ΓΔ: 1411.55 0.27% Τζίρος: 9.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:20:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Η Mytilineos γίνεται leader στην «πράσινη» ανάπτυξη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πώς ο όμιλος παίρνει την πρωτοπορία στη διαδικασία μετάβασης από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές. Κλειδί η επένδυση των 350 εκατ. ευρώ στην υπερσύγχρονη μονάδα της Βοιωτίας και οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ.

Την κυριαρχία του στην εγχώρια αγορά ενέργειας εδραιώνει ο όμιλος Mytilineos με την υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου που θα τεθεί σε λειτουργία το 2021, αλλά η στρατηγική του ομίλου φαίνεται ότι είναι πολύ ευρύτερη και ο στόχος είναι να γίνει leader στην πράσινη ανάπτυξη, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση αναθεωρεί τη δική της στρατηγική και θέτει εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με τρεις θερμικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, ισχύος 1,2 GW, και παραγωγή 200 ΜW από ανανεώσιμες πηγές, η Mytilineos κατέχει ήδη την πρώτη θέση ανάμεσα στους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με μερίδιο 10,9% στη συνολική ζήτηση στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Με τη νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η κατασκευή της οποίας εγκαινιάσθηκε χθες από τον πρωθυπουργό, η Mytilineos θα προσθέσει εντός διετίας περισσότερο από 800 MW, καλύπτοντας ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας ζήτησης και ανοίγοντας το δρόμο και για εξαγωγές, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου Target.

Η επένδυση των 350 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos μια μονάδα εξαιρετικής αποδοτικότητας, που φθάνει το 63%, καθώς αξιοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας της αμερικανικής General Electric. Αυτό θα επιτρέψει στην Mytilineos να βελτιώσει την κερδοφορία του ενεργειακού της τομέα.

Εισαγωγές LNG

Η στροφή του ομίλου προς το φυσικό αέριο δεν αγγίζει μόνο τον τομέα της παραγωγής ενέργειας, καθώς έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ανταγωνιστή της κρατικής ΔΕΠΑ στην εισαγωγή φυσικού αερίου, μέσω στρατηγικών συμφωνιών για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Mytilineos απέκτησε το σύνολο των μετοχών που κατείχε η Motor Oil και ελέγχει πλήρως την εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου M-NG Trading.

Αυτή η στρατηγική τοποθέτηση στην αλυσίδα του φυσικού αερίου, από την εισαγωγή του, ως την παραγωγή ρεύματος, είναι σαφές ότι αποτελεί βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής στρατηγικής του ομίλου, ο οποίος επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, σε μια περίοδο όπου οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας θα κλείνουν (ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον ΟΗΕ ότι θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ως το 2028) και το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο – κλειδί της μεταβατικής περιόδου, μέχρι να εκπληρωθεί ο νέος εθνικός στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% ως το 2030.

Όπως τόνισε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της κατασκευής του νέου εργοστασίου στην Βοιωτία, «το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα ανάμεσα στο κάρβουνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Και πρόκειται για μια «γέφυρα» που μειώνει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων. Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου, η νέα μονάδα παραγωγής θα έχει 70% χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τις λιγνιτικές.

«Καθαρή» βιομηχανία και ΑΠΕ

Για τον όμιλο Mytilineos, η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία έχει πολλές πλευρές, που φθάνουν και στη βιομηχανική παραγωγή. Η Αλουμίνιο της Ελλάδος, μια βαριά βιομηχανία που αποτελεί από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας, όπως οι άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες του ομίλου θα έχουν σύντομα μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Η περιβαλλοντική στροφή για τη βιομηχανία είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Παράλληλα, ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη θέση για το τελικό στάδιο της περιβαλλοντικά φιλικής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς συνεχίζει εντατικά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά σε 36 χώρες. Στην Ελλάδα, την 1η Ιουλίου του 2019, η εταιρεία έλαβε, με επιτυχία, μέρος στην ανταγωνιστική διαδικασία έργων ΑΠΕ που προκήρυξε η ΡΑΕ, για ένα επιπλέον Αιολικό Πάρκο ισχύος 43,2 MW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Συμφωνία για νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ιρλανδία

Σε συνεργασία με την GE Gas Power, η εταιρεία θα δημιουργήσει έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο δυναμικότητας περίπου 200MW για τη διασφάλιση της σταθερότητας της τροφοδοσίας στη χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Βαριές ευθύνες των πολιτικών για την ενεργειακή κρίση

Όπως τονίζει, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ευαγ. Μυτιληναίος το κόστος της πράσινης ενεργειακής μετάβασης θα είναι αρκετά τρισ. ευρώ και οι πολιτικοί οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής του Τομέας Μεταλλουργίας και τα αμυντικά χαρακτηριστικά του Τομέα Ενέργειας - Φυσικού Αερίου υπογραμμίζει ανάλυση στο seekingalpha.com.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Η σύμβαση με Gazprom ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μας

«Η μακροχρόνια αυτή σύμβαση θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη αποδοτικότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει η Μυτιληναίος.