ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας

Στα 250 εκατ. ευρώ το κόστος της κρίσης για την Eurobank

Περισσότερο από 60% θα αυξηθεί το κόστος ρίσκου, εκτίμησαν τα στελέχη της Eurobank στην ενημέρωση των αναλυτών, αλλά η εγγραφή των προβλέψεων θα γίνει στα επόμενα τρίμηνα.

Σημαντικό κόστος και για την Eurobank θα έχει η κρίση του κορονοϊού, καθώς η αύξηση του κόστους ρίσκου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 60% (από 90 μονάδες βάσης σε 140 - 160), κάτι που σημαίνει ότι οι πρόσθετες προβλέψεις με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ.

Όμως, όπως εξήγησαν νωρίτερα, μιλώντας σε αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, και ο CFO της τράπεζας, Χάρης Κοκολογιάννης, σε αντίθεση με άλλες τράπεζες που ενέγραψαν εμπροστοβαρώς τις προβλέψεις μέσα στο α' τρίμηνο, η διοίκηση της Eurobank επέλεξε να τις εγγράψει στη διάρκεια του έτους, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την εξέλιξη της κρίσης και τις επιπτώσεις της στην τράπεζα.

Αυτοί οι υπολογισμοί για το κόστος ρίσκου έχουν γίνει με βάση πρόβλεψη ότι στο τέλος του 2021 η οικονομία θα βρίσκεται 2,5% χαμηλότερα από το τέλος του 2020. Όπως επισήμανε ο Χ. Κοκολογιάννης, για κάθε 1% ενδεχόμενης μείωσης του ΑΕΠ περισσότερο από τις προβλέψεις, το κόστος ρίσκου θα έχει μια αύξηση 10 - 20%.

Σε σχέση με το σχηματισμό νέων «κόκκινων» δανείων, τα κορυφαία στελέχη της Eurobank τόνισαν ότι το πρώτο τρίμηνο δεν καταγράφηκε αύξηση, ενώ και το δεύτερο τρίμηνο προβλέπεται ότι η κατάσταση θα παραμείνει σχετικά σταθερή.

Σχετικά με το μεγάλο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων Cairo, τα στελέχη της Eurobank ανέφεραν ότι πλέον η συναλλαγή έχει  ουσιαστικά ολοκληρωθεί και απαιτείται μόνο μια έγκριση για την εγγύηση του Δημοσίου στην τρίτη τιτλοποίηση του προγράμματος, ενώ την Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία με την doValue.

Τον Αύγουστο υπολογίζεται ότι θα δοθούν στους μετόχους, ως μέρισμα σε είδος, τίτλοι από τις δύο τιτλοποιήσεις μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης. Το κεφαλαιακό κόστος της συναλλαγής για την Eurobank ήταν τελικά λίγο μικρότερο από όσο είχε υπολογισθεί αρχικά, στα 1,57 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, με τον υπολογισμό και του οφέλους από την τιτλοποίηση Cairo, η Eurobank πετυχαίνει μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από 28,9% στο τέλος α' τριμήνου στο 15,6%, ενώ ο δείκτης κάλυψης με προβλέψεις ανεβαίνει από το 55,6% στο 59,6%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank & egg: Καινοτομία στις τεχνολογίες για τουρισμό και πολιτισμό

Επιδίωξη του Cluster είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και η βέλτιστη αξιοποίηση ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ολοταχώς σε μονοψήφιο δείκτη NPE, υψηλοί στόχοι για τα κέρδη

Μικρές απώλειες από την πανδημία με νέα «κόκκινα» δάνεια 0,9 δισ. φέτος προβλέπει ο Φ. Καραβίας, ενώ δρομολογείται η τιτλοποίηση "Mexico" των 3,3 δισ. ευρώ. Στόχος η διψήφια απόδοση κεφαλαίων από το 2022.