ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η στρατηγική της CVC για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

Κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται η συμφωνία για εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανέφερε ο εκπρόσωπος της CVC, Άλεξ Φωκιάδης. Τι είπαν για τις επενδύσεις ο Άλεξ Πατέλης και ο Χρήστος Μεγάλου.

Υγεία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τρόφιμα, φιλοξενία και ασφαλιστική αγορά είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η CVC Capital Partners στην ελληνική αγορά, όπως υπογράμμισε ο κ. Άλεξ Φωτακίδης, εκπρόσωπος της επενδυτικής εταιρείας στη χώρα μας. 

Ο κ. Φωτακίδης, μιλώντας στο 31ο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τόνισε ότι το fund θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι οι προοπτικές της οικονομίας της είναι καλύτερες από αυτές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως υποστήριξε, «δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα από το 2017 και σήμερα το χαρτοφυλάκιό μας ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Γυρίζοντας πίσω, αυτό που μας εξέπληξε ήταν το ανθρώπινο κεφάλαιο. Το ταλέντο, δηλαδή, που υπάρχει στην χώρα. Το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ υποστηρικτικό για επενδύσεις, ενώ στενή είναι η συνεργασία μας και με τις τράπεζες. Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήσαμε, άλλωστε, ήταν κατόπιν συζητήσεων μαζί τους. Για την ακρίβεια ανακοινώσαμε την απόκτηση της Vivartia από τη MIG. Άποψή μας είναι πως τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια η χώρα θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και, επομένως, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτήν». 

Όσο για τους στόχους του επενδυτικού fund σε γενικό πλαίσιο και όχι μόνο στην ελληνική αγορά τόνισε ότι «δεν κοιτάμε να έρθουμε και να αποκτήσουμε assets που θα πουλήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποκομίζοντας γρήγορα κέρδη. Στόχος μας είναι να επενδύουμε πέντε με επτά χρόνια. Αναζητούμε leaders στην αγορά, με ισχυρό management team και όραμα για περαιτέρω ανάπτυξη». 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της CVC Capital και της MIG για την εξαγορά της εταιρείας Vivartia, ενώ το fund διαθέτει, ήδη, μερίδιο στις εταιρείες Υγεία, Ιασώ, Skroutz καθώς και σε μαρίνες, ενώ βρίσκεται και σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, για τις οποίες ο κ. Φωτακίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κλείσουν σύντομα με θετικό αποτέλεσμα. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την Εθνική Ασφαλιστική και, μολονότι δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε την συναλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Φωτακίδη συμμετείχαν ο κ. Αλέξης Πατέλης επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

Από την πλευρά του, ο κ. Πατέλης αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση τόνισε ότι «από τον Ιούλιο του 2019, οπότε και η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση, έχουν ‘περάσει’ από την Βουλή περισσότερες από 135 αποφάσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας που βοηθούν στην προσέλκυση επενδύσεων. Το να ξεχωρίσω κάποιες είναι τόσο δύσκολο όσο να απαντάς ποιο είναι το αγαπημένο σου παιδί. Κάλλιστα, όμως, θα μπορούσα να αναφέρω τις πρωτοβουλίες αναφορικά με την απλοποίηση των επενδύσεων και της αδειοδότησης (τους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία σε αυτό το κομμάτι, σε συνέχεια του Νόμου που ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο), στα εργασιακά, το 5G, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον ‘Ηρακλή’ που βοηθά τις τράπεζες να απαλλαγούν από σχεδόν τα μισά ‘κόκκινα’ δάνεια».

Απαρίθμησε ακόμη τις επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη χώρα μας, όπως αυτές των Microsoft και Pfizer, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. 

Στις κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και κυρίως στη χρηματοδότηση που έχει προγραμματίσει να παράσχει στην οικονομία επικεντρώθηκε ο κ. Μεγάλου, οι οποίες θα φθάσουν φέτος έως και τα 5,5 δισ. ευρώ

«Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των κεφαλαίων και προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάσαμε αναλυτικό σχέδιο που θα αυξήσει τα κεφάλαιά μας κατά ένα δισ. ευρώ, επιτρέποντάς μας την αποαναγνώριση δανείων, ύψους πέντε με έξι δισ. ευρώ μέσα στο 2021», τόνισε, προσθέτοντας ότι σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο έχει και το Σχέδιο Ηρακλής. 

Παράλληλα εκτίμησε ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα λάβει η χώρα μας είναι ικανά να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά περίπου 2% σε ετήσια βάση, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση καίριων κλάδων της πραγματικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επενδυτικό fund των 109 δισ. δολ. που «σαρώνει» ελληνικές εταιρείες

Η CVC Capital επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια σε πολλούς κλάδους, διαπιστώνοντας ευκαιρίες για μεγάλες και γρήγορες αποδόσεις. Αμφιλεγόμενη η στρατηγική της: η περίπτωση της επένδυσης στη Formula 1.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG, μια ιστορία καταστροφής: Πώς τα 7,3 δισ. έγιναν 35 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία που άντλησε 5,19 δισ. ευρώ το 2007 για να γίνει «ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» εξανέμισε τεράστια κεφάλαια και χάνει τις συμμετοχές της για να πληρωθούν χρέη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Άντλησε 300 εκατ. με το ομόλογο, στο 2,3% το επιτόκιο

Το ποσό που αντλήθηκε από την έκδοση του εταιρικού ομολόγου θα χρηματοδοτήσει τις πράσινες επενδύσεις της εταιρείας. Στα 554,24 εκατ. ευρώ η συνολική ζήτηση, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 1,85 φορές.
marina kalamarias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΑΙΠΕΔ: Οι υποψήφιοι για την μακροχρόνια παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς

Η μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στη θέση «Αρετσού», εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών, μήκους έως 50μ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Οι «πράσινες» επενδύσεις με το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα, όπως δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο, ακίνητα με χρήση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά.