ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τελειώνει το δικαστικό σίριαλ 32 ετών με ακίνητο της Κέκροψ στο Ψυχικό

Την απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένει πλέον η εισηγμένη, μετά τη δικαίωσή της από το Εφετείο, για να προχωρήσει στην αξιοποίηση 300 στρεμμάτων στην περιοχή «Λατομείο». Δίκη στο ΣτΕ και για 16 καταστήματα στο Ψυχικό.

Στη λήξη του οδηγείται ένα δικαστικό σίριαλ που κράτησε περισσότερες από τρεις (!) δεκαετίες και κράτησε σε «ομηρία» έκταση - φιλέτο, 300 στρεμμάτων, της Κέκροψ στην περιοχή «Λατομείο» του Παλαιού Ψυχικού.

Ειδικότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η Αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για την Αναίρεση της με αριθμό 3039/2019 απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με την οποία η κυριότητα των εκτάσεων περνούσε οριστικά υπό τον έλεγχο της «Κέκροψ» και αναμένεται η έκδοση της σχετικής αποφάσεως, όπως ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από την εισηγμένη.

Για την έκταση στα Παλαιά Λατομεία Ψυχικού, η Κέκροψ πέτυχε ύστερα από μακρύ δικαστικό αγώνα να της αναγνωριστεί το δικαίωμα κυριότητας, με την υπ’αριθμ. 3039/2019 απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Ωστόσο, στις 6 Δεκεμβρίου 2019 το Δημόσιο κατέθεσε νέα αίτηση, ενώπιον του Αρείου Πάγου, για την αναίρεση της παραπάνω απόφασης του Εφετείου, συνεχίζοντας για 32ο έτος (η υπόθεση χρονολογείται από το 1988) τη διένεξη με την Κέκροψ. Σημειώνεται ότι η αίτηση αναίρεσης που κατετέθη ήταν αναμενόμενη, καθώς δια νόμου για το Ελληνικό Δημόσιο τέτοιες υποθέσεις τελεσιδικούν στο ανώτατο βαθμό.

Εκτός, όμως, από το οικόπεδο στη θέση «Λατομείο», η Κέκροψ έχει «παγιδευμένο» σε δικαστική διαμάχη άλλοι ένα σημαντικό ακίνητο. Πρόκειται για δεκαέξι καταστήματα στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού, συνολικής επιφανείας 973  τμ., για τα οποία, όπως αναφέρει η εταιρεία, οι κύριες εργασίες στο ακίνητο  έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν σε  εκκρεμότητα συμπληρωματικές  εργασίες στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο της Παλαιάς Αγοράς, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε συνδυασμό με την  επίτευξη  των  εκμισθώσεων.  Με  την ολοκλήρωση  των  εργασιών η Κέκροψ εκτιμά  ότι  θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποτίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου. Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού καθώς και η «Ένωση Ιδιοκτητών Ψυχικού» έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των χρήσεων που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα εκδικαστεί την 7η Οκτωβρίου 2020.

Άμεσα θα αξιοποιήσει η εταιρεία οικόπεδο επί της οδού Μελετοπούλου στο Παλαιό Ψυχικό, επιφανείας 1.049 τ.μ., το οποίο μετά την έκδοση σχετικού ΦΕΚ αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο χώρο με παράλληλη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Οι όροι δόμησης προβλέπουν κάλυψη 40%, συντελεστή δόμησης 0,60 και επιτρεπόμενο ύψος 7,5 μέτρα.

Η διοίκηση της Κέκροψ, στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2019, δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της που είναι η διατήρηση των λειτουργικών εξόδων σε χαμηλά επίπεδα και η συνέχιση ενεργειών που θα οδηγήσουν στην πλήρη επίλυση των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία της εταιρείας, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η αξιοποίησή της. Στη χρήση 2019, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 566.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε ρευστότητα 1,8 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intradevelopment, εταιρείες που αποτελούν και βασικούς μετόχους της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΚΡΟΨ: Σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή κατά του Δημοσίου για αποζημίωση

Η εταιρεία θεωρεί πως η απόφαση του Αρείου Πάγου για την εκτός σχεδίου έκταση στα παλιά λατομεία Ψυχικού ήταν υπέρμετρα άδικη αλλά θα την σεβαστεί και είναι αποφασισμένη να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά του Δημοσίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΚΡΟΨ: Με ζημιές έκλεισε το εννεάμηνο παρά το «άλμα» 179% του τζίρου

Ζημιές που ξεπέρασαν τις 370 χιλ. ευρώ κατέγραψε η Κέκροψ στο εννεάμηνο, αν και ο κύκλος εργασιών της εκτοξεύτηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ μετά το τέλος της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέκροψ: Μη αναμενόμενη εξέλιξη η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η απόφαση βρίσκεται σε αντίθεση με παλαιότερες αποφάσεις των δικαστηρίων και σημειώνει πως ο Άρειος Πάγος με απόφαση του, είχε ήδη αναγνωρίσει την εν λόγω καταχρηστική συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με συνεργασίες και αναβάθμιση υπηρεσιών «απαντά» η Blueground στην κρίση

Μετά τη συνεργασία με την Welcome Pickups που προσφέρει υπηρεσίες μετακίνησης σε ταξιδιώτες, η Blueground σχεδιάζει και άλλες συμπράξεις για να βελτιώσει το πακέτο υπηρεσιών βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.