ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εθνική: Γρήγορη τιτλοποίηση, νέο Tier-2 και πώληση Ασφαλιστικής

Η Εθνική Τράπεζα κινείται γρήγορα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, τονίζει στο Bloomberg ο Παύλος Μυλωνάς. Η προγραμματισμένο το 2021 τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων θα γίνει τον επόμενο χρόνο.

Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού κινείται η Εθνική Τράπεζα, με επίσπευση τιτλοποιήσης προβληματικών δανείων, που ήταν προγραμματισμένη το 2021, έκδοση νέων ομολόγων Tier-2 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως δηλώνει στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, «η Εθνική μετατρέπεται σε μια πιο γρήγορη και παραγωγική τράπεζα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τα προβληματικά δάνεια, να περιορίσουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση των λειτουργιών. Η επιβίωση της τράπεζας εξαρτάται από την επιτυχία αυτού του σχεδίου».

Τα προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν σε ποσοστό 36,5% των χορηγήσεων της Εθνικής και η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει το ποσοστό σε μονοψήφιο αριθμό ως το 2021.

Όπως τονίζει ο κ. Μυλωνάς, στόχος είναι να επισπευσθεί η τιτλοποίηση προβληματικών δανείων, που ήταν προγραμματισμένη το 2021, ώστε να ολοκληρωθεί το 2020. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που άρχισε η κρίση. Η μετοχή της Εθνικής κερδίζει φέτος 123%, έναντι 70% για τον τραπεζικό κλάδο.

Την τιτλοποίηση μπορεί να βοηθήσει το κυβερνητικό σχέδιο για παροχή εγγυήσεων, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα εξαλείψουν μόνιμα ένα μεγάλο ρίσκο για την τράπεζα», τονίζει ο κ. Μυλωνάς.

Εάν καταφέρει να επιταχύνει την τιτλοποίηση, η Εθνική θα προχωρήσει σε μία ακόμη έκδοση τίτλων Tier 2 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής  βάσης. Προς το παρόν η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψηλή, με το δείκτη στο 17%, δηλαδή 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από την εποπτική απαίτηση. Δεν απαιτείται να αντληθούν νέα κεφάλαια, παρ' όλα αυτά η τράπεζα θα αναζητήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάες επενδυτή για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Είναι προτιμότερο, όπως τονίζει ο κ. Μυλωνάς, να βρεθεί ένας επενδυτής που θα αγοράσει τις μετοχές, παρά να διατεθούν μέσω του Χρηματιστηρίου. Αν δεν βρεθεί επενδυτής, τον επόμενο χρόνο η Εθνική θα προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vassilis Karamouzis, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραμούζης: Στόχος να «πρασινίσει» το δανειακό της χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ

Όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του πράσινου ομολόγου θα διατεθούν στη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δομή της συμφωνίας της Εθνικής με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 505 εκατ. ευρώ, αλλά η Εθνική θα πάρει άμεσα για το 90,01% των μετοχών το ποσό των 209,5 εκατ. ευρώ. Στις 21 Απριλίου η γενική συνέλευση για την έγκριση του deal.