Πηγη: Alpha Bank

Alpha Bank: Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για Galaxy και Cepal

Χθες Παρασκευή, κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Galaxy και την απόκτηση της Νέας Cepal. Στόχος της Alpha Bank είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εντός του 2020 στοχεύει η  Alpha Bank να ολοκληρώσει το Project Galaxy, το οποίο αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, κίνηση με την οποία η τράπεζα θα πετύχει τη δραστική μείωση του αποθέματος των "κόκκινων" δανείων.

Συμφωνα με πηγες της τράπεζας χθες Παρασκευή 3 Ιουλίου κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές από κορυφαία επενδυτικά σχήματα για το εν λόγω project, ενώ όπως είναι γνωστό έχει ολοκληρωθεί και η πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune.

Σημειώνεται οτι η τιτλοποιηση Galaxy είναι μια απο τις μεγαλύτερες συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. 

Πήγες της τράπεζας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο του εγχειρήματος παρά τις δυσκολίες και την αναστάτωση που εχει προκαλέσει στις αγορές η πανδημια. Οπως αναφέρουν "μετά την πολύ επιτυχημένη συναλλαγή Neptune, την δρομολόγηση απόκτησης του 100% της Cepal και την τοποθέτηση της νέας διοικητικής ομάδας, η διαδικασία τιτλοποίησης του Galaxy και πώλησης της Cepal είναι επίσης σε πολύ προχωρημένο σημείο. Την Παρασκευή, κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Galaxy και την απόκτηση της Νέας Cepal, του νέου δηλαδή mega-servicer της ελληνικής αγοράς». Επίσης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον αριθμό και την ποιότητα των προσφορών. 

Το πολύ θετικό μήνυμα από τη διαδικασία είναι ότι η ποιότητα των επενδυτών είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, ασφάλειας και ικανοποίησης και στους εργαζομένους της νέας εταιρίας, αναφέρουν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η διοικητική ομάδα της Alpha Bank, τόσο η διαδικασία του carve-out και συγκρότησης της Νέας Cepal όσο και η λήψη των δεσμευτικών προσφορών για το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020

Η διαδικασία για το Cepal 

Όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του 100% της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal. 

Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal με στόχο να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Ταυτοχρόνως, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

Ήδη, από την 1η Ιουλίου τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank, στη θέση του ιδρυτή της εταιρείας κ. R. Langstaff. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα έργου (Carve-Out Committee) με τη συμμετοχή στελεχών της Alpha Bank και της Cepal, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και οι δύο οργανισμοί θα συνδυαστούν με τον καλύτερο και πλέον παραγωγικό τρόπο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, τους προσεχείς μήνες, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal αναλαμβάνει ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας. 

Πλήρης εγγύηση με Neptune

Η Alpha Bank κατάφερε, σημειώνουν πηγές της τράπεζας,  να κλείσει μια πολύ επιτυχημένη συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο Neptune δείχνοντας ευελιξία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού και αξιοποιώντας την βαθιά της εμπειρία σε σύνθετες συναλλαγές. 

Συγκεκριμένα, προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με τη Fortress Investment Group LLC, για την πώληση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (το «Χαρτοφυλάκιο Neptune»), συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30.6.2019.

Το συνολικό τίμημα για το Χαρτοφυλάκιο Neptune ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, δηλαδή 24% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, δυνάμενο να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος (earnout) κατά 70 εκατ. ή σε ποσοστό έως 30% επί της λογιστικής αξίας. 

Σε σχέση με πρόσφατες αντίστοιχες συναλλαγές, η Alpha Bank κινήθηκε στρατηγικά επιλέγοντας να διασφαλίσει με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντά της. Προς τούτο, εξασφάλισε τη λήψη εγγυητικής επιστολής τράπεζας του εξωτερικού (NatWest) με investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση για την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Παράλληλα, πέραν του ότι αποδέχθηκε μέρος του τιμήματος (έως 20%) να είναι μεταβλητό, προκειμένου να επωφεληθεί από τυχόν υπεραξίες που θα προκύψουν από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, διασφάλισε και ότι η μεταβατική διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα γίνει από την Cepal, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των προσόδων.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καλεί τους δανειολήπτες η Alpha Bank να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γεφυρα»

Η τράπεζα στηρίζει τους δανειολήπτες που δέχθηκαν πλήγμα λόγω της πανδημίας και θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα του υπ. Οικονομικών για την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αίτηση της Alpha Bank για ένταξη του Galaxy στο σχέδιο «Ηρακλής»

Η αίτηση αφορά την ένταξη στο σχέδιο «Ηρακλής» των τιτλοποιήσεων Orion και Galaxy ΙΙ λογιστικής αξίας 1,9 και 5,7 δισ. αντιστοίχως. Θα ακολουθήσει αίτηση για το Galaxy IV στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Δεσμευτική προσφορά από Fortress για χαρτοφυλάκιο NPEs 1,1 δισ.

Η συναλλαγή έγινε στο 24% της αξίας των δανείων. Πρόκειται για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η συναλλαγή σημειώνουν στελέχη της Alpha Bank.