ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το φθινόπωρο μπαίνει η Forthnet στην αγορά της κινητής

Οι τεχνικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και διαμορφώνεται η εμπορική πολιτική σε συνεργασία με το νέο μέτοχο, BC Partners. Δυνατότητες για ανταγωνιστικές χρεώσεις δίνει η συμφωνία με Vodafone.

Το φθινόπωρο αποκτά τέταρτο «παίκτη» η ελληνική αγορά της κινητής τηλεφωνίας, καθώς η Forthnet βρίσκεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας για την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών της ως εικονικός πάροχος και περιμένει μόνο το «πράσινο φως» από το νέο της μέτοχο, δηλαδή τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο United Group, ο οποίος ελέγχεται από την επενδυτική εταιρεία BC Partners.

Από τεχνική άποψη, η Forthnet ήταν έτοιμη για την είσοδο στην κινητή τηλεφωνία ακόμη και στις αρχές του έτους, δεδομένου ότι, ύστερα από αρκετές περιπέτειες, κατάφερε να κλείσει συμφωνία με την Vodafone για τη χρήση του δικτύου της τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου.

Οι εξελίξεις «πάγωσαν», όμως, λόγω των γνωστών δυσκολιών στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, με την αποχώρηση του Ομίλου Μαρινάκη από τις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες. Δυσκολίες, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεραστεί με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα επιτεύχθηκε με την United Group και η οποία επιτρέπει στην Forthnet να αξιοποιήσει το στρατηγικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την ύπαρξη σημαντικού αριθμού συνδρομητών (περίπου 750.000), χωρίς το βάρος των χρεών του παρελθόντος, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο για την Forthnet, σε συνεργασία με τους νέους μετόχους, είναι να καθορίσει πλέον την εμπορική της πολιτική για την είσοδο στην κινητή τηλεφωνία, που θα γίνει και με την παροχή συνδυαστικών πακέτων κινητής, ίντερνετ, σταθερής και τηλεοπτικού περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα, αλλά για το πόσο «επιθετική» είσοδο θα κάνει στην αγορά τον τελευταίο λόγο θα έχει ο νέος μέτοχος.

Η Forthnet, πάντως, έχει εξασφαλίσει, με απόφαση της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να εκδοθεί, την παροχή πρόσβασης από την Vodafone σε τιμές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς της ως εικονικού παρόχου. Η Forthnet προσέφυγε στην ΕΕΤΤ το 2016, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές για την πρόσβαση στο δίκτυό τους, που της είχαν προσφέρει η Cosmote και η Vodafone, δεν επέτρεπαν την επιβίωσή της στην αγορά και ουσιαστικά μπλοκάριζαν την είσοδό της ως τέταρτου «παίκτη».

Πάντως, ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners, δεν έκρυψε, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο Delphi Economic Forum, ότι έχει φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και για την παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου. Σχολιάζοντας τις συνθήκες του ανταγωνισμού, ο Ν. Σταθόπουλος τόνισε ότι το επόμενο διάστημα, εφόσον η Forthnet δυναμώσει, θα δοκιμαστεί αν στην Ελλάδα χωρούν τρεις ή τέσσερις «παίκτες». Σημείωσε δε ότι με την επένδυση από τον όμιλό της BC Partners η εταιρεία θα απαλλαγεί από χρέη €350 εκατ και θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια για ανάπτυξη.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Ν. Σταθόπουλος, που έχει και την ιδιότητα του προέδρου της United Group, έχει χαρακτηρίσει την ελληνική αγορά στρατηγική για την United και τη Forthnet ως δυναμικό εγχώριο παίκτη που παρέχει ένα ισχυρό υπόβαθρο για επέκταση σε αυτήν.

Η είσοδος της Forthnet στην κινητή γίνεται σε μια περίοδο όπου έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις υψηλές χρεώσεις στην Ελλάδα και τη συσχέτισή τους με την έλλειψη τέταρτου «παίκτη», την οποία επισήμανε με έμφαση η πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Rewheel, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Οι τιμές κινητής τηλεφωνίας στις αγορές της ΕΕ28 καθορίζονται τόσο από τον αριθμό (3 έναντι 4) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται σε αυτές όσο και από τα χαρακτηριστικά τους. (...) Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε αγορές με 3 ανταγωνιστές, χρεώνουν μια μέση μηνιαία τιμή που είναι δύο φορές υψηλότερη από τη μέση μηνιαία τιμή που χρεώνουν οι εταιρείες όταν υφίστανται 4 ανταγωνιστές (44€ έναντι 22€)», τονιζόταν, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Rewheel.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου υπάρχουν τρεις εταιρείες κινητής, αφού η Forthnet δεν έχει ακόμα δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος, η έκθεση τόνιζε ότι «η παρουσία ενός τέταρτου φορέα εκμετάλλευσης δικτύου κινητής τηλεφωνίας οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές στην αγορά». Η παρουσία μιας τέταρτης εταιρείας δεν οδηγεί μόνο σε μείωση της χαμηλότερης διαθέσιμης τιμής στην αγορά, αλλά και σε σημαντική μείωση της μέσης μηνιαίας τιμής της χώρας.

Όπως επισήμαινε η ίδια έκθεση, «η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ελέγχεται από τους ίδιους τρεις φορείς/εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (ΕΚΤ) τα τελευταία 20 χρόνια: την Cosmote που ανήκει στον όμιλο Deutsche Telekom, την Vodafone που ανήκει στον όμιλο Vodafone και την Wind Greece, στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές. Τα μερίδια αγοράς των τριών φορέων κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με την EETT είναι εν πολλοίς σταθερά από το 2009. Η Cosmote ελέγχει περίπου το 50% της αγοράς, η Vodafone περίπου 30% και η Wind περίπου 20%».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πολεμικό κλίμα στην κινητή, έρχεται και τέταρτος παίκτης

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την εξαγορά της Forthnet, θα μπει από το φθινόπωρο στην αγορά ως εικονικός πάροχος κινητής. Ρίχνει τις τιμές ο τέταρτος παίκτης, όπως τονίζει η μελέτη της Rewheel για την Επ. Ανταγωνισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα τηλεοπτικά σχέδια του Βαγγέλη Μαρινάκη

Με την απόκτηση της Forthnet και του σήματος του Mega, ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης ετοιμάζεται να αναβιώσει τον ιστορικό τηλεοπτικό σταθμό. Αναπάντητα ερωτήματα για τα σχέδιά του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.