ΓΔ: 893.12 -0.07% Τζίρος: 29.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Project Galaxy: Το άλμα της Alpha Bank για την επιστροφή στην κανονικότητα

Με ταχύτητα προχωρά η υλοποίηση της μεγάλης τιτλοποίησης ύψους 10,8 δις. ευρώ. Πως είδαν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου οι αναλυτές.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ολοκλήρωση του Project Galaxy, μιας από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις στην Ευρώπη συνολικής λογιστικής αξίας 10,8 δις. ευρώ, μέσω της οποίας η Alpha Bank θα πετύχει την δραστική μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Alpha Bank θα πραγματοποιήσει ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα καθώς τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) θα μειωθούν κατά -62%, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) κατά -65% ενώ τα δάνεια λιανικής που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα μειωθούν κατά -75%. Συγκεκριμένα τα NPLs θα περιοριστούν, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο 13% από 29% σήμερα ενώ τα NPEs στο 24% από 44% σήμερα.

Η τράπεζα έχει ήδη λάβει μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy και μεταξύ άλλων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Pimco, Elliot - Credito Fondiario και Cerved. Το αργότερο εντός Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές ενώ στόχος της διοίκησης της Alpha Bank είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης Galaxy στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων Ηρακλής, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3 δισ. ευρώ για την ένταξη τιτλοποιήσεων συνολικής λογιστικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η αίτηση και για την ένταξη των υπολοίπων χαρτοφυλακίων που απαρτίζουν το Project Galaxy, συνολικής λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου η επίπτωση της συναλλαγής Galaxy στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας οριστικοποιείται και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, σημαντικά χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης για κόστος κάτω των 300 μονάδων βάσης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συναλλαγής η Alpha Bank απέκτησε τον Ιούλιο του 2020, τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, η οποία θα πωληθεί στον επενδυτή που θα αποκτήσει την τιτλοποίηση Galaxy.

Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan, Deutsche Bank και Citi

Θετική αξιολόγηση για τα αποτελέσματα που πέτυχε η Alpha Bank το Α’ εξάμηνο του 2020, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, δίνουν J.P.Morgan, Deutsche Bank και Citi, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.

Στις αναλύσεις τους και οι τρεις οίκοι, όπως άλλωστε και η Goldman Sachs, αναφέρονται με θετικά λόγια στις επιδόσεις της τράπεζας και αξιολογούν θετικά τα κέρδη μετά από φόρους 98 εκατ. ευρώ που κατέγραψε η τράπεζα στο β’ τρίμηνο 2020, τα οποία υπερβαίνουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις.

Επίσης, αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Project Galaxy, καταγράφοντας την αποφασιστικότητα της διοίκησης της Alpha Bank για ολοκλήρωση της τιτλοποίησης μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στις ίδιες αναλύσεις υπογραμμίζεται ότι η επίπτωση στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι, εν τέλει, χαμηλότερη από την αναμενόμενη (μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης), αλλά και το υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών για την τιτλοποίηση, συνολικής λογιστικής αξίας Ευρώ 10,8 δισ.

Ένα ακόμη στοιχείο που αποτιμάται θετικά από τους αναλυτές είναι το Καθαρό Έσοδο Τόκων που χαρακτηρίζεται «ανθεκτικό», καθώς, στο α’ εξάμηνο 2020, αυξήθηκε κατά 1%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις λόγω της αύξησης των νέων εκταμιεύσεων, του χαμηλότερου κόστος χρηματοδότησης και της ενισχυμένης συνεισφοράς από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, οι εκθέσεις επισημαίνουν ότι η Alpha Bank θα μπορέσει εύκολα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να επιταχύνει την μείωση των NPEs, καθώς κατέχει την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3% και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 14,6%, ενισχυμένο κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύσταση αγοράς (Buy) και υψηλή τιμή – στόχος για τη μετοχή της Alpha Bank

Οι JP Morgan και Deutsche Bank δίνουν σύσταση αγοράς (Buy) για τη μετοχή της Alpha Bank και τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ και 1,20 ευρώ, αντίστοιχα. 

Υπενθυμίζεται ότι και η Goldman Sachs στην σχετική ανάλυσή της έδωσε σύσταση αγοράς (Buy), τιμή στόχο στα 1,34 ευρώ, αποτιμώντας θετικά τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2020 της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 0,5570 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.