ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DEI-xreoseis
Shutterstock

ΔΕΗ: Η διασφάλιση της ρευστότητας και το «στοίχημα» των τιτλοποιήσεων

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανησυχεί για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της πανδημίας. Ο σχεδιασμός για την άντληση ρευστότητας μέσω τιτλοποιήσεων.

Η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την διοίκηση της ΔΕΗ και σοβαρή εστία ανησυχίας, καθώς, εύλογη είναι η ανησυχία η τρέχουσα κατάσταση και οι πραγματικές μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μην οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος του σημερινού αποθέματος οφειλών πελατών της ΔΕΗ, περίπου 2 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,7 δισ. ευρώ θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα εισπραχθεί από την εταιρία. Η διαχείριση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κομβικό για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα η ΔΕΗ υπέγραψε τις συμβάσεις της συναλλαγής τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες, ποσού μέχρι 200 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ.  Διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Finacity Corporation και επενδυτής η JP Morgan.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία το συνολικό ποσό των λογαριασμών που θα διατεθούν σε επενδυτές φθάνει στα 1,7 δισ. ευρώ ενώ διοργανωτής της συναλλαγής θα είναι η Deutsche Bank. Η οριστική «σύνθεση» των επενδυτών θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η PIMCO. Παράλληλα αφορά λογαριασμούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής για διάστημα άνω των 90 ημερών.

Tο δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, από το οποίο θα αντληθεί ποσό 300-350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο 6,8%, απέκτησε η Pimco. 

Σημειώνεται ότι με τις συναλλαγές τιτλοποίησης (για οφειλές με καθυστέρηση 60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της περσινής χρονιάς ξεπερνούσαν τις 580.000 με συνολικά χρέη 545 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ θέλουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να φτάνουν τους 1,4 εκατ. με χρέος άνω του 1,5 δις. Ακόμη, από την αλλαγή παρόχου 895.000 πελατών είχε δημιουργηθεί χρέος 1 δις. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.
internet-diadiktyo-fiber
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οπτικές ίνες: Η νέα συμμαχία της Telekom και οι φήμες για την Ελλάδα

Σχήμα για επενδύσεις στις οπτικές ίνες συγκροτεί η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η ίδια θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και επενδυτική εταιρεία άλλα 500 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα και στην ελληνική αγορά.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος ΔΕΗ - ΟΤΕ για το ίντερνετ προβληματίζει και το Μαξίμου

Αντίθετος ο ΟΤΕ στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η μονοπωλιακή του θέση. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης και το παράδειγμα της Ιταλίας.