Φώτο: ΑΠΕ

Χρ. Μεγάλου: Η Ελλάδα έχει ευκαιρία για διατηρήσιμη ανάπτυξη

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος, με επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση.

Τη δυνατότητα η Ελλάδα να εισέλθει σε περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist με θέμα Eurozone’s quest for a Coronavirus «Vaccine» και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, του προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι για πρώτη φορά από το 2007 - 8, η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία για μια διατηρήσιμη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Μεγάλου. Όπως εξήγησε η εκτίμησή του αυτή στηρίζεται στα μέτρα υποστήριξης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης ύψους 32 – 33 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17%-18% του ΑΕΠ. «Από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και σε ορίζοντα 4 ετών, οι δημοσιονομικοί πόροι που θα διατίθενται θα ανέρχονται ετησίως στο 4% του ΑΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είναι πως «οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση» και τόνισε πως «οι τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος, με επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του Covid-19 και να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάκαμψη».

Η πιο σημαντική δουλειά που έχουν να κάνουν οι τράπεζες στην παρούσα συγκυρία είναι να βοηθήσουν τους βιώσιμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημικής κρίσης, είπε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες είμαστε αποφασισμένες να στηρίξουμε τους βιώσιμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση». Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκταμιεύσει, μέχρι τον Μάιο, 2,2 δισ. ευρώ για νέα επιχειρηματικά δάνεια και έχει  καλύψει ήδη το ήμισυ του στόχου που είχε θέσει για φέτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της Οικονομίας και για την προσέλκυση πόρων για επενδύσεις. «Η χώρα, ύστερα από μια δεκαετία αποεπένδυσης, πρέπει να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό για να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου και αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις καίριων τομέων όπως είναι οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αγροτικός τομέας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης, ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην δημιουργηθούν νέα NPLs. «Έχουμε τα προϊόντα και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε, όπως ο Ηρακλής, και εμείς στην Πειραιώς την σχέση με τον διεθνή όμιλο Intrum».

Οσον αφορά την ύφεση για το 2020 είναι πως «έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας, προβλέποντας ύφεση 8% φέτος και ανάκαμψη 7% το 2021, με την επιστροφή στα επίπεδα ανάπτυξης του 2019, ήδη το 2022» και τόνισε ότι η Ελλάδα, υπό την ισχυρή καθοδήγηση της κυβέρνησης, κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα, έχοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα θυμάτων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. «Η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη μετά το lockdown και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την ανάκαμψη», επισήμανε ο κ. Μεγάλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Δάνεια άνω του ενός δισ. σε ΜμΕ με εγγύηση από Αναπτυξιακή Τράπεζα 

Μέσω του προγράμματος, η Tράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς κλάδους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντατικές συζητήσεις με επενδυτές για τις τιτλοποιήσεις της Πειραιώς

Παραμένει ο στόχος για την ολοκλήρωση τιτλοποιήσεων 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, ενώ οι επαφές έχουν φθάσει στο στάδιο της τιμολόγησης. Ικανοποιητικά έσοδα τόκων προβλέπονται το β' τρίμηνο.