Φώτο: ΔΕΗ

Pantelakis: Ισχυρά κέρδη από τη ΔΕΗ, παραμένει ελκυστική η μετοχή

Τα ενισχυμένα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήρθαν ως συνέπεια της μείωσης των τιμών χονδρικής, των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, του κόστους ρύπων και των δαπανών μισθοδοσίας.

Η αύξηση των τιμολογίων και η μείωση των τιμών στην αγορά ενέργειας, των καυσίμων, του μισθολογικού κόστους και της χρήσης του άνθρακα βοήθησαν τη ΔΕΗ να παρουσιάσει ενισχυμένα αποτελέσματα, επισημαίνει report της Pantelakis Sec σχολιάζοντας τα χθεσινά αποτελέσματα της ΔΕΗ. Όπως επισημαίνει, η ισχυρή ελεύθερη ταμειακή ροή μείωσε το καθαρό χρέος κατά 280 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.

Όπως σημειώνει η ανάλυση, τα ενισχυμένα αποτελέσματα της ΔΕΗ το γ' τρίμηνο ήρθαν ως συνέπεια της πτώσης στις τιμές χονδρικής αγοράς, των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου / φυσικού αερίου του χαμηλότερου κόστους ρύπων και των χαμηλότερων εξόδων μισθοδοσίας (κατά 7% ή 13 εκατ. ευρώ).

Η ΔΕΗ δημοσίευσε ισχυρά αποτελέσματα με βάση τις τάσεις που έγιναν εμφανείς από το 4ο τρίμηνο του 2019, με τη βοήθεια των προσαρμογών τιμολογίων και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Το τριμηνιαίο καθαρό EBITDA σημείωσε άνοδο στα 239 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από ό,τι τα 88 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και 18% πάνω από την εκτίμηση των 202 εκατ. ευρώ της Pantelakis Sec. 

Το τρίτο τρίμηνο τα EBITDA διαμορφώθηκαν 13% κάτω από τα 275 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν οι θετικές επιδράσεις της πανδημίας (μείωση κόστους καυσίμωνα και τιμών χονδρικής) και η εταιρεία ενέγραψε προβλέψεις 56 εκατ. ευρώ για τα βραδυκίνητα υλικά.

Η Pantelakis Sec σημειώνει ότι τα καθαρά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2020 εξαιρούν τα ακόλουθα στοιχεία: α) προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού 16 εκατ. ευρώ (άνω των 16 εκατ. ευρώ το εξάμηνο) και β) πρόσθετες ζημίες 3 εκατ. ευρώ των εγκαταστάσεων που λειτουργούν με λιγνίτη (άνω των 10 εκατ. ευρώ το 9μηνο).

H ανάλυση υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ καθιέρωσε υψηλότερα τιμολόγια λιανικής από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και μετά (αυξάνοντας τα έσοδα κατά 490 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Αυτό αντισταθμίζει σχεδόν πλήρως τη μείωση κατά 5% της συνολικής ζήτησης του τρίτου τριμήνου συν τη συνεχή πτώση του μεριδίου αγοράς (σε 68% από το 74 % πριν από ένα χρόνο), με τις πωλήσεις του 3ου τριμήνου να μειώνονται κατά 2% σε ετήσια βάση στα 1,271 εκατ. ευρώ (έναντι 1,258 εκατ. ευρώ).

Στο μερίδιο της αγοράς, η ΔΕΗ βελτιστοποίησε το μείγμα της ελαχιστοποιώντας την ακριβή και ζημιογόνο παραγωγή λιγνίτη κατά τη διάρκεια του τριμήνου (-58% σε ετήσια βάση), αλλά και η φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε επίσης κατά 7% σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ επωφελήθηκε από α) χαμηλότερες τιμές χονδρικής αγοράς, β) χαμηλότερες τιμές πετρελαίου / φυσικού αερίου και χαμηλότερο κόστος άνθρακα (λόγω λιγότερης παραγωγής λιγνίτη, και σταθερών τιμών CO2 σε ετήσια βάση), γ) χαμηλότερα έξοδα μισθοδοσίας (κατά 7% ή 13 εκατ. ευρώ σε μειωμένο αριθμό προσωπικού), και δ) σταδιακή κατάργηση δημοπρασιών NOME. Τέλος, η ΔΕΗ ανέφερε μια μάλλον καλή εικόνα στην είσπραξη απαιτήσεων, με προβλέψεις ύψους 4 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, από 20 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 17 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Η Παντελάκης επαναλαμβάνει το guidance για EBITDA 850-900 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 334 εκατ. ευρώ το 2019. Αυτό φαίνεται τώρα πλήρως εφικτό, δεδομένου του καθαρού EBITDA 9μήνου 2020 ύψους 696 εκατ. ευρώ και του καθαρού EBITDA 237 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2019 (όταν οι αυξήσεις των τιμολογίων τέθηκαν σε ισχύ). Αν τα EBITDA έμεναν στο 4ο τρίμηνο σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αυτό θα οδηγούσε το EBITDA σε ετήσια βάση στα 933 εκατ. ευρώ. Παρά το μεγάλο ράλι της μετοχής (+66% μέχρι στιγμής), με βάση guidance η σχέση της τιμής προς το EBITDA διαμορφώνεται στο 5.6x.

Η ισχυρή κερδοφορία, οι μειωμένες επενδυτικές δαπάνες (κατά το ήμισυ σε ετήσια βάση, στα 256 εκατ. ευρώ, καθώς η μονάδα με λιγνίτη Πτολεμαΐδα V πλησιάζει στην ολοκλήρωση της) μαζί με μια μάλλον καλή εικόνα στις εισπράξεις (οι κακές τάσεις στα τέλη Μαρτίου σε μεγάλο βαθμό άρχισαν να βελτιώνονται από τον Απρίλιο-Μάιο) επέτρεψαν να υπάρξουν ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές. Ως εκ τούτου, το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 3,41 δισ. ευρώ (3,7x 2020e EBITDA) από 3,45 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο, 3,63 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και 3,39 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Η ανάλυση προβλέπει ότι η ρευστότητα θα βελτιωθεί περαιτέρω κατά 500 εκατ. ευρώ, που θα συγκεντρωθούν συνολικά (150 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη αναληφθεί) από δύο συμφωνίες τιτλοποίησης απαιτήσεων 2 δισ. ευρώ.  Ο ρυθμός των κεφαλαιουχικών δαπανών θα αυξηθεί από το επόμενο έτος και μετά, εν μέσω αύξησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

Η ΔΕΗ καλεί τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ΒΒ- αξιολογεί η Fitch Ratings τη ΔΕΗ, σταθερές οι προοπτικές

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», ενώ επωφελείται και από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.