ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ: Η πρώτη κίνηση στις ΑΠΕ και στο βάθος... ΔΕΠΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο όμιλος της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ επενδύει 12 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα, αναπτύσσει τις δραστηριότητες εμπορίας μέσω της NRG και εξετάζει την είσοδο στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Κινήσεις επέκτασης στη σκακιέρα της ενέργειας, με πρώτο βήμα την είσοδο στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και με φιλοδοξίες ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, κάνει ο όμιλος της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, που είχε ως στόχο την κατασκευή μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Σουσάκι του νομού Κορινθίας, η «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου ΑΕ» ενεργοποιείται ως ένα από τα «οχήματα» του ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην εξαγορά του 85% της ΣΤΕΦΑΝΕΡ Ενεργειακή ΑΕ η οποία κατέχει τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ισάριθμα αιολικά πάρκα που δεν έχει αναπτύξει. Η συνολική ισχύς των τριών αιολικών πάρκων, που θα κατασκευαστούν από τον όμιλο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ σε μια επένδυση που προσεγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ, φτάνει τα 9,4 MW.

Μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» συμμετέχουν τρεις εταιρείες του ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Πρόκειται για τη μητρική ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΑΕ με 46%, την Avin Oil με 27% και την L.P.C. AE με 27%. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 2008 για να κατασκευάσει και να λειτουργήσει μονάδα στο Σουσάκι Κορινθίας αλλά μέχρι σήμερα είχε περιορισμένη δραστηριότητα στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Διαθέτει, πάντως, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μονάδα 440 MW από τον Μάρτιο του 2010. Παράλληλα διαθέτει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW από τον Απρίλιο του 2011.

Η είσοδος στις ΑΠΕ μέσω της πρόσφατης εξαγοράς, αποτελεί ένα ακόμα βήμα του ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για επέκταση στο χώρο της ενέργειας. Ήδη ελέγχει το 90% της NRG (το 10% διατήρησε ο Α. Χανδρής), που δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προσφέρει και συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σε συνεργασία με την, επίσης θυγατρική του ομίλου, Coral Power.

Στην αγορά θεωρούν πως ο όμιλος Β. Βαρδινογιάννη θα κινηθεί και για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία θα ενταχθεί και η «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» με στόχο να ενισχύσει το πελατολόγιο της NRG στο χώρο της λιανικής πώλησης πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από τους τελικούς όρους του διαγωνισμούς για την πώληση των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, που θα γίνουν γνωστοί προς τα τέλη του μήνα. Τότε, όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos στο μικροσκόπιο αναλυτών: Τι είδαν στα αποτελέσματα 3μήνου

Προωθητική δύναμη για την φετινή χρήση ο τομέας της μεταλλουργίας, ενώ το 2022 παίρνει τη σκυτάλη ο τομέας της ενέργειας. Τιμές στόχους από 17,4 έως 20,12 ευρώ δίνουν πέντε χρηματιστηριακές εταιρείες.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα τρία σενάρια για τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας

Η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κινήσεις - κλειδιά από τον Όμιλο Μυτιληναίος στην ενέργεια

Πρωτιά στην αγορά ρεύματος και θεμελίωση νέας μονάδας φυσικού αερίου, ισχυρή θέση στις εισαγωγές αερίου και αύξηση δυναμικότητας στις Ανανεώσιμες δίνουν στον Όμιλο Μυτιληναίος αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.