ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Eurobank: Μόνο ένα στα πέντε δάνεια σε αναστολή θα γίνουν «κόκκινα»

Αισιόδοξος ο Φ. Καραβίας για την έξοδο από τη νέα κρίση, εκτιμά ότι η τράπεζα θα περιορίσει σε 1 - 1,2 δισ. ευρώ τα δάνεια σε αναστολή που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Στόχος το μονοψήφιο ποσοστό NPE το 2022.

Την αισιοδοξία τους για την έξοδο από την κρίση του κορονοϊού χωρίς μεγάλου ύψους «κόκκινα» δάνεια εξέφρασαν στην ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και ο CFO Χάρης Κοκολογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 20% των δανείων που έχουν περάσει σε αναστολή πληρωμών είναι πιθανό να καταστούν μη εξυπηρετούμενα τον επόμενο χρόνο.

Μετά την ανακοίνωση υπερδιπλάσιας κερδοφορίας από την Eurobank στο εννεάμηνο, η οποία ανήλθε στα 348 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 172 εκατ. μέσα στο τρίτο τρίμηνο, ο Φ. Καραβίας εκτίμησε ότι, αν και η φετινή ύφεση θα ξεπεράσει το 10%, αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε το τέλος αυτής της κρίσης, χάρη στη μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται στα εμβόλια.

Για την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αυτή την περίοδο, δηλαδή το λεγόμενο «φαινόμενο γκρεμού» (cliff effect), η οποία αφορά τον κίνδυνο να γίνουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν περάσει σε προσωρινή αναστολή, τα κορυφαία στελέχη της Eurobank υπογράμμισαν οτι μόνο το 1/5 των δανείων που έχουν βρεθεί σε αναστολή, ύψους 1 έως 1,2 δισ. ευρώ θεωρείται πιθανό να καταστούν το 2021 μη εξυπηρετούμενα. 

Η Eurobank εφαρμόζει ειδική στρατηγική για τη διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, όπως σημειώθηκε στην ενημέρωση αναλυτών, μεταξύ άλλων και με την δυνατότητα που έχει η τράπεζα, να διακρίνει δανειολήπτες με ομοειδή χαρακτηριστικά και να εφαρμόζει κατά ομάδες τους ίδιους όρους στη διαχείριση των δανείων. Επιπλέον τονίστηκε ότι, παρά το νέο lockdown, δεν αναμένεται αύξηση στα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή.

Συνολικά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται οτι θα διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα από 14% στο τέλος του 2020, ενώ στο τέλος του 2021 θα έχει διαμορφωθεί περίπου σε 15,5%, κάτι που σημαίνει οτι η επίπτωση αυτή της κρίσης για την Eurobank δεν θα είναι σοβαρή. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, δεν αναθεωρείται ο στρατηγικός στόχος για μείωση του ποσοστού των NPE σε μονοψήφιο μέσα στο 2022.

Το κόστος ρίσκου, δηλαδή οι νέες προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων, θα είναι αυξημένο φέτος στις 160 μονάδες βάσης, αλλά τα στελέχη της Eurobank εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως θα υπάρξει σταδιακή εξομάλυνση. Σημείωσαν ότι με τις νέες προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί φέτος, το ποσοστό κάλυψης των προβληματικών δανείων από προβλέψεις έχει ανέβει στο υψηλό επίπεδο του 62,5% και ακόμη και αν υπάρξει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021, το ποσοστό κάλυψης θα παραμένει στο 55%.

Ο Φ. Καραβίας σημείωσε με έμφαση οτι η Eurobank έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που την καθιστά μοναδική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επιτρέπει μεγάλο βαθμό διαφοροποίησης των κερδών, ενώ σημείωσε ότι τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν φέτος θα ανέλθουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και νέα δάνεια που θα χορηγηθούν το τέταρτο τρίμηνο μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η Eurobank, όπως επισήμανε ο κ. Καραβίας, επιταχύνει σημαντικά την ψηφιακή της μεταμόρφωση, ενώ παράλληλα περιορίζει το δίκτυο καταστημάτων και τον αριθμό των απασχολούμενων.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η εθελουσία έξοδος 800 υπαλλήλων, με την οποία επιτυγχάνεται η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 11,3%, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρά η μείωση των καταστημάτων, τα οποία φέτος θα περιοριστούν κατά 15% από 360 σε 300 καταστήματα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βελτιώνει τις προβλέψεις η Eurobank για "Mexico" και «κόκκινα» δάνεια

Μικρότερη από 50 μονάδες βάσης θα είναι η επίδραση στα κεφάλαια από την τιτλοποίηση "Mexico" και 30% λιγότερα τα NPE's από την πανδημία. Νέα δάνεια 2,5 δισ. με το Ταμείο Ανάκαμψης, πιθανές εξαγορές στο εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το νέο σχέδιο της Τρ. Πειραιώς για επιθετική μείωση των NPE

Έτος – κλειδί το 2021 για την εξυγίανση του ισολογισμού, στόχος η μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 12 δισ. ευρώ. Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 2 δισ. ευρώ χωρίς αύξηση κεφαλαίου ή νέα στήριξη από ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος των... εισπρακτόρων και τα δισ. του σχεδίου «Ηρακλής»

Όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς αγοράς διαχείρισης απαιτήσεων έχουν πάρει θέσεις στην ελληνική αγορά. Το δύσκολο τεστ της είσπραξης των δανείων που θα τιτλοποιηθούν με το σχέδιο «Ηρακλής».