ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κατάστημα Goody's εξωτερικά
Φώτο: Shutterstock

Η ταχεία εστίαση στην Ελλάδα: Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης

Οι αλυσίδες fast food έχουν εδραιωθεί στη ζωή των Ελλήνων, καθώς αλλάζουν οι συνήθειες κατανάλωσης και αυξάνεται η ζήτηση για γρήγορα και υγιεινά γεύματα.

Η ελληνική αγορά fast food βρίσκεται σε φάση δυναμικής μετάβασης, καθώς οι αλυσίδες ταχείας εστίασης επεκτείνονται και αναδιαμορφώνουν το τοπίο της εστίασης από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τις τουριστικές περιοχές. Οι καταναλωτές, πιεσμένοι από τον χρόνο, αναζητούν γρήγορες και οικονομικές επιλογές, ενώ ο έντονος ανταγωνισμός ωθεί τις επιχειρήσεις σε συνεχή προσαρμογή και καινοτομία.

Οι αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης, η τηλεργασία και η ανάπτυξη των υπηρεσιών διανομής έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για έτοιμα γεύματα που συνδυάζουν ταχύτητα, ποιότητα και προσιτή τιμή. Το fast food δεν περιορίζεται πλέον στο «πρόχειρο» φαγητό, αλλά εξελίσσεται σε μια πολυδιάστατη κατηγορία που περιλαμβάνει burgers, wraps, σαλάτες και bowls με έμφαση στη σύγχρονη, υγιεινή διατροφή.

Εγχώριες αλυσίδες σε φάση ανανέωσης

Οι ελληνικές αλυσίδες επενδύουν στην ανανέωση των μενού τους, στον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, μέσω ψηφιακών παραγγελιών και συνεργασιών με πλατφόρμες delivery. Στόχος είναι η ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη και η ενδυνάμωση της σχέσης με το κοινό τους.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αγορά προσελκύει ισχυρά διεθνή brands που βλέπουν στη χώρα ευκαιρίες ανάπτυξης, τόσο λόγω της αυξανόμενης αστικής κατανάλωσης όσο και του τουρισμού. Οι νέες αφίξεις εντείνουν τον ανταγωνισμό, ανεβάζοντας τον πήχη σε επίπεδο υπηρεσιών, branding και εξυπηρέτησης.

Προκλήσεις και προοπτικές

Η είσοδος διεθνών παικτών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά παράλληλα ασκεί πίεση στις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Η μάχη για τον καταναλωτή μεταφέρεται πλέον στην εμπειρία: από την ταχύτητα παράδοσης έως τη συνέπεια και την εικόνα του brand.

Οι αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών, η έλλειψη προσωπικού και οι απαιτήσεις για βιώσιμες πρακτικές αποτελούν κοινές προκλήσεις. Όσες επιχειρήσεις δείχνουν ευελιξία και κατανόηση των νέων καταναλωτικών αναγκών κατορθώνουν να διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Δυναμικές κινήσεις στην αγορά

Αλυσίδες όπως Goody's, McDonald's, KFC και TGI Friday's διατηρούν ισχυρή παρουσία, ενώ brands όπως Mailo's, Jackaroo, Taco Bell και Burger King επικεντρώνονται στο νεανικό κοινό, που καθορίζει τις τάσεις. Ο όμιλος Vivartia, μέσω του πρώην ομίλου Goody's, έχει προχωρήσει στη συγχώνευση των εταιρειών Goody's, Everest, La Pasteria και Evercat, δημιουργώντας τον όμιλο Evergood. Με πάνω από 560 σημεία πώλησης και περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους, ο όμιλος επενδύει σε καινοτομία, τεχνολογική αναβάθμιση και διεθνή επέκταση.

Η Vivartia, με βασικό μέτοχο το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, απέκτησε το 60% της αλυσίδας Jackaroo, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα και σχεδιάζει επέκταση σε Γερμανία και Κύπρο. Παράλληλα, η είσοδος της Taco Bell στην ελληνική αγορά σηματοδοτεί νέα δεδομένα στον χώρο της ταχείας εστίασης, με τα πρώτα καταστήματα να λειτουργούν ήδη σε Χαλάνδρι και The Mall Athens, υπό τη διαχείριση της Food Plus AEBE, franchisee της Yum International.

Η KFC συνεχίζει την επέκτασή της με νέα καταστήματα σε Λάρισα, Πάτρα και Γέρακα, όπου εγκαινίασε το πρώτο drive through κατάστημα στην Ελλάδα. Η αλυσίδα, με παρουσία από το 1997, λειτουργεί επίσης υπό τη Food Plus AEBE, θυγατρική της Yum! Brands.

Στην αγορά εισέρχεται δυναμικά και η Burger King, με το πρώτο κατάστημα εκτός αεροδρομίων στο Χαλάνδρι, υπό τον κυπριακό όμιλο PHC, ο οποίος διαχειρίζεται και την Pizza Hut. Η αμερικανική αλυσίδα διατηρεί ήδη παρουσία σε αεροδρόμια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Χανίων, Κέρκυρας και Ζακύνθου μέσω της Select Service Partners.

Επενδυτικά σχέδια και εξωστρέφεια

Η Premier Capital Ελλάς, διαχειρίστρια των McDonald’s, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του δικτύου της. Το 2024 εξυπηρέτησε 11,5 εκατομμύρια επισκέπτες σε 35 εστιατόρια, επενδύοντας πάνω από 4,4 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα και ανακαινίσεις, καθώς και 6,5 εκατ. ευρώ για νέο Κέντρο Διανομής στον Ασπρόπυργο.

Ο Όμιλος Pax Hospitality, 29 χρόνια μετά το πρώτο TGI Friday’s στην Κηφισιά, συνεχίζει την ανάπτυξή του με 10 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σχέδιο περαιτέρω επέκτασης. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και το Ancho Mexican Grill, ενώ προγραμματίζεται η είσοδος της αλυσίδας P.F. Chang’s στην ελληνική αγορά.

Τα Mailo’s – The Pasta Project αποτελούν παράδειγμα επιτυχημένου ελληνικού brand με πάνω από 40 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και πρόσφατη είσοδο στη Βηρυτό. Η VG Holding του Βλάσση Γεωργάτου, ιδιοκτήτης της Γρηγόρης ΑΒΕΕ, αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στη Mailo’s στο 35%, ενισχύοντας το σχέδιο διεθνούς ανάπτυξης.

Συνολικά, το fast food στην Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ζωντανό και ανταγωνιστικό τομέα, όπου η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η εμπειρία πελάτη καθορίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χανιά αεροφωτογραφία λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή αύξηση της ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς από την Ιρλανδία

Το ενδιαφέρον των Ιρλανδών για γνωστούς και νέους ελληνικούς προορισμούς αυξάνεται, όπως φάνηκε στη Holiday World Show 2026. Η τουριστική ροή από Ιρλανδία προς Ελλάδα αυξήθηκε κατά 37,4% το 2025, με την Αθήνα να ξεχωρίζει.
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστά στις 19 Ιανουαρίου η Πρεσβεία και το Προξενείο των ΗΠΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026 η Πρεσβεία και το Προξενικό Τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία, λόγω αργίας.
Κατάστημα Public Σύνταγμα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από τη Μπελ Επόκ στα Public: 150 χρόνια στο Σύνταγμα

Το ιστορικό Μέγαρο Πάλλη, σημερινό Public στο Σύνταγμα, γιορτάζει 20 χρόνια παρουσίας. Χτίστηκε το 1910-11 σε σχέδια του Μεταξά και αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο της πλατείας, με πλούσια ιστορία που ξεκινά τον 19ο αιώνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Sanoptis: Επενδύει σε ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας

Το ιδιαίτερα θετικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που παρουσιάζει η Ελλάδα, όπως ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την καθιστούν έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Καρναβαλιστές σε αποκριάτικη παρέλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον Σοχό αρχίζουν το Σάββατο οι αποκριές με κουδουνοφόρους

Το καρναβάλι του Σοχού, με πρωταγωνιστές τους κουδουνοφόρους του «Μέριου», μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και αναγνωρίστηκε ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα, μόλις 45΄ από τη Θεσσαλονίκη.