Φωτο: Shutterstock

Οι... χρυσές κεραίες κινητής της Vodafone και της Wind

Η Wind εξασφαλίζει μια «προίκα» 400 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη Vodafone για κοινή θυγατρική κεραιών, ενώ ο όμιλος της Vodafone δημιούργησε πανευρωπαϊκή θυγατρική για τις κεραίες με υπολογιζόμενη αξία 18 δισ. ευρώ.

Σε σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας της Wind Hellas αλλά και σε «προίκα» 400 εκατ. ευρώ για τον πιθανό αγοραστή, στην περίπτωση που επιχειρηθεί εκ νέου η πώλησή της εντός του έτους, οδηγεί η συμφωνία με τη Vodafone για την κοινή εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιοσυστημάτων, δηλαδή τα ακίνητα, τα μεταλλικά στοιχεία, κ.α. Ταυτόχρονα ενισχύεται και η μητρική Vodafone, που προωθεί την εισαγωγή της πανευρωπαϊκής θυγατρικής εταιρείας κεραιοσυστημάτων στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου.

Τα νέα κεφάλαια είναι απαραίτητα και στις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρησης φάσματος ώστε να αναπτυχθούν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία. Από το τεύχος προκήρυξης, που έχει βγάλει σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προκύπτει πως οι εταιρείες θα πληρώσουν σχετικά χαμηλό τίμημα για το φάσμα του 5G. Η Wind Hellas έχει τη δυνατότητα να πωλήσει το 38% που θα κατέχει στην κοινή εταιρεία με την Vodafone Ελλάδος στη διαχείριση του παθητικού εξοπλισμού μέχρι το τέλος του 2021, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να το κάνει και νωρίτερα.

Η Vantage Towers Greece θα ανήκει στον όμιλο Vantage Towers που διαχειρίζεται 46.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε οκτώ χώρες της Ευρώπης, χωρίς να περιλαμβάνονται η Ιταλία και η Βρετανία όπου η Vodafone συμμετέχει σε κοινοπραξίες διαχείρισης κεραιοσυστημάτων. Αν προστεθούν Ιταλία και Βρετανία, οι κεραίες φτάνουν τις 100.000.

Η συμφωνία είχε προεξοφληθεί από την αγορά εδώ και μήνες αφού Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas συνεργάζονται ήδη στις κεραίες κινητής μέσω της κοινής εταιρείας Vectis που έχει αναλάβει τη συντήρησή τους. Η μητρική βρετανική εταιρεία περίμενε να κλείσει η συμφωνία στην Ελλάδα προκειμένου να ανακοινώσει, χθες, το σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες, με είσοδο της Vantage Towers, που θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεραιών κινητής στην Ευρώπη, στο Xρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η Vodafone έχει υπολογίσει, μάλιστα, ότι η χρηματιστηριακή αξία της θυγατρικής θα ξεπεράσει κατά την εισαγωγή της στην Φρανκφούρτη τα 18 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι δύο εταιρείες αποφεύγουν τα ερωτήματα περί ανταγωνισμού μέσω συμφωνίας μόνο για τον παθητικό εξοπλισμό του δικτύου κινητής και όχι τον ενεργό, δηλαδή τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, το φάσμα, κ.α. Υπενθυμίζεται πως η φινλανδική Rewheel, στη γνωστή υπόθεση με τις τιμές στα data της κινητής, έκανε λόγο για «πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την κοινή χρήση ενεργού δικτύου στην κινητή τηλεφωνία», όπως αναφέρεται λεπτομερώς στη «Κοινή θέση για τον διαμοιρασμό υποδομής» που υιοθέτησε η BEREC τον Ιούνιο του 2019. Εκεί, τα μέλη της BEREC, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΤΤ, γράφουν πως «ο διαμοιρασμός ενεργού δικτύου, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, είναι πιθανόν να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος στην κινητή και το παρασκήνιο των μειώσεων

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για χαμηλότερες χρεώσεις στα δεδομένα βρήκε στήριξη από την Cosmote και ακολούθησαν Vodafone - Wind. Αναπάντητες έμειναν από την κυβέρνηση οι «αιχμές» των εταιρειών για τους υψηλούς φόρους.