Πηγη: Alpha Bank

«Τρέχει» το Galaxy της Alpha Bank, προσφορές τον Σεπτέμβριο

Ισχυρό ενδιαφέρον από πέντε σχήματα εκδηλώθηκε την Παρασκευή για την τιτλοποίηση δανείων 10 δισ. ευρώ και την πώληση της Cepal. Διαμορφώνεται short list και αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην Alpha Bank για τη μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στην τιτλοποίηση Galaxy, ύψους 10 δισ. ευρώ μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές πώλησης «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη, καθώς και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης δανείων Cepal. Πηγές της τράπεζας εκτιμούν ότι είναι πιθανό η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να γίνει ακόμη και πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουλίου, κατατέθηκαν περισσότερες από πέντε μη δεσμευτικές προσφορές, επιβεβαιώνοντας το υψηλό διεθνές ενδιαφέρον για την συναλλαγή, ενώ στελέχη της Alpha Bank υπογραμμίζουν ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων για το Galaxy και τη Cepal, περιλαμβάνονται κορυφαία επενδυτικά funds αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην αναπτυσσόμενη διεθνώς αγορά διαχείρισης απαιτήσεων.

Όπως τονίζουν, το σύνολο των υποψηφίων επενδυτών αντιμετωπίζουν το Project Galaxy αφενός ως προϋπόθεση για την πρωταγωνιστική τους παρουσία, μέσω της Cepal, στην Ελλάδα, αφετέρου δε ως εφαλτήριο ανάπτυξης και κερδοφορίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Όπως εκτιμούν, η ποιότητα των υποψηφίων επενδυτών είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, κάτι το οποίο δημιουργεί ασφάλεια και στους εργαζομένους της νέας εταιρίας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθεί η short list με τους υποψήφιους για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων και οι εξελίξεις αναμένονται πυκνές, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να τοποθετείται ακόμη και πριν τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η τράπεζα προχωρά με ταχύτητα στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων του Project Galaxy, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής τους στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, ο δείκτης NPE της Alpha Bank στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί από 44% σε λιγότερο από 20% με την υλοποίηση της συναλλαγής και ο δείκτης NPL σε λιγότερο από 10%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Υποδειγματική η αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς προηγούμενο η στήριξη από ΕΚΤ

Σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους της τράπεζας ο διευθ. σύμβουλος της Alpha Bank υπογράμμισε τα εξαιρετικά αντανακλαστικά της πολιτείας στην αντιμετώπιση της κρίσης και την συντονισμένη στήριξη από ΕΚΤ - ΕΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ρύθμιση δανείων 20.000 επιχειρήσεων έχει προχωρήσει η Alpha Bank

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, τόνισε ότι η τράπεζα θα σταθεί δίπλα στους πελάτες της, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία μετά το σοκ θα επανέλθει γρήγορα σε τροχιά ανάκαμψης.