Περιστέρης: Επενδύσεις 4 δισ. δρομολογεί η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ 

Αναγκαία η πραγματοποίηση επενδύσεων με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, ώστε να στηριχθεί και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τόνισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και στην ανάγκη να υπάρξουν εν γένει επενδύσεις, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Ταμείου, με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής του ομίλου στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της. 

Τόνισε ότι ο όμιλος έχει επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης στους τομείς της καθαρής ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών και προσέθεσε ότι διατηρεί το σύνολο των διαθεσίμων του στις ελληνικές τράπεζες.  Αναφερόμενος στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι έχει «δρομολογήσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν την προσεχή πενταετία περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας». 

Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του ομολογιακού δανείου του ομίλου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι απέδειξε την εμπιστοσύνη στην εταιρεία και το επιχειρηματικό της σχέδιο. 

Ο κ. Περιστέρης πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καθαρή ενέργεια όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία και φυσικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσπάθεια να ανακοπεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες και ευρύτερες σε σχέση με αυτά που βιώσαμε με την πανδημία.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. επενδύει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελούν και την ραχοκοκαλιά του αναμενόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο, ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θεωρεί τις πράσινες επενδύσεις και ειδικά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ ως μία εξαιρετική αμυντική επενδυτική επιλογή, η οποία δεν υφίσταται αξιοσημείωτη επίδραση από γεγονότα σαν την πανδημία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τομείς των υποδομών και των παραχωρήσεων, στους οποίους επίσης πρωταγωνιστούμε. Παρά τις δυσκολίες, εκτιμώ ότι ο όμιλός μας θα συνεχίσει αναπρωταγωνιστεί και να αναπτύσσεται δρέποντας τους καρπούς των στρατηγικών επιλογών που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, μέσω των οποίων θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα στηρίζεται ουσιαστικά η οικονομία, δηλώνοντας ότι  «οι τομείς της καθαρής ενέργειας (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα), της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, των ενεργειακών υποδομών, ο τομέας του περιβάλλοντος και οι μεγάλες υποδομές έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Και για αυτό αποτελούν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτές οι επενδύσεις έχουν υψηλό συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας που ενίοτε ξεπερνά το 70%, αλλά κι έναν πολλαπλασιαστή που προσεγγίζει το 2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτούς τους τομείς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν περίπου 2 ευρώ». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η EBRD επένδυσε 57,5 εκατ. στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνικών εταιρικών ομολόγων της EBRD, «το οποίο έχει αναπτυχθεί για να επεκτείνει τη στήριξή της στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων και να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το Χρηματιστήριο καλωσόρισε το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα

Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησαν οι κ.κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και Πηνελόπη Λαζαρίδου, γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.
bonds
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόσες ομολογίες θα πάρουν οι ιδιώτες επενδυτές από την έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε ποσοστό 81,2% ικανοποιήθηκε η ζήτηση τίτλων από ιδιώτες επενδυτές. Μεγάλη υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,37 φορές. Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ και αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ETE: Ισχυρή η ζήτηση για τα εταιρικά ομόλογα της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με υψηλή υπερκάλυψη αποδεικνύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόνισε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής της Εθνικής Τράπεζας, Β. Καραμούζης.