ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
Φωτο: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank

Φ. Καραβίας: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για νέα «κόκκινα» δάνεια

Η ακρίβεια πιέζει τα εισοδήματα, αν και προς το παρόν δεν έχουν αυξηθεί οι καθυστερήσεις, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank μιλώντας στον Kύκλο Iδεών.

Τον κίνδυνο αύξησης των «κόκκινων δανείων» βλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας που τονίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν πάρα πολύ στενά το φαινόμενο αυτό, καθώς λόγω της αύξησης των επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνεια τους.

Ο κ. Καραβίας σημείωσε πως στην Ελλάδα, το 2022 η πιστωτική επέκταση κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Κρίνοντας από τα στοιχεία της δικής μας τράπεζας περιμένουμε αύξηση των δανειακών υπολοίπων προς επιχειρήσεις περίπου κατά 3 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προορίζεται σε επενδύσεις.

Σχετικά με τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε πως «ασφαλώς, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, υπάρχει πίεση στις τιμές ενέργειας και πλέον λόγω της αύξησης επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνεια τους. Επομένως ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών είναι υπαρκτός και εμείς οι τράπεζες πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό πάρα πολύ στενά».

Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής, μιλώντας με στοιχεία για τους πρώτους εννέα (9) μήνες του 2022, δεν έχουμε δει κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις. «Επομένως αυτά είναι στοιχεία που είναι στη θετική πλευρά. Σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο αλλά πιστεύω πως ακόμη κι αν έχουμε αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα, σίγουρα δεν θα πάμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων» δήλωσε.

Θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2022

«Το 2022 η αλήθεια είναι πως η ανάπτυξη στη χώρα μας έχει εκπλήξει θετικά», τόνισε ο κ. Καραβίας. «Οι δικές μας εκτιμήσεις μιλούν για μια ανάπτυξη κοντά στο 6% και δεν είναι μόνο η επίδοση του τουρισμού που έχει οδηγήσει σε αυτή την επίδοση. Είναι και η αύξηση των εξαγωγών, που δείχνουν και κάποια δομική βελτίωση στην οικονομία ενώ είναι και οι σημαντικές επενδύσεις που συμβάλλουν στο ΑΕΠ. Βέβαια το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει έντονα αρνητικό παρά την εξαιρετική επίδοση του τουρισμού. Σίγουρα αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο ανησυχίας ενώ ενδεχομένως να είναι χειρότερο και από τις περσινές επιδόσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε πως υπάρχουν επίσης κάποια γεγονότα στην οικονομία που αξιολογούνται θετικά από πιστωτικής πλευράς: 

  • Η ανάπτυξη της οικονομίας, που όπως είπαμε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για φέτος ενώ και το 2023 περιμένουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, 
  • Η σταθερή μείωση της ανεργίας, 
  • Οι καταθέσεις σε ονομαστικές τουλάχιστον τιμές σε σχέση με τις αρχές του 2022 και παρόλες τις πληθωριστικές πιέσεις, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά έχουν αυξηθεί, 
  • Οι τιμές των ακινήτων, που οπωσδήποτε επιδρούν θετικά στη διάθεση του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειο του, έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά τα δύο τελευταία χρόνια και δε διαβλέπω κάποια σημεία υποχώρησης των τιμών αυτών. 

Δύσκολες οι προοπτικές για το 2023

«Για το 2023 οι προοπτικές τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ζοφερές. Υπάρχει ένα σύννεφο ύφεσης πάνω από όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Τόνισε πως «μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη με προεξάρχουσα τη Γερμανία θα είναι με αρνητικό πρόσημο, ενώ έχουμε τη γειτονική μας Ιταλία η οποία αντιμετωπίζει μια πολιτική αναταραχή η οποία θα επηρεάσει και εμάς καθώς τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διαπραγματεύονται ως ένα spread σε σχέση με τα Ιταλικά. Επομένως οποιαδήποτε άνοδος στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων έχει αντίκτυπο και σε εμάς. Παράλληλα, η Μ. Βρετανία βιώνει μια έντονη οικονομική αναταραχή, θυμίζοντας μας ότι ακόμη και μεγάλες οικονομίες δεν μπορούν να αγνοούν τη δυναμική των αγορών».

Υπογράμμισε πως και η δική μας οικονομία το 2023 θα επηρεαστεί καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι της χώρας μας είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες μας, και στην τουριστική κίνηση και στις εξαγωγές μας και επομένως θα υπάρξει μια αρνητική επίδραση και στην Ελλάδα.

Εντούτοις, σημείωσε πως «παρά τις διεθνείς προκλήσεις, πιστεύω ότι το 2023 η χώρα μας δεν θα είναι σε ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2 – 2,5% το οποίο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα είναι μια επιτυχία. Νομίζω πως οι επενδύσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petsas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Το κυβερνητικό σχέδιο για δανειολήπτες βάση του ισπανικού μοντέλου

O αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι στη φάση που βρίσκεται η οικονομία, τόσο οι τράπεζες όσο και το οικονομικό επιτελείο, μπορούν να στηρίξουν τους δανειολήπτες όταν υπάρχει απότομη αύξηση των επιτοκίων.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης δανειοληπτών θα συζητήσουν κυβέρνηση - τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί επιδότηση από το κράτος ή θα ζητηθεί μόνο από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις δανειοληπτών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σε «λογικές» αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ

Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, επειδή είναι πληθωρισμός κόστους, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αυξάνουν και τα επιτόκια καταθέσεων.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΤτΕ για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων λόγω επιτοκίων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας η διατήρηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε χαμηλό επίπεδο, είχε διευκολύνει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.