ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Alpha Bank: Στην doValue κυπριακά «κόκκινα» δάνεια ύψους 3,2 δισ.

Η συμφωνία αφορά τη διαχείριση χαρτοφυλακίου NPEs συνολικής λογιστικές αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι αρχικά για 4 έτη με δικαίωμα ανανέωσης.

Την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στην doValue Group ανακοίνωσε η Alpha Bank.

H συνολική λογιστική αξία (Gross Book Value) του προς διαχείριση χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ περίπου. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι αρχικά για 4 έτη με δικαίωμα ανανέωσης,  με στρατηγικό στόχο των δυο πλευρών είναι να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Όπως έγραψε σήμερα το Business Daily, η διοίκηση της τράπεζας βρέθηκε στην Κύπρο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η συμφωνία εξυγιαίνει τον ισολογισμό του Ομίλου, μεταφέροντας στην doValue τα κυπριακά προβληματικά δάνεια, επιτρέποντας στην Alpha Bank να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και στην ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες της.

Παράλληλα, θα επωφεληθεί από τις ικανότητες διαχείρισης που έχει ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος σε θέματα servicing προβληματικών δανείων, προσβλέποντας σε καλύτερες επιδόσεις στη μείωση των NPEs στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι τα NPEs δεν πωλούνται, άλλα παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας, η οποία, όπως και τώρα, παραμένει υπεύθυνη για την υλοποίηση στου σχεδίου μείωσης των NPEs όπως έχει συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα μίας μακράς διαγωνιστικής διαδικασίας, που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο και δέσμευσή της. Τα μέρη, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, έχουν πλέον συμφωνήσει σε όλους τους όρους και  έχουν συνάψει όλες τις σχετικές συμβάσεις.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η doValue προβλέπεται να συστήσει μία εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο, στην οποία θα μεταβιβασθεί η υφιστάμενη δραστηριότητα (carve out) της Alpha Bank στην Κύπρο.

Για τη συμφωνία έχουν ενημερωθεί ήδη οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενώ έχει κληθεί και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου σε διαβουλεύσεις. 

Πηγές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η κίνηση δεν συνδέεται με οποιαδήποτε απόφαση ή σκέψη για αποχώρηση από την κυπριακή αγορά. Το αντίθετο με την συμφωνία η Alpha Bank Cyprus θα μπορέσει να διαθέσει πόρους για την υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξής της στην Κύπρο και την επιστροφή της στην κερδοφορία.

Η μεταβίβαση υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, και η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

H doValue, πρώην doBank S.p.A., συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Νότια Ευρώπη. Με παρουσία στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, η doValue διαθέτει περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 140 δισ. ευρώ περίπου ενώ απασχολεί πάνω από 2.200 εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ