ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Εταιρείες με ακίνητα 800 εκατ. στην πόρτα του Χρηματιστηρίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στα πρόθυρα της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται ήδη οι εταιρείες ακινήτων των ομίλων ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Φουρλή, Noval και Trade Estates, ενώ προς το Χρηματιστήριο κινούνται η Orilina της Brevan Howard και η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη.

Χαρτοφυλάκια ακινήτων αξίας που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προστεθούν στον κλάδο των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς τέσσερις νέες εταιρείες βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον «προθάλαμο» του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μάλιστα, η δυναμική του κλάδου είναι πλέον τέτοια, ώστε φορείς της αγοράς να εκτιμούν ότι εντός του 2020 θα δημιουργηθούν και νέα σχήματα, με έμφαση και στην αγορά κατοικίας, καθώς τα χιλιάδες διαμερίσματα που θα αρχίσουν να περιέρχονται στα χέρια funds και τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των “κόκκινων” δανείων, θα αξιοποιηθούν ως επενδυτικό προϊόν.

Δύο από τις νέες εταιρείες προέρχονται από σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να αξιοποιήσουν με τον τρόπο αυτό τα σημαντικά χαρτοφυλάκια ακινήτων τους, μεγιστοποιώντας την αξία τους. Ο λόγος για τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τον όμιλο Φουρλή και την Noval και Trade Estates αντίστοιχα:

  • Η Noval βρίσκεται αυτήν την περίοδο στις τελευταίες “πινελιές” πριν την επίσημη σύστασή της, κάτι που όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, θα έχει ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει το 2019. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α., πιθανώς εντός του 2020, εφόσον η οικονομική συγκυρία παραμείνει θετική. Έως τότε, η διοίκηση της εταιρείας θα συνεχίσει να προσθέτει αξία στα ακίνητα του ομίλου, όπως για παράδειγμα με τις επενδύσεις ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ για τις επεκτάσεις/προσθήκες στα εμπορικά κέντρα River West και Mare West, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην περίπτωση του εμπορικού της Λ. Κηφισού, θα επεκταθεί με την ανάπτυξη επιπλέον χώρων 23.000 τ.μ. σε όμορο οικόπεδο, από την πίσω πλευρά του κτιρίου. Σε αυτό, αναμένεται να προστεθούν επιπλέον εμπορικά καταστήματα και ενδεχομένως και χώροι ψυχαγωγίας κι εστίασης. Στο Mare West της Κορίνθου θα λειτουργήσει ένα αθλητικό και ψυγαγωγικό κέντρο 7.000 τ.μ., εμπλουτίζοντας τις σημερινές χρήσεις του εμπορικού κέντρου. Παράλληλα, η Noval ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο το υπερσύγχρονο συγκρότημα γραφείων The Orbit, μεγάλο μέρος του οποίου είναι μισθωμένο στην Taxibeat.
  • Η Trade Estates του ομίλου Φουρλή φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη πλήρως εξειδικευμένη εταιρεία του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, καθώς θα εστιάσει αποκλειστικά στα εμπορικά καταστήματα. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα ακίνητα αξίας 178 εκατ. ευρώ, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, στόχος της διοίκησης είναι να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της σε 356 εκατ. ευρώ, πιθανώς μέσω της εισόδου στρατηγικού εταίρου, ο οποίος θα συνεισφέρει τόσο κεφάλαια, όσο και ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι πριν την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, να έχει διπλασιαστεί η αξία του χαρτοφυλακίου της. Η εταιρεία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την σύστασή της και να είναι πλήρως λειτουργική εντός των προσεχών ημερών.

Η Orilina και η Μπλε Κέδρος

Στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της βρίσκεται αυτήν την περίοδο και η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η πρώτη εταιρεία του κλάδου με αμιγώς ξένα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς αποτελεί «προϊόν» της γνωστής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, Brevan Howard. Η εταιρεία ξεκίνησε να δημιουργεί το χαρτοφυλάκιό της εκ του μηδενός, έχοντας όμως συγκεντρώσει την απαιτούμενη ρευστότητα, μέσω των μετόχων της. Η πρώτη αγορά έγινε τον προηγούμενο Φεβρουάριο, με την εταιρεία να έρχεται σε συμφωνία με τον όμιλο Ελλάκτωρ για την εξαγορά του κτιρίου των κεντρικών γραφείων της εισηγμένης, στην Ν. Κηφισιά, αντί ποσού 25,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ήδη οκτώ ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 57.522 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας άνω των 53 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η αξία του χαρτοφυλακίου να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Σε τροχιά εισαγωγής των μετοχών της στο ΧΑ βρίσκεται πάντως και η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat), που έχει περιθώριο μέχρι και την άνοιξη του 2021 (συστάθηκε τον Μάρτιο του 2017 και ο νόμος προβλέπει μέχρι και τέσσερα χρόνια μέχρι την υποχρεωτική εισαγωγή). Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 29 ακίνητα, επιφανείας 34.000 τ.μ. και αξίας 75,4 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από τις μισθώσεις ανέρχονται σε 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 8,3%. Η ιδιαιτερότητα της Μπλε Κέδρος είναι η μεγάλη έκθεσή της στον τουριστικό κλάδο, καθώς διαθέτει επτά ξενοδοχειακά ακίνητα αξίας 48 εκατ. ευρώ. Από αυτά, συγκεντρώνεται το 70% των εσόδων από μισθώματα της εταιρείας. Επιπλέον, σχεδιάζονται και νέες προσθήκες ακινήτων, τόσο εντός, όσο κι εκτός Ελλάδας, αλλά και η ανάπτυξη υφιστάμενων οικοπέδων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ανακατασκευή μιας παραδοσιακής κατοικίας στη Μονεμβασιά, ώστε να λειτουργήσει ως ξενώνας.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικό εταίρο αναζητεί η θυγατρική ακινήτων του Φουρλή

Η Trade Estates στοχεύει στο διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, πριν την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ. Επιδιώκει να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο «παίκτη» στην κατηγορία των εμπορικών καταστημάτων/logistics.
minion
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι διεκδικητές του Μινιόν και τα 120 κτήρια του Δημοσίου στην Αθήνα

Prodea και Dimand φέρονται να μπαίνουν στη διεκδίκηση του Μινιόν. Μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα του Δημοσίου στην Αθήνα που θα αξιοποιηθούν όταν προχωρήσει το σχέδιο για κυβερνητικό πάρκο στην πρώην Πυρκάλ.
trapezes-banks
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του Business Daily την περασμένη εβδομάδα (26/9 - 02/10)

Οι τράπεζες που ετοιμάζονται να καθιερώσουν αρνητικά επιτόκια, οι αυξήσεις στις τιμές των οικοπέδων, και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο ήταν μεταξύ των θεμάτων του Business Daily που διαβάστηκαν περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.