Σε νέες περιπέτειες η Creta Farms με το πόρισμα της Deloitte

Το πόρισμα του ελέγχου forensic οδηγεί σε αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, στις οποίες βασίζεται το σχέδιο εξυγίανσης που υποβλήθηκε στο δικαστήριο.

Σοβαρές δυσχέρειες στη διαδικασία εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms προκαλεί το πόρισμα του δικανικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Deloitte για την περίοδο 2014 – 2018 και παραδόθηκε στις 30 Ιουλίου 2020, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και στην εταιρεία.

Το πόρισμα αναμένεται να διαβιβαστεί και στις εισαγγελικές αρχές και φαίνεται ότι θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία συνδιαλλαγής της Creta Farms, μιας και με βάση τα ευρήματα του απαιτείται αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων.

Γνώση για το περιεχόμενο του πορίσματος αναμένεται να λάβουν και οι τράπεζες, ενώ με βάση το MOU που είχε υπογραφεί πέρυσι τον Ιούλιο για την εξυγίανση της εταιρείας θα πρέπει να ενημερωθούν και οι βασικοί μέτοχοι Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

Σημειώνεται ότι, με βάση πληροφορίες του Business Daily, στο πόρισμα διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις αλλά επιβεβαιώνονται και σε μεγάλο βαθμό οι καταγγελίες του Κ. Δομαζάκη για το θέμα της ενοποίησης των εταιρειών ΤΕΤΟΦΑΡΜ και Ευρωκρέτα στον ισολογισμό της Creta Farms χωρίς να έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς, αλλά και για τη μεταφορά στην Novaplot των σημάτων ευρεσιτεχνίας της εταιρείας.

Οι παρατυπίες που διαπιστώνονται καθιστούν αναγκαία την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, με βάση τις οποίες είχε καταρτιστεί το σχέδιο εξυγίανσης και η συμφωνία με τους πιστωτές που έχει κατατεθεί προς έγκριση και έχει συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Υπό τις νέες συνθήκες ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί αλλά και αν πλέον τα όσα έχουν γίνει και έχουν σχεδιαστεί τον τελευταίο χρόνο για την εταιρεία μπορούν να προχωρήσουν, καθώς και ποια θα δφσείναι η θέση του νέου επενδυτή Impala και, κατ' επέκταση, το μέλλον της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της Deloitte δεν αφορά την διαδρομή των 11,6 εκατ ευρώ που αξιώνει ο Κ. Δομαζάκης, καθώς αυτά αφορούν την περίοδο 2005 – 2006. Επίσης δεν έχει  πραγματοποιηθεί το IT Forensic που περιλάμβανε η αρχική εντολή ελέγχου και πλέον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ελέγχου για να αποδοθούν ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Creta Farms επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της την παράδοση του πορίσματος. Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η εταιρεία «σε πλήρη  συμμόρφωση με  τα  προβλεπόμενα  στην  από 22.07.2019  συμφωνία Standstill MoU μεταξύ  των  Πιστωτριών  Τραπεζών, της  Εταιρείας και  των βασικών  μετόχων  της, ανακοινώνει  στο  επενδυτικό  κοινό  ότι στις  29  Ιουλίου  2020 η  εταιρεία DeloitteBusinessSolutions AE Συμβούλων  Επιχειρήσεων παρέδωσε στην Εταιρεία την τελική έκθεση ειδικού ελέγχου (forensic) που διενήργησε. Εντός των προσεχών ημέρων θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με σύνοψη εκ μέρους της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ των αποτελεσμάτων του ειδικού ελέγχου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ξηλώνουν» τη διοίκηση της Creta Farms οι τράπεζες

Αίτημα διορισμού διοίκησης στην Creta Farms κατέθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες σήμερα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και θα συζητηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί άμεσα, το αργότερο το πρωί της Πέμπτης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόρισμα - κόλαφος για τις πρακτικές των αδελφών Δομαζάκη στην Creta Farms

Σχεδόν 3 εκατ. ευρώ είχαν πάρει οι βασικοί μέτοχοι από την εταιρεία κατά παράβαση του νόμου περί Α.Ε., «φέσι» 8,6 εκατ. ευρώ από εταιρεία δικών τους συμφερόντων. Προς αναμόρφωση του ισολογισμού της εισηγμένης.