Φωτο: ΔΕΗ

Σε έξι μήνες θα αποσβέσει η ΔΕΗ τα μπόνους της εθελουσίας

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην τρέχουσα οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου και ο αριθμός των περίπου 1.000 ατόμων στα οποία και απευθύνεται το πρόγραμμα, έχει σχεδόν καλυφθεί.

Τη συμφωνία με τη ΓΕΝΟΠ για πρόσθετο μπόνους 20.000 ευρώ στους περίπου 1,000 εργαζόμενους της ΔΕΗ που θα αποχωρήσουν δικαιολόγησε χθες η διοίκηση της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα έξι μηνών η απόσβεση του κόστους ύψους 35 εκατ. ευρώ της εθελουσίας εξόδου, η οποία και θα της στοιχίσει πολύ λιγότερο απ' ότι αν τους διατηρούσε στη θέση τους και συνέχιζε να καλύπτει τις δαπάνες μισθοδοσίας τους.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες προς τους αναλυτές ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, προσθέτοντας ότι η εθελουσία, τα χρηματικά επίπεδα της οποίας απέχουν παρασάγγας από τα μπόνους της τάξης των 150.000 ευρώ που έχουν κατά καιρούς δώσει οι τράπεζες, θα προσφέρει σημαντική ανάσα στη ΔΕΗ.

Στην ουσία, η επιχείρηση καταβάλλοντας ένα ποσό 35.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, δηλαδή μια εφάπαξ δαπάνη της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για περίπου χίλια άτομα, πετυχαίνει να γλιτώσει κάθε χρόνο ένα εξαιρετικά υψηλό μισθολογικό κόστος, κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 70.000 ευρώ το χρόνο. Είναι επίπεδα που αφορούν την ανώτατη μισθολογική δαπάνη, ακριβώς επειδή πρόκειται για ηλικίες 50-55 ετών και άνω, αφορούν εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία και τις μονάδες, άρα προσωπικό το οποίο υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά και δείχνουν ακριβώς πόσο μεγάλο όφελος θα έχει η εταιρεία από την μείωση κατά 70 εκατ ευρώ του ετήσιου μισθολογικού της κόστους.

Σύμφωνα με τις περυσινές οικονομικές της καταστάσεις, οι εργαζόμενοι που απασχολούσε το 2019 ο όμιλος ήταν περίπου 15.100 και η μητρική σχεδόν 8.100, γεγονός που αντιστοιχούσε σε μια ετήσια μισθολογική δαπάνη ύψους 817 εκατ. ευρώ.

Στόχος της επιχείρησης είναι μέχρι το 2024 να έχει ρίξει κατακόρυφα τη συγκεκριμένη δαπάνη, και φυσικά τα προγράμματα εθελουσίας είναι ο μοναδικός τρόπος.

Η τελευταία μεγάλη εθελουσία επί διοίκησης Παναγιωτάκη αφορούσε σε συνολικά 220 άτομα, τα οποία πέραν της στάνταρ αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, είχαν εισπράξει και μπόνους 5.000 ευρώ. Όσο για την περυσινή χρονιά, αυτή έκλεισε με 1.638 λιγότερα άτομα προσωπικό, τα οποία, όπως ακριβώς και οι 220, εισέπραξαν κι εκείνοι το ποσό των 20.000 ευρώ. Δηλαδή κόστισαν στην επιχείρηση 33 εκατ. ευρώ, πολύ λιγότερο απ’ ό,τι το ετήσιο μισθολογικό τους κόστος.

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην τρέχουσα οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου και ο αριθμός των περίπου 1.000 ατόμων στα οποία και απευθύνεται το πρόγραμμα, έχει σχεδόν καλυφθεί. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι 55 ετών και άνω, ή θα κλείσουν τα χρόνια ηλικίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Μπορεί να συμμετάσχει προσωπικό που απασχολείται στους κλάδους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς, Διαχείρισης Απόσυρσης Σταθμού Πτολεμαϊδας – ΛΙΠΤΟΛ, ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα, Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου, Ορυχείων Κυρίου και Νότιου Πεδίου, Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς και τις Διευθύνσεις Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας και Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλινικά... νεκρός ο λιγνίτης με μείωση παραγωγής 90%

Ακόμη και στον καύσωνα, η ΔΕΗ προτίμησε να κρατήσει «σβηστές» τις λιγνιτικές μονάδες, που έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής και πέρυσι την «έβαλαν μέσα» 300 εκατ. ευρώ. Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η μεγάλη ανατροπή στη ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη έως 1 δισ. το 2020

Αφετηρία ανάκαμψης τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου, ράλι 120% για τη μετοχή. Ετήσιο όφελος 60 εκατ. ευρώ από τη νέα εθελουσία, δάνειο από την EBRD και τιτλοποίηση οφειλών για αύξηση της ρευστότητας.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απέφυγε η ΔΕΗ τον Απρίλιο ένα «τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών

Μόνο 9% η αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές όσο έμειναν οι Έλληνες σπίτι, αλλά η αγωνία κορυφώνονται με το «ξεκλείδωμα» της οικονομίας, καθώς είναι αβέβαιη η τύχη πολλών επιχειρήσεων.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πιο ασυνεπής πελάτης της ΔΕΗ άρχισε να πληρώνει στην ώρα του

Η ΛΑΡΚΟ χρωστά περί τα 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά τον Μάρτιο πλήρωσε κανονικά το λογαριασμό, καθώς τις αποφάσεις πλέον λαμβάνει ο εκκαθαριστής. Μειώνονται από 25% σε 10% οι απλήρωτοι λογαριασμοί τον Απρίλιο.