ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στρατηγικό εταίρο αναζητεί η θυγατρική ακινήτων του Φουρλή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η Trade Estates στοχεύει στο διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, πριν την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ. Επιδιώκει να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο «παίκτη» στην κατηγορία των εμπορικών καταστημάτων/logistics.

Στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, ο οποίος θα συνεισφέρει κεφάλαια και πιθανώς και ακίνητα, βρίσκεται η διοίκηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Η θυγατρική του ομίλου Φουρλή στην αγορά ακινήτων στοχεύει στο διπλασιασμό του μεγέθους του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, προτού επιχειρήσει την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας μέχρι τότε να έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο «παίκτη» στην κατηγορία των εμπορικών καταστημάτων/logistics πανελλαδικά.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 178 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η φιλοδοξία της διοίκησης είναι το μέγεθος αυτό να ανέλθει σε 356 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

Με βάση τα όσα ανέφεραν στελέχη της Trade Estates σε ξένα funds, στο πλαίσιο του πρόσφατου 14ου Ετήσιου Greek Roadshow, η εταιρεία θα έχει συσταθεί κι επισήμως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και θα είναιπλήρως λειτουργική, ενώ με βάση την μέχρι σήμερα εικόνα, η μικτή λειτουργική απόδοση των ακινήτων υπό διαχείριση ανέρχεται σε 7,3%.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα ακόμα βήμα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Housemarket (έτερης θυγατρικής του ομίλου Φουρλή) ενέκρινε την απόσχιση του τομέα των ακινήτων και την ταυτόχρονη εισφορά του στην Trade Estates, ελέγχοντας πλέον το 41% αυτής.

Μεταξύ των ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί στην εταιρεία ακινήτων του ομίλου, περιλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα καταστήματα ΙΚΕΑ, το κέντρο logistics του ομίλου στο Σχηματάρι, καθώς και όλα τα ιδιόκτητα εμπορικά καταστήματα λιανικής που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας (π.χ. Intersport).

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Όσον αφορά το ποιος θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό επενδυτή στην Trade Estates, στελέχη του κλάδου σημειώνουν ότι Bain Capital και Apollo Global Management, αποτελούν πιθανούς υποψήφιους, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η συμμετοχή άλλων ΑΕΕΑΠ. Η Bain Capital και η Apollo απέκτησαν το 2018 δύο χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, καταβάλλοντας 432 εκατ. ευρώ και 337 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ήτοι συνολικά 770 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ήδη έχει ξεκινήσει η πώληση των εν λόγω ακινήτων, αρχής γενομένης από εκείνα που ήδη παράγουν εισόδημα μέσω μισθώσεων, είναι πιθανή μια επένδυση είτε της Bain, είτε της Apollo σε μια ΑΕΕΑΠ, όπως η Trade Estates, εισφέροντας σε αυτήν ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια που έχουν εξαγοράσει, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, τα funds μπορούν να εγγράψουν άμεσα κέρδη, απλώς και μόνο μέσω της αποτίμησης των ακινήτων στην εύλογη αξία.

Στο μεσοδιάστημα, η διοίκηση της Trade Estates θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο, ο όμιλος Φουρλή αναζητά ακίνητα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, κατάλληλα για την δημιουργία μικρών καταστημάτα ΙΚΕΑ, ώστε να ενισχυθεί το δίκτυο πωλήσεων της αλυσίδας, κατά το πρότυπο που ακολουθεί πλέον ο σουηδικός όμιλος και στις άλλες χώρες του εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται ακίνητα επιφάνειας από 5.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. σε τρεις πόλεις της Ελλάδας.    

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εταιρείες με ακίνητα 800 εκατ. στην πόρτα του Χρηματιστηρίου

Στα πρόθυρα της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται ήδη οι εταιρείες ακινήτων των ομίλων ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Φουρλή, Noval και Trade Estates, ενώ προς το Χρηματιστήριο κινούνται η Orilina της Brevan Howard και η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στα κέρδη του Ομίλου Φουρλή από την ανάπτυξη της Trade Estates

Η εξαγορά του Smart Park ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής ακινήτων και τη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων το τελευταίο δίμηνο του έτους για τον όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού κατευθύνονται επενδύσεις 600 εκατ. από την Prodea σε ακίνητα

Σε πράσινα κτήρια στρέφει το 87% των επενδύσεών της η κορυφαία εταιρεία ακινήτων. Η διοίκηση προαναγγέλλει κινήσεις για την αύξηση της διασποράς της μετοχής, καθώς ένας μέτοχος ελέγχει σήμερα σχεδόν 98%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της REDS με την IKEA για το ακίνητο στο κέντρο του Βουκουρεστίου

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την από κοινού ανάπτυξη του ακινήτου, το οποίο θα ενοποιηθεί με όμορο ακίνητο του σουηδικού ομίλου για να δημιουργηθεί συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών.
lagonisi-resort-hotel
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Μαντωνανάκη εναντίον ΕΤΑΔ: Το σίριαλ με αποφάσεις εκατομμυρίων

Τι αποκαλύπτουν οι λογιστικές καταστάσεις της ΕΤΑΔ για τις διαδοχικές αποφάσεις διαιτησίας που έχουν επιδικάσει τεράστια ποσά στον ξενοδοχειακό όμιλος για την υπόθεση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι.