ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Μυτιληναίος: Βαριές ευθύνες των πολιτικών για την ενεργειακή κρίση

Όπως τονίζει, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ευαγ. Μυτιληναίος το κόστος της πράσινης ενεργειακής μετάβασης θα είναι αρκετά τρισ. ευρώ και οι πολιτικοί οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές.

Σφοδρή επίθεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς για την τακτική που ακολουθούν στον τομέα της ενέργειας και κυρίως για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg

Ο κ. Μυτιλιναίος, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι από τη μία πλευρά δεν έχουν ενημερώσει ορθά τους πολίτες για το τεράστιο κόστος της ενεργειακής μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας, το οποίο κατά τον ίδιο θα φθάσει σε αρκετά τρισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν φρόντισαν, εγκαίρως, να διασφαλίσουν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου. 

«Κανείς δεν επιθυμεί να μιλήσει γι’ αυτό. Πέραν από την προσήλωση στις ΑΠΕ, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος

Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι η Mytilineos είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη συνολική παραγωγική της ικανότητα να φθάνει στα 2,34 Gigawatts έως το τέλος του 2021, ενώ προσθέτει ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου και ως εκ τούτου και εκ των κορυφαίων καταναλωτών ενέργειας. 

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υποτίμηση της ενεργειακής κρίσης την έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω (σ.σ.: την ενεργειακή μετάβαση) εάν οι πολιτικοί δεν πουν στον κόσμο ότι θα κοστίσει πολλά χρήματα, τρισεκατομμύρια».  Επεσήμανε ακόμη ότι η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας θα χρειαστεί αρκετές δεκαετίες και χρειάζεται σειρά επενδύσεων σε δίκτυα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περιόδους όπου δεν παράγεται ικανοποιητικό επίπεδο αιολικής ενέργειας ή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σημειώνει ακόμη ο επικεφαλής της Mytilineos. 

«Χρειαζόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουν αρκετή παραγωγή από ΑΠΕ, να έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία ώστε να χρησιμοποιούμε αποθήκες ενέργειας σε μεγάλη έκταση και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που είναι απαραίτητα», προσέθεσε. 

Βάσει του ευρωπαϊκού «Πράσινου Deal» τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να είναι «απαλλαγμένα» από τον άνθρακα έως το 2025, αλλά ο κ. Μυτιληναίος τονίζει ότι ανησυχεί για το εάν υπάρχει η θέληση να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλιστεί η προμήθεια ενέργειας. «Πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά για να βιώσεις αυτή τη μετάβαση θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσεις ότι δεν θα… πεθάνεις από το κρύο», καταλήγει ο επικεφαλής της Mytilineos. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Συμφωνία για νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ιρλανδία

Σε συνεργασία με την GE Gas Power, η εταιρεία θα δημιουργήσει έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο δυναμικότητας περίπου 200MW για τη διασφάλιση της σταθερότητας της τροφοδοσίας στη χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Η σύμβαση με Gazprom ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μας

«Η μακροχρόνια αυτή σύμβαση θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη αποδοτικότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει η Μυτιληναίος.