ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nafpigeia_skaramanga
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πηγή: Shutterstock

Όμιλος Πριόβολου: Πώς υπολογίσαμε την προσφορά για τον Σκαραμαγκά

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διαθέτουν μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης 60 ετών ενώ και η δεξαμενή Νο 5 δεν περιλαμβάνεται στον διαγωνισμό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Pyletech Technologies.

Εξηγήσεις για τον υπολογισμό της προσφοράς που κατέθεσε για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δίνει με ανακοίνωση της η Pytelch του ομίλου Πριόβολου. Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το Business Daily, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, καθώς κρίνεται ότι το τίμημα που προτάθηκε από τον όμιλο Πριόβολου είναι υπερβολικά χαμηλό, ενώ η δεύτερη προσφορά που κατατέθηκε, από την Onex, ήταν με συμβολικό τίμημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσφερόμενο τίμημα από την πλευρά του ομίλου Πριόβολου είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ και κρίνεται από την κυβέρνηση ότι δεν αντανακλά την αξία και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μετά την ατυχή εξέλιξη του διαγωνισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προκήρυξή του εκ νέου, αλλά αφού πρώτα θα έχουν επιλυθεί τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες, οι οποίες δύσκολα θα επέτρεπαν να υποβληθούν ικανοποιητικές προσφορές στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Η Pyletech Technologies αναφέρει πως ως όμιλος εταιρειών που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεθνώς ανταγωνιστικά, η πρόταση βασίστηκε στα εξής κριτήρια:

 1. στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή  
 2. στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
 3. στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Σημειώνει επίσης ότι η προσφορά της είναι μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από το νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας.

Εξηγώντας τον τρόπο υπολογισμού της προσφοράς που κατέθεσε η Pyletech Technologies για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναφέρει πως η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό. Σημειώνει πως ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.

Για το ζήτημα των εγκαταστάσεων, η Pyletech επισημαίνει πως το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960), ενώ οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ). Επίσης η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (ShipLift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ το χρόνο, ενώ και η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.

Η εταιρεία υπογραμμίζει πως με την πώληση η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

  Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  Άγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά, νέα προσπάθεια στις αρχές 2021

  Το τίμημα των 15,1 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Πριόβολου κρίθηκε υπερβολικά χαμηλό από το Δημόσιο, την Τρ. Πειραιώς και το Σωματείο Εργαζομένων. Νέος διαγωνισμός με αλλαγές για να διασφαλιστεί η επιτυχία του.
  Skaramanga
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πώς εξηγούν οι «μνηστήρες» τις μικρές προσφορές

  Άγονος λόγω χαμηλών προσφορών αναμένεται να κινηθεί ο διαγωνισμός. Ο όμιλος Πριόβολου εξηγεί γιατί πρόσφερε μόνο 15 εκατ. ευρώ, ενώ η ONEX αναφέρει ότι η προσφορά της ήταν συμβολική και όχι ανταγωνιστική.
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  Μόνο δύο προσφορές για ΔΕΠΑ Υποδομών από τις Italgas και EP Advisors

  Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές.