ΓΔ: 1411.9 0.30% Τζίρος: 1.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΓΣΕΕ

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΓΣΕΕ κατά των μεταλλευτικών επιχειρήσεων

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΓΣΕΕ για την προστασία της επέκτασης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Παρέμβαση κατά του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ζητώντας να διατηρηθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση, με την οποία κηρύχθηκε γενικά υποχρεωτική η από 30-7-2018 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις μεταλλευτικές, λιγνιτωρυχείων ορυχείων, επεξεργασίας εμπλουτισμού ή μεταποίησης μεταλλευμάτων ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευσης».

Με την παρέμβασή της, η ΓΣΕΕ ζητάει να εξακολουθήσουν να ισχύουν σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου οι όροι της επεκταθείσας ΣΣΕ, «παρά την προσπάθεια του ΣΜΕ, ο οποίος ζητάει την ακύρωση της απόφασης αυτής και τη συνακόλουθη αποδέσμευση των επιχειρήσεων του κλάδου από τους όρους της συλλογικής ρύθμισης, με σκοπό τη μείωση των μισθών στα κατώτατα όρια.

Όπως είναι γνωστό, η επέκταση ισχύος μίας συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης υπαγορεύεται από το δημόσιο συμφέρον, αφού αποσκοπεί στην εφαρμογή ομοιόμορφων όρων εργασίας σε συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα και στην προστασία της συλλογικής ρύθμισης από ανεπιθύμητο ανταγωνισμό εργοδοτών με κριτήριο το μισθολογικό κόστος» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

«Στο πλαίσιο αυτό», όπως τονίζει, «επικαιροποιείται και πάλι η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να κηρύσσει γενικά υποχρεωτική μία κλαδική ΣΣΕ. Η δυνατότητα αυτή περιορίζεται δραστικά, σύμφωνα με τις εργασιακές ρυθμίσεις του πρόσφατου "αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου" της κυβέρνησης, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στις τεκμηριωμένες θέσεις μας επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με δεδομένη και τη στάση εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες, με την άρνησή τους να παράσχουν τα αναγκαία στοιχεία των μελών τους. δυσχεραίνουν τη δυνατότητα επέκτασης, ανακύπτει για μια ακόμη φορά, η ανάγκη, όπως έχει υποστηρίξει η ΓΣΕΕ, για διευκόλυνση της επέκτασης των συλλογικών ρυθμίσεων, που εξυπηρετεί όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες» καταλήγει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αποκαλύπτεται το ύπουλο σχέδιο παράλυσης των συνδικάτων

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αναφερόμενη στις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, διαμηνύει πως τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν παρακολουθητές αυτού του "τανγκό για δύο".
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή της ΓΣΕΕ για προστασία των εργαζομένων της Thomas Cook

Η ΓΣΕΕ με επιστολή της ζητάει να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που πλήττονται από την χρεοκοπία της Thomas Cook και επισημαίνει τον αντίκτυπο που θα έχει η κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΣΕΕ: Κενά στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην Ελλάδα

Σήμερα, όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, υπό την απειλή του κορονοϊού, είναι καθοριστική, όσο ποτέ άλλοτε η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την Υγεία και την Ασφάλεια για να σωθούν ζωές.