήτων, κάτι που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η Prodea για την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

minion
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι διεκδικητές του Μινιόν και τα 120 κτήρια του Δημοσίου στην Αθήνα

Prodea και Dimand φέρονται να μπαίνουν στη διεκδίκηση του Μινιόν. Μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα του Δημοσίου στην Αθήνα που θα αξιοποιηθούν όταν προχωρήσει το σχέδιο για κυβερνητικό πάρκο στην πρώην Πυρκάλ.
Pyrgos Peiraia, Piraeus Tower
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στη νέα οικοδομική άδεια για να πάρει ζωή ο Πύργος Πειραιά

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη νέα άδεια για την αποπεράτωση του Πύργου, που μένει αναξιοποίητος σχεδόν για μισό αιώνα και έχει παραχωρηθεί στις εταιρείες Prodea και Cante Holdings.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Οι «πράσινες» επενδύσεις με το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα, όπως δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο, ακίνητα με χρήση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.