ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τιταν

Τιτάν: Αυξημένη κερδοφορία, μικρή η επίπτωση της πανδημίας

Σταθερός ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο. Η κατασκευαστική δραστηριότητα επανήλθε σύντομα μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, ανθεκτικότητα αγορών σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης.

Αύξηση κερδοφορίας εμφάνισε στο εννεάμηνο ο όμιλος της Τιτάν, λόγω της λειτουργικής σταθερότητας και της ανάκαμψης των πωλήσεων στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης το τρίτο τρίμηνο του 2020

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στον όμιλο ήταν σαφώς λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μετά την κάμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η κατασκευαστική δραστηριότητα επανήλθε σύντομα μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των αγορών σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης.

Ειδικότερα, το εννεάμηνο του 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε οριακή μείωση 0,5% και διαμορφώθηκε στα 1,202 δισ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 αυξήθηκε κατά 10,1% και διαμορφώθηκε στα 229,4 εκατ. ευρώ επωφελούμενη από την σταθερότητα των τιμών και των εσόδων, ενώ τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, ιδίως στη θερμική ενέργεια, οδήγησαν σε εξοικονόμηση δαπανών.

Tα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2020 κατέγραψαν κέρδη 58 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 28,1%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα φθάνοντας τα 127,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2019.

Οι ταμειακές ροές ευνοήθηκαν από τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), τη μείωση των επενδυτικών δαπανών (60,4 εκατ. ευρώ έναντι 75,5 εκατ. ευρώ το 2019) και τη συγκράτηση των κεφαλαίων κίνησης. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 766 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος κατά 74 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019 και χαμηλότερος κατά 125 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Τον Ιούλιο του 2020, η Titan Global Finance εξέδωσε ομολογίες συνολικής αξίας ύψους 250 εκατ. ευρώ, λήξεως 2027 και με ετήσιο επιτόκιο 2,75%. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση άλλων δανειακών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, οι όγκοι πωλήσεων ήταν ανθεκτικοί στις περισσότερες αγορές, όπως φαίνεται από την ισχυρή αγορά των ΗΠΑ, τις υψηλές αποδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης στην Ελλάδα, τη δυναμική ανάπτυξη των εγχώριων πωλήσεων και των εξαγωγών στην Τουρκία και τη βελτιωμένη ζήτηση στη Βραζιλία.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα στην Αίγυπτο ήταν δυσμενή εξαιτίας των δυσχερειών που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά. Η ανάκαμψη της ζήτησης ενίσχυσε τη σταθερότητα των τιμών και σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ευνοϊκό κόστος θερμικής ενέργειας και την επιτυχή διαχείριση των δαπανών, ενίσχυσαν την κερδοφορία του Ομίλου.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε ταυτόχρονα και με επιτυχία σε πολλαπλές προκλήσεις: μεριμνούμε για τους ανθρώπους μας και για αυτούς που βρίσκονται κοντά μας, βελτιώνουμε τα λειτουργικά μας αποτελέσματα και επιταχύνουμε την πρόοδο μας στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, με βάση την ίδια τη φύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, την αποτελεσματικότητα με την οποία μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μέχρι σήμερα, καθώς και την προσήλωση και αφοσίωση των ανθρώπων μας».

Επιδόσεις γεωγραφικών τομέων

Στις ΗΠΑ η αγορά διατήρησε τη δυναμική της. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κατασκευαστικό κλάδο δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρές. Η αγορά κατοικίας –ειδικότερα οι νεόδμητες μονοκατοικίες (single-family housing) – και τα έργα υποδομής εξακολούθησαν να δίνουν ώθηση στην αγορά, ενώ ο κλάδος εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων σημείωσε κάμψη, λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Η ζήτηση στην αγορά κατοικίας διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών.

Στη Φλόριντα και στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις εν λόγω περιοχές, οι αγορές παρέμειναν εύρωστες, λόγω των καλών συνθηκών αγοράς τόσο στον κλάδο των κατοικιών όσο και στα έργα υποδομής. Παράλληλα, δυναμικές επιδόσεις κατέγραψαν και τα αδρανή υλικά, όπου ο Όμιλος ωφελήθηκε από τη στρατηγική καθετοποίησης που εφαρμόζει.

Η κερδοφορία κατά το τρίτο τρίμηνο ευνοήθηκε από την έμφαση που δόθηκε στη συγκράτηση των δαπανών και από την ευελιξία που επέδειξε η ΤΙΤΑΝ America να προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς. Συνολικά τους 9 μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ ανήλθε σε 714,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή μείωση 1% σε ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 141,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,2%. Το περιθώριο κερδοφορίας αυξήθηκε σε 19,8% από 19% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της Τιτάν. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Στόχος η μείωση εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030

Ο όμιλος έχει θέσει 20 στόχους οι οποίοι εστιάζουν σε τέσσερις πυλώνες που έχουν καθοριστεί ως ουσιώδεις και διέπονται από τις αρχές καλής διακυβέρνησης, διαφάνειας και επιχειρηματικής ηθικής.