Περί τα 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται η συνολική επένδυση των εταιρειών Centric και Ten Brinke, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν έκταση στο Ελληνικό με στόχο την κατασκευή και πώληση ακινήτων.
Η αγορά των οικοπέδων πραγματοποιήθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ, ενώ το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,5 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η συνολική δόμηση ανέρχεται σε 15.673 τ.μ.
Πρόσφατα, η Lamda Development ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στο Ελληνικό έχει διαμορφωθεί στα 10.600 ευρώ/τ.μ., ενώ στην περιοχή Little Athens διαμορφώνεται στα 9.400 ευρώ/τ.μ.. Με μια μέση τιμή κοντά στα 10.000 ευρώ/τ.μ., η δυνητική υπεραξία για τη Centric μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος δανεισμού.
Το σημείο μηδενικής απόδοσης (break-even), με βάση την τιμή αγοράς και το συνολικό εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης, τοποθετείται στα 6.500 ευρώ/τ.μ.
Υψηλές προσδοκίες υπεραξίας στο Ελληνικό
Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε περίπου τρία χρόνια από την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες επενδύσεις στο Ελληνικό, καθώς και τα έργα που ήδη υλοποιεί η Lamda, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προπωλήσεις, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν σημαντικό μέρος της κατασκευής και να περιορίσουν την ανάγκη τραπεζικού δανεισμού.
Οι παραδοχές γίνονται με βάση τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, όπου οι τιμές ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται και η ζήτηση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του πρώτου εξαμήνου 2025, η Centric διέθετε ρευστότητα περίπου 30 εκατ. ευρώ, με δανεισμό ύψους 7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέχει το ξενοδοχείο Adorno Beach στη Μύκονο και έχει αποκτήσει πολυτελή κατοικία στο Navarino Dunes.
Παράλληλα, διαθέτει επενδυτικά ακίνητα στην Αττική, δραστηριότητα ψυχαγωγίας εν πλω, καθώς και συμμετοχή περίπου 16% στη CD Media, η οποία έχει εξαγοράσει την εισηγμένη Intertech. Χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούν ότι η CD Media ενδέχεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της Intertech, εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντική υπεραξία για τη Centric.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας παραμένει περιορισμένη. Στο πρώτο εξάμηνο του 2025 τα έσοδα ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Ροδόλφος Οντόνι, ο οποίος έχει συμφωνήσει την πώληση άλλης εταιρείας του, της Novibet, στον ΟΠΑΠ, με την τελική απόφαση να αναμένεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.